Julkistamaton Apple-laite paljastui uudesta käyttöjärjestelmästä – Applelta tulossa oma paikannuslätkä

Yksi Applen uuden eilen esitellyn iOS 13 -käyttöjärjestelmäversion uudistuksista on aiemmat Etsi iPhone ja Etsi ystäväni -sovellukset yhdistävä uusi sovellus, englanninkieliseltä nimeltään Find My.

Liittyen sovellukseen Applen on jo aiemmin kerrottu kehittävän myös uutta laitetta mallikoodilla B389. Kyse on lähteiden mukaan muutamien muiden vastaavien laitteiden tavoin pienikokoisesta, eri laitteisiin tai tavaroihin kiinnitettävissä olevasta ”lätkästä”.

Nyt tästä vielä julkistamattomasta laiteuutuudesta on löytynyt viitteitä eilen sovelluskehittäjille julkaistusta tulevan iOS 13 -käyttöjärjestelmän ensimmäisestä beetatestiversiosta. Ohjelmistossa laitteeseen viitataan mallikoodilla Tag1,1. Lisäksi on paljastunut oheinen kuva, joka 9to5Macin lähteiden mukaan muistuttaa laitteen todellista olemusta.

Apple Tag -kuvake. Kuva: 9to5Mac.
Apple Tag -kuvake. Kuva: 9to5Mac.

Tiettävästi Applen paikannuslätkä paritetaan käyttöön otettaessa iPhonen kanssa AirPods-kuulokkeiden tavoin viemällä se iPhonen lähelle. Päälle voi kytkeä ilmoitukset, jotka hälyttävät, jos välimatka iPhonen ja paikannuslätkän kasvaa liian suureksi. Sovelluksessa voi merkitä sijainteja, joissa hälytyksiä ei aiheudu. Lisäksi paikannuslätkän sijainnin voi jakaa myös perheelle tai kavereille.

Lätkään voidaan tallentaa yhteystiedot, jotka muut Apple-laitteet voivat lukea, jos se on asetettu kadonnut-tilaan. Lisäksi jonkun löytäessä paikannuslätkän, ilmoitetaan tästä omistajalle.

Myös esimerkiksi vastaavat Tile-paikantimet ja muut tarjoavat joukkoistetun löytämistoiminnon, joka kuulostaa samanlaiselta kuin Applen palvelu. Applen palvelusta voi kuitenkin tulla nopeasti käyttökelpoisempi, koska Apple saa palvelulle nopeasti suuren käyttäjäkunnan. Laaja käyttäjäkunta voi olla avuksi kadonneiden paikannuslätkien nopeassa löytymisessä, koska ilmoitukseen omistajalle riittänee lätkän ilmestyminen jonkin Applen palvelua käyttävän muun käyttäjän iPhonen Bluetooth-yhteyden kantomatkan sisälle. Apple kertoi jo eilen sen voivan jatkossa paikantaa näin myös kadoksissa olevat Apple-laitteet, jotka eivät ole yhteydessä verkkoon.

Apple saattaa julkistaa oman Tag-lätkänsä syyskuussa uusien iPhone-mallien rinnalla.