Räpläätkö puhelinta autossa ajon aikana? Tämä Nissanin varuste estää sen

Yksi liikenneturvallisuuden kasvavista ongelmista on älypuhelinten yleistyvä käyttö. Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan vuonna 2014 8 prosenttia kuljettajista myönsi käyttävänsä puhelinta ajon aikana, kun vuonna 2016 lukema oli kasvanut dramaattisesti 31 prosenttiin.

Ongelma puhelin käyttämisessä ajon aikana on luonnollisesti kuljettajan huomion kiinnittyminen muuhun kuin ajamiseen. Puhelimen piippailu vieressä houkuttelee nappaamaan luurin käteen ja vastaamaan esimerkiksi kaverin viestiin. Brittiläisen tutkimuksen mukaan onnettomuusriski kasvaa noin nelinkertaiseksi puhelinta ajon aikana käyttävän kuljettajan kohdalla.

Nissan testaa nyt konseptiasteella uutta keinoa puhelimen käytön vähentämiseksi. Mistään uudesta innovaatiosta ei varsinaisesti ole kyse, vaan Nissan hyödyntää 1830-luvulla keksittyä tekniikkaa. Valmistaja on tehnyt Juken keskikonsolin lokerosta Faradayn häkin, joka katkaisee puhelimen kaikki langattomat yhteydet eli puhelut, bluetoothin sekä Wi-Fi:n. Puhelimen käyttö on kuitenkin mahdollista, mikäli sen kytkee auton multimediajärjestelmään. Silloin valikoitujen sovellusten käyttö onnistuu NissanConnectin tai Apple CarPlayn kautta. Tämä sallii esimerkiksi myös musiikin kuuntelun, mutta estää puhelimen näppäilyn ajon aikana.

Kuva: Valmistaja