Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Video: Näin taittuu R5-luokan ralliauto lumirännissä – kävimme katsomassa uuden haastajan testejä

Suomi on maailmalla tunnettu autourheilumaa. Täältä on tullut kymmenittäin isoja nimiä niin rata- kuin rallisarjoihinkin. Rallin SM-sarjan taso on kova, ja korkeimmassa SM1-luokassa nähdään Euroopan tasolla paljon tehdastekoisia R5-luokan ralliautoja.

Nyt oman tuotteensa WRC-luokan alapuolelle on tuonut myös Hyundai. Suomalainen Rallybaron sai kunnian olla ensimmäinen pohjois-eurooppalainen tiimi, joka vastaannotti täysin uuden Hyundai i20 R5 -auton. Tämän luokan autoissa on 1,6-litrainen turboahdettu moottori, josta otetaan tehoa Hyundain tapauksessa 285 hevosvoimaa ja vääntöä tarjoillaan 420 newtonmetriä. Omamassaa autolla on 1 230 kiloa, joten suorituskyky on myös lukujen valossa kunnossa. Vaihteistona toimii viisiportainen sekventiaalivaiheisto ja pidon takaamiseksi sekä edestä että takaa löytyvät tasauspyörästön lukot. Huippunopeutta kertyy välityksistä riippuen noin 170-190 km/h.

Kunnia tämän uutukaisen käskyttämisestä kuuluu viime vuonna SM4-luokan mestaruuteen ajaneelle Jesse Turusella, jolla on autourheilukokemusta jo reilun kymmenen vuoden ajalta. Tavoitteet jo käynnissä olevalle kaudelle ovat luonnollisesti korkealle ja ensimmäisen kerran Hyundai nähdään tositoimissa Tahkolla ajettavassa kolmannessa SM-kilpailussa 10.3.

Me pääsimme kuitenkin mukaan seuraamaan auton ensimmäisiä testejä Lopelle Saukkolan EK:lle. Alla olevalta videolta löydät Jessen tyylinäytteen uutuuttaan kiiltävän Hyundai i20 R5:n käskyttämisestä.

Kuvat ja video: Mikko Autio ja Rallybaron