Kuva: Uber testaa itseajavaa autoaan kaduilla

Uber aloittaa ajon Pittsburghin kaduilla kehittämällään autolla, jossa on myös itseajamisen toimintoja. Monien muiden teknologiayhtiöiden tapaan myös kyytipalvelu kehittää autoilun tulevaisuutta.

Uber-auto on hybridiversio Fordin Fusion-mallista, johon Uber on lisännyt paljon muun muassa auton katolla näkyvää kamera-, anturi-, laser- ja tutkatekniikkaa.

Itseajavien toimintojensa ohella autolla kerätään myös karttatietoa. Uber kertoo, että auton ajaessa itsekin on koulutettu kuski valvomassa toimintaa ja valmiina ohjaamaan tarvittaessa.Uberin mukaan testaaminen tosimaailmassa on kriittistä itseajamiseen liittyvän teknologian kehittämisessä.

Pittsburgh valikoitui Uberin auton testipaikaksi jo sen perusteella, että autoa kehittävä Uberin Advanced Technologies Center sijaitsee siellä. Uber on rekrytoinut riveihinsä robotiikan asiantuntijoita paikallisesta Carnegie Mellonin yliopistosta. Pittsburgh tarjoaa myös erilaisia tietyyppejä, liikennemääriä sekä vaihtelevia sääolosuhteita.

Käytännössä kaikki merkittävimmät autonvalmistajat tekevät ainakin jonkin tason kehitystyötä itseajamisen parissa. Lisäksi Google kehittää voimalla autoja itseajaviksi ja Applella on käynnissä oma autoprojektinsa.

Itseajavat autot voivat säästää miljoonia ihmishenkiä sekä parantaa elämänlaatua ympäri maailmaa, toteaa Uber. Joka vuosi 1,3 miljoonaa ihmistä kuolee auto-onnettomuuksissa, joista 94 prosenttia syntyy ihmisen tekemän virheen takia.

Uber kertoo omien itseajamisen kehitysprojektiensa olevan vielä varhaisessa vaiheessa. Sillekin oman teknologian kehittäminen tällä saralla on erittäin tärkeää: itseajavien autojen verkosto joltain muulta olisi Uberille vakava haastaja, eikä toisaalta näin keskeisellä osa-alueella tulevaisuutensa osalta Uberilla haluta varmasti myöskään jäädä muiden teknologian armoille.