Ilmailujätti Airbus yllätti Genevessä – esitteli kaksipaikkaisen lentävän auton konseptin

Jokavuotinen Geneven autonäyttely kerää saman katon alle autoyrityksiä laidasta laitaan. Tänä vuonna myös parhaiten lentokoneisteen tunnettu Airbus oli paikalla yhteisellä osastolla ajoneuvojen suunnitteluun ja muotoiluun erikoistuneen Italdesignin kanssa.

Lentävistä autoista on puhuttu jo vuosikymmeniä, mutta kovin montaa realistista konseptia ei ole vielä nähty. Geneven autonäyttelyn yksi suurimpia yllätyksiä olikin Airbussin ja Italdesignin yhteistyössä kehittämä auton ja pienen lentävän aluksen yhdistelmän, joka kulkee nimellä Pop.Up.

Kyseessä on kolmesta moduulista rakentuva kokonaisuus. Rakennelman sydän on 2,6 metriä pitkä hiilikuidusta valmistettu kapseli, jossa on tilaa kahdelle matkustajalle. Kapseli yhdistetään tilanteen mukaan joko neljällä pyörällä varustettuun alustaan, tai neljällä roottoriparilla varustettuun ilmamoduuliin. Kokonaisuutta käytetään intuitiivisen käyttöliittymän avulla. Matkustajat voivat keskittyä rentoutumiseen, sillä Pop.Up toimii autonomisesti sekä maalla että ilmassa.

Valmistajien esittelemä idea liikkumisesta ilman tarvetta vaihtaa kulkuneuvoa on kiehtova, mutta toki vielä kaukana realismista. Nykypäivän teknologia käytännössä mahdollistaisi esitellyn järjestelmän toimimisen, mutta valitettavasti täysi automaatio pelkästään autoilustakin on vielä varsin kaukana. Jäämmä kuitenkin mielenkiinnolla odottamaan, milloin näemme jossain päin maailmaa ensimmäiset autosta ilma-alukseksi muuttuvat kulkuneuvot.

Alla olevalta englanninkieliseltä videolta näet, miten Pop.Upin olisi tarkoitus toimia.

Kuvat: Mikko Autio
Video: Airbus & Italdesign

Lue lisää ilmailusta ja autonomisesta ajamisesta:
Automaattisen ajamisen haasteet – nämä viisi asiaa hidastavat edistymistä
Nyt se on totta: Tämän kauko-ohjattavan kopterin kyydissä voi matkustaa
Nyt tulee lentävä moottoripyörä Tähtien Sodan tapaan – katso videolta miten se toimii​​​​​​​