Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko: 48 megapikselin kamera tulee iPhoneihin 2022, periskooppikamera vasta 2023

Huhuja ja raportteja Applen tulevista vuoden 2022 seuraavan sukupolven iPhoneista on kuultu jo jonkin aikaa.

Jälleen tänään Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on julkaissut uuden raportin käsitellen vuoden 2022 iPhone-uutuuksia ja samalla sivuten jo odotuksia myös vuodesta 2023. Kuon raportista on uutisoinut 9to5Mac-sivusto.

Tuoreessa raportissaan Kuo toistaa odotuksensa siitä, että vuoden 2022 toisella puoliskolla tulevissa iPhone-uutuuksissa Apple ottaa käyttöön aiempaa tarkemman 48 megapikselin kameran. Sen sijaan Android-puhelinten telekameroissa jo yleinen periskooppirakenne on tulossa iPhoneihin vasta vuonna 2023. Periskooppirakennetta on käytetty Android-puhelimissa suurempaan optiseen zoomiin 4x-tasolta aina 10x-tasolle asti. iPhoneissa optista zoomia on perinteisellä rakenteella nähty toistaiseksi maksimissaan 3x-tasolla, viimeisimmissä iPhone 13 Pro -puhelimissa.

Kuo on jo aiemminkin ennustanut, että syksyn 2022 iPhone-huippumalleissa tullaan näkemään 48 megapikselin pääkamera. Se mahdollistaa samalla Applen lisäävän tuen 8K-tarkkuuden videokuvaukselle, mihin Applen tähän asti käyttämien 12 megapikselin kameroiden tarkkuus ei yksinkertaisesti riitä. Todennäköisesti Applenkin osalta muiden valmistajien tavoin tulevassa 48 megapikselin kamerassa kuitenkin oletuskuvakoko on edelleen 12 megapikseliä neljän pikselin yhdistelyllä.

Yleisten odotusten mukaan ultralaajakulma- ja telekameroiden tarkkuus ainakin vuoden 2022 iPhoneissa säilyy yhä 12 megapikselissä. Samoin tarkempi 48 megapikselin pääkamera on tiettävästi tulossa Pro-malleihin, ja perusmallit jatkavat yhä 12 megapikselin tarkkuudella.

Aiemmin kesällä 2021 Kuo piti vielä mahdollisena myös periskooppirakenteisen kameran tuloa iPhoneihin vuonna 2022, mutta nyt tältä osin ennustettu aikataulu on venähtänyt vuoteen 2023.

Applen ensi vuoden seuraavan sukupolven iPhone-malliston designista on myös huhuttu mittavasti jo aiemmin syksyn 2021 aikana. Useammasta suunnasta on kuultu, että Apple olisi uudistamassa iPhone-designia ja hankkiutumassa eroon tulevissa huippumalleissaan iPhone X:stä alkaen iPhoneissa nähdystä lovesta ja siirtymässä kamerareikäratkaisuun.

Yleisesti vuoden 2022 toisen puoliskon uuteen iPhone-mallistoon odotetaan kuuluvan osana uusi edullisempi malli 6,7 tuuman näytöllä. iPhone 12 ja 13 -sarjoissa nähty mini-malli jää pois ja mallisto koostuu sekä perusmalleista 6,1 ja 6,7 tuuman näytöillä että huippumalleista 6,1 ja 6,7 tuuman näytöillä. Huippumalleihin odotetaan uutta designia, jossa on reikä etukameralle loven sijaan, sekä takana uusi 48 megapikselin pääkamera. Perusmalleissa pitäisi olla edelleen näyttölovi – tältä osin uusi design on tulossa siis vain osaksi huippumalleja.

Tulevista iPhone-mallinimistä ei ole varmuutta, mutta ne voisivat olla esimerkiksi iPhone 14, iPhone 14 Max, iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max.

Front Page Tech -sivustoa ja -YouTube-kanavaa ylläpitävä Jon Prosser on myös aiemmin esitellyt mallinnoksia mahdollisesta ensi vuoden iPhone-huippumallin designista.

Prosserin lisäksi Applen siirtymisestä lovesta eteenpäin kamerareikään on aiemmin kertonut myös analyytikko Ming-chi Kuo, joka tunnetaan kenties luotettavimpana Apple-tietolähteenä. Huhuihin kamerareikädesignista voidaan siis suhtautua varsin luottavaisin mielin.

Suurin avoin kysymys liittyy iPhoneista nykyisin näyttölovesta etukameran lisäksi löytyviin 3D-kasvojentunnistuksen muihin komponentteihin. Jos ja kun Apple siirtyy lovesta kamerareikään, vaihtoehtoja on näiden osalta käytännössä kaksi: joko muut komponentit, mukaan lukien infrapunakamera ja pisteprojektori, sijaitsevat näytön alla toimivat sen läpi tai sitten ne tulevat sijaitsemaan näytön yläreunuksessa.

iPhone 14 -sukupolvi voi olla tuomassa uudistuksen iPhone-huippumalliin myös näytönalaisella Face ID:llä. Kuva: Jon Prosser / RendersByIan.
iPhone 14 -sukupolvi voi olla tuomassa uudistuksen iPhone-huippumalliin myös näytönalaisella Face ID:llä. Kuva: Jon Prosser / RendersByIan.