Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Lähes puolet suomalaisista ovat kokeneet tämän epämiellyttävän tilanteen – muistathan sinä toimia oikein

Autoklinikan tuoreen kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisista on joskus saanut pysäköityyn autoonsa kolhun, jonka tekijä ei ole ilmoittautunut.

Parkkipaikoilla sattuvat kolhut ovat varsin yleisiä, mutta tuoreen kyselytutkimuksen perusteella ne jäävät valitettavan usein ilmoittamatta. Autoklinikan teettämän kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisista on joskus saanut pysäköityyn autoonsa mysteerikolhun. Käytöstapoihin kuuluisi jättää rehellisesti yhteystietonsa kolhitun auton omistajalle.

Ajotaitoja kehittämällä ja pysäköintiä harjoittelemalla voi välttää omia onnettomuuksia, mutta muiden aiheuttamilta kolhuilta suojautuminen on hankalampaa. Edes parkkipaikan perimmäiseen päätyyn pysäköiminen ei aina suojaa autoa – joku tahtoo juuri sen viereisen ruudun. Kaikkien osapuolien rehellisyys on avainasemassa, jotta oikeus toteutuu.

Kyselytutkimuksella karua kertomaa

Autoklinikan teettämä kyselytutkimus paljastaa, että livahtaminen pois kolhupaikalta on yleistä Suomessa. Jopa 44 prosenttia kyselyyn vastanneista autoilijoista kertoo, että heidän parkissa ollutta autoaan on kolhittu eikä syyllinen jättänyt yhteystietojaan paikalle. Vain 12 prosenttia kertoo, että heidän autoaan kolhinut kuljettaja jätti reilusti tietonsa. Noin kolmanneksen vastaajista autoa ei ole kyselyn mukaan koskaan kolhittu parkissa, joten todennäköisyys parkkipaikkakolhun saamiselle on varsin korkea.

Tilastot muuttuvat mielenkiintoisesti asiaa toisesta suunnasta tarkkailtaessa, sillä vain 2 prosenttia vastanneista myöntää itse kolhineensa joskus kanssa-ajajan autoa ja poistuneensa paikalta jättämättä yhteistietojaan. Noin joka kymmenes kertoo kolhutilanteissa jättäneensä yhteistietonsa, ja 56 prosenttia ei ole koskaan kolhinut toisen parkkeerattua autoa.

Perinteinen parkkipaikkakolhu ei haittaa käyttöä, mutta näyttää ikävältä.

”Vaikka suurin osa suomalaisista uskoo, että yhteystietojen jättäminen tai poliisille ilmoittaminen on parkkipaikkakolhun sattuessa pakollista, lakiin kirjoitettu itsekriminointisuoja sallii syyllisen poistumisen kenellekään tapahtuneesta kertomatta. Kehotamme kuitenkin kaikkia reiluun ja vastuulliseen toimintaa: jos kolahtaa, jätä yhteystietosi”, Pentti Oksanen Autoklinikalta toteaa.

Tämän kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin elokuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Opettele pysäköinti ja todista taitosi

Omia kolhuja voi välttää huolellisuudella ja pysäköintitaitoja kehittämällä. Autoklinikka järjestää jälleen Taskuparkin SM-kilpailut, nyt laajempana kuin koskaan. Mikkelin, Seinäjoen ja Rovaniemen aluekarsinnoissa on jo valittu yhteensä kuusi finalistia, ja loppuja neljää etsitään Helsingin karsintakilpailussa sunnuntaina 29.9. klo 10:30.

Taskuparkin SM-kilpailut huipentuvat finaalitapahtumaan Helsingin Narinkkatorilla sunnuntaina 29.9. klo 13 alkaen. Samalla vietetään järjestyksessään jo kolmatta kansallista Pysäköintipäivää. Tiukan kilpailun ohessa tarjolla on ohjelmaa koko perheelle, ja tapahtuman juontaa Esko Eerikäinen.

”Maineen ja kunnian lisäksi voittajalle on luvassa 1 000 euron arvoinen matkalahjakortti. 2. ja 3. sijalle yltäneet taas palkitaan 200 euron arvoisella matkalahjakortilla. Lisäksi arvomme kaikkien paikalla olijoiden kesken mukavia tuotepalkintoja”, Oksanen kertoo.

”Taskupysäköinti on erittäin hyödyllinen taito ja harjoittaa samalla auton hallintaa sekä mittojen hahmottamista. Tekniikkaa harjoitellaan autokoulussa monin tavoin, eikä uusilla opiskelijoilla yleensä ole ennakkoluuloja taskupysäköintiä kohtaan, mutta monella sen käyttö jää silti arjessa vähälle. Onkin mahtavaa, että on olemassa tämän kaltaisia tapahtumia, jotka autokoulumme tavoin kannustavat ihmisiä harjoittamaan taskupysäköintiä sujuvammaksi ja tutummaksi”, Sampsa Lindberg CAP-autokoulusta jatkaa.

Tarkemmat tapahtumatiedot löytyvät osoitteesta www.pysakointipaiva.fi.

Vain 2,7 metriä pitkä smart fortwo on helppo pistää parkkiin hieman ahtaampaankin väliin.

Kuvat: Mikko Autio
Lähde: Autoklinikka

Lue lisää:
Harmittaako parkkipaikkakolhu? Tällä menetelmällä säästät satoja euroja
Teknavin ohjelmapaikka vaihtuu kesken tv-kauden – Markku Alénin suositut vauhtiseikkailut siirtyvät MTV3:n sunnuntai-iltaan
Ensituntuma: BMW 840i Gran Coupé – sivistynyt tyyliniekka
Koeajossa uudistunut Opel Astra portaattomalla vaihteistolla – huomaamatta hiottu

Seuraa Teknavia myös sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Teknavin 18. tuotantokauden uudet jaksot sunnuntaisin klo 22.35 MTV3-kanavalla.