Raportti: Facebook kehittää lisätyn todellisuuden laseja nyt yhteistyössä Ray-Ban-yhtiön kanssa – markkinoille joskus 2023-2025

Facebook on ryhtynyt yhteistyöhön suuren silmä- ja aurinkolasivalmistajan Luxottican kanssa kehittäessään lisätyn todellisuuden laseja, raportoi yhdysvaltalainen talousuutiskanava CNBC.

Facebook on kehittänyt AR-lasejaan jo useiden vuosien ajan mutta kehitystyössä haasteet ovat myös olleet merkittäviä. CNBC:n lähteiden mukaan nyt Facebookilla toivotaan yhteistyön Luxottican kanssa auttavan lasien kehityksessä, jotta ne voisivat tulla saataville joskus vuosien 2023 ja 2025 välillä.

Luxottican omaan brändisalkkuun lukeutuvat muun muassa Ray-Ban ja Oakley, minkä lisäksi se valmistaa laseja myös lukemattomilla muilla brändeillä. Luxottica omistaa myös suuria optisen alan ja aurinkolasikaupan myymäläketjuja. Vuonna 2018 Luxottica yhdistyi linssivalmistaja Essilorin kanssa, joten tätä nykyä yhtiö on myös merkittävä tekijä linssien kehityksessä.

Facebookin lisätyn todellisuuden (augmented reality) lasit kulkevat koodinimellä Orion ja ne on suunniteltu korvaamaan jokapäiväisessä käytössä tarve älypuhelimelle. Lasit mahdollistaisivat puhelut, tietojen esittämisen pienellä näytöllä sekä kameroillaan live-lähetykset verkkoon, kertoo CNBC.

Facebook on kehittänyt lasien kanssa käytettäväksi myös omaa puheohjattua avustajaansa haastamaan Amazonin, Applen ja Googlen kilpailevat palvelut.

Osana laitekokonaisuutta voisi olla myös sormus, jota Facebook on kehittänyt koodinimellä Agios. Sormus mahdollistaisi käden liikkeiden hyödyntämisen lasien käyttöliittymän ohjaamisessa.

Toistaiseksi suurin lasien kehitystyössä kohdattu haaste on niiden koon pienentäminen houkuttelevalle tasolle, jolla lasit säilyisivät vielä tyylikkäänä asusteena.

Yhteensä Facebookilla työtä AR-lasien teknologian parissa tekee satoja työntekijöitä. Koska odotettuun julkaisuajankohtaan on aikaa vielä vuosia, tapahtuu projektissa varmasti vielä jotakin muutoksia eikä lasien julkaisua lopulta voida pitää edes vielä varmana.

Myös muun muassa Applen on pitkään huhuttu kehittävän omalla tahollaan lisätyn todellisuuden lasejaan. Viimeisimpien huhujen mukaan kehitystyö voi olla edennyt jo varsin pitkälle ja Applelta voivan olla tulossa ainakin jonkinlainen AR-laite markkinoille jo ensi vuoden aikana.