Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Bloomberg: Samsungin Galaxy S11 -huippupuhelimiin ja taittuvanäyttöiseen simpukkapuhelimeen tulossa 108 megapikselin pääkamera ja 5x-telekamera

Huhut Samsungin tulevista huippupuhelimista jatkuvat. Tulevat mallit Galaxy S11e, Galaxy S11 ja Galaxy S11+ on nähty jo vuotaja OnLeaksin mallinnoskuvissa ja monia huhuja on viime viikkoina kuultu myös ominaisuuksista.

Nyt viimeisimpänä arvostettu Bloomberg raportoi ja vahvistaa aiempia tietoja Galaxy S11 -puhelinten kameroista. Myös Bloombergin lähteen mukaan Galaxy S11 -puhelimiin on tulossa 108 megapikselin pääkamera, ultralaajakulmakamera, 5x optisen zoomin telekamra sekä 3D ToF -syvyyskamera.

Mielenkiintoisesti Bloombergin mukaan 108 megapikselin pääkamera ja 5x-telekamera ovat tulossa myös Samsungin seuraavaan taittuvanäyttöiseen simpukkapuhelimeen, joka on myös tulossa alkuvuodesta Galaxy S11 -puhelinten tavoin.

Bloomberg noteeraa myös, kuinka Samsung osti aiemmin tänä vuonna israelilaisen, kameroihin ja zoom-teknologiaan erikoistuneen Corephotonics-yrityksen. Aiemmin 5x-telekameroita esitelleet Huawei ja Oppo ovat lisensoineet Corephotonicsilta teknologiaa.

Kaikkia Galaxy S11 -puhelimia yhdistää etupuolen laajasti kattava näyttö ja yhden etukameran sijoittaminen reikänä keskelle näytön yläreunaa. Kaikissa näyttö myös kaartuu sivuiltaan mutta vähemmän kuin Galaxy S10 -edeltäjissä. Pohjassa puheelimissa on USB-C-liitäntä mutta 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää Galaxy S11 -puhelimetkaan eivät tule enää sisältämään. Äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet sijaitsevat oikealla kyljellä ja vasemmalla kyljellä ei ole lainkaan painikkeita.

Takana kamera-alue on myös kookas kaikissa Galaxy S11 -puhelimissa mutta kameroiden määrässä on mallinnoskuvissa ollut eroa. Huippumallissa Galaxy S11+:ssa kamera-alueella sijaitsee kaikkiaan viisi kameraa sekä vielä kaksi muuta lisäanturia, joista toinen on todennäköisesti laser automaattitarkennusta varten. Kokonaisuuden täydentää LED-kuvausvalo.

Samsung Galaxy S11e:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
Samsung Galaxy S11e:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
Samsung Galaxy S11 -mallinnos. Kuva: OnLeaks / 91mobiles.
Samsung Galaxy S11 -mallinnos. Kuva: OnLeaks / 91mobiles.

Edeltäjiensä tavoin myös Galaxy S11 -sarjaan odotellaan useampia uusia malleja. Vuotaja Evan Blass on aiemmin twiitannut, että tulossa olisi kolme erikokoista Galaxy S11 -huippupuhelinmallia. Näyttöjen koot olisivat 6,4, 6,7 ja 6,9 tuumaa eli ne kasvaisivat selvästi Galaxy S10e:n, Galaxy S10:n ja Galaxy S10+:n 5,8, 6,1 ja 6,4 tuumasta. Blassin lähteiden mukaan malleista suurikokoisin, 6,9-tuumainen, tulisi vain 5G-mallina ja kaksi muuta sekä 4G- että 5G-versioina. Yhteensä eri malleja olisi näin viisi erilaista.

Korealaisjulkaisujen lähteet ovat kertoneet jo aiemmin Samsungin uuteen huippupuhelimeen olevan tulossa pääkameraksi sen uuden 108 megapikselin kamerakennon. Samsungin 108 megapikselin ISOCELL Bright HMX -kamerakenno on nähty ensimmäisenä jo osana Xiaomin julkistamaa Mi MIX Alphaa sekä Mi CC9 Pro ja Mi Note 10 -älypuhelimiaxda-developers-sivusto on kertonut Samsungin kamerasovellukseen lisätyn tuen 108 megapikselin tarkkuudelle, 12000×9000 pikselin kuvakoolle, mikä tietenkin vahvistaa huhuja 108 megapikselin kameran tulosta Samsung-puhelimiin.

Samsung tulee ottamaan käyttöön myös jo aiemmin tänä vuonna julkistamansa 5x optiselle zoomille suunnitellun kameramoduulin käyttöön Galaxy S11 -puhelimissa. Kamerassa hyödynnetään periskooppirakennetta, mikä mahdollistaa kamerajärjestelmän paksuuden pitämisen kurissa, samoin kuten jo esimerkiksi myös 5x zoomin tarjoavassa Huawei P30 Prossa. Osassa huhuja on kuitenkin puhuttu myös jopa 10x häviöttömästä zoomista ja 100x kokonaiszoomista, mahdollisesti 48 megapikselin kamerakennoon perustuen.

108 megapikselin pääkameran ja suuremman optisen zoomin telekameran myötä Samsungin uusi huippupuhelin on ottamassa melkoisen loikan kamerakyvyissään.

Yksi paljastus on jo vihjannut Galaxy S11 -puhelinten näyttöjen kuvasuhteeksi olevan tulossa 20:9. Galaxy S10 ja Galaxy Note10 -malleissa Samsung on käyttänyt 19:9-kuvasuhteen näyttöjä. Näyttöjen osalta tärkeän uudistuksen odotetaan olevan myös aiempaa suuremman 120 hertsin virkistystaajuuden. Suurempi näytön päivitysnopeus tekee näytön selaamisesta ja liikkeestä näytöllä sulavampaa. Yleensä oman näyttöpaneelituotantonsa voimin suunnannäyttäjänä älypuhelinten näytöissä toimiva Samsung on tänä vuonna päivitysnopeudessa alakynteen pitäydyttyään vielä tavanomaisissa 60 hertsin näytöissä.

Lisäksi Galaxy S11 -puhelimiin odotetaan Samsungin uutta, lokakuun loppupuolella julkistamaa uutta Exynos 990 -järjestelmäpiiriä.

Exynos 990 valmistetaan 7 nanometrin tuotantoprosessilla, jossa hyödynnetään EUV-teknologiaa eli aallonpituudeltaan tavallista ultraviolettisäteilyä pienempää aallonpituutta. Exynos 990:ssä on kahdeksan suoritinydintä, joista kaksi tehokkainta ovat Samsungin omia, itse kustomoimia ytimiä, kaksi ARM Cortex-A76-pohjaisia suorituskykyisiä ytimiä ja neljä virtapihimpiä ARM Cortex-A55 -ytimiä. Lisäksi piirillä on myös kaksiytiminen NPU-neuroverkkolaskentayksikkö ja myös uusi suorituskykyisempi digitaalisignaaliprosessori.

Grafiikkasuorituskyvystä vastaa ARMin Mali-G77 MP11 -grafiikkasuoritin, joka perustuu sen uusimpaan Valhall-arkkitehtuuriin ja tarjoaa 20 prosenttia lisää suorituskykyä verrattuna esimerkkiksi Galaxy S10 -puhelimissa käytetyn Exynos 9820 -piirin sisältämään Mali-G76 MP12 -grafiikkasuorittimeen. 5G-malleissa käyttöön lienee tulossa Exynos 990:n rinnalla esitelty Exynos Modem 5123 -modeemipiiri.

Exynos 990:ssä on valmiina tuki myös 108 megapikselin kameralle ja 120 hertsin näytön virkistystaajuudelle.

Myös akkujen kapasiteettien odotetaan kasvavan. GalaxyClub-sivusto on nyt julkaissut kuvan Galaxy S11+:n akusta, jonka kapasiteetti on 5 000 milliampeerituntia. Akku on kasvamassa melkoissti, sillä Galaxy S10+:n akku on 4 100 milliampeerituntia.