Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Älä anna syksyn sadekelien yllättää – muista nämä perusasiat

Kesä alkaa taittumaan ja syksy tuo tullessaan usein myös perinteiset syyssateet. Yksi suurimmista sadekelin riskeistä on vesiliirtoon joutuminen. Tällöin auton renkaiden ja tienpinnan väliin jää vesipatja, minkä seurauksena auto ei ole enää hallittavissa.

Kriittisiä tekijöitä vesiliirron välttämiseksi ovat renkaiden kunto ja ajonopeus. Syyssateiden varalta renkaissa olisi hyvä olla vähintään neljä milliä kulutuspintaa, vaikka laki salliikin urasyvyyden olevan vain 1,6 milliä. Ero näiden renkaiden välillä vesiliirtoon joutumisessa on dramaattinen. Turvallisuuden kannalta onkin huono ratkaisu ajaa vanhat kesärenkaat niin sanotusti loppuun syksyllä ennen talvirengaskautta, sillä syksyn vaihtelevat kelit ovat huomattavasti kesäkelejä haastavammat. Myös renkaiden ilmanpaineilla on suuri merkitys asiaan, ja syksyn viiletessä ilmanpaineet onkin tärkeää muistaa tarkistaa.

Muistilista syksyyn ja vesikelille:

– Tarkista renkaiden kunto ja kulutuspinnan määrä
– Tarkista ilmanpaineet
– Laske ajonopeutta vesikelillä välttääksesi vesiliirto
– Vältä ajamista veden täyttämissä urissa
– Vesiliirtoon joutuessasi paina kytkin pohjaan, tai automaattivaihteisella autolla nosta kaasupoljin
– Älä tee vesiliirrossa isoja ohjausliikkeitä, vaan pidä ohjaus kulkusuunnassa

Kuva: Mikko Autio

Teknavin tv-ohjelma palaa jälleen ruutuun! Uudet 14. tuotantokauden jaksot alkavat maanantaina 18.9. klo 22.35 MTV3-kanavalla.