Uusi Nissan Qashqai ja Risto Virtasen koeajo: "Oikeastaan kyseessä on mikrohybridi"

Teknavin Risto Virtanen, Alastaro Circuit ja uusi Nissan Qashqai koeajossa – yhdistelmä, joka kiinnostaa suomalaisautoilijoita suuresti, sillä Qashqaita voi kutsua suurmenestyksensä perusteella kansanautoksi.

Jo pitkään Suomen myydyimpien autojen listoilla nähdystä Nissan Qashqaista on saatu markkinoille upouusi, uudelle alustalle rakennettu versio. Teknavin Risto Virtanen pääsi tutustumaan kolmannen sukupolven japanilaiseen “kansanautoon” Alastaron moottoriradalla.

– Tätä 1.3-litraista turbo(bensiini)moottoria pyöritetään erittäin alhaisilla kierrosluvuilla rauhallisessa ajossa, “jenkamittari” ei nouse juurikaan yli kahden tuhannen. Tämän ansiosta moottoriäänet eivät kantaudu juuri lainkaan ohjaamoon, Risto Virtanen analysoi.

Nykyinen, 158-hevosvoimainen Qashqai-mylly on tuttu jo edellisestä sukupolvesta, mutta se on saanut vihreää linjaa kevythybridiversiosta.

– Tai oikeastaan kyseessä on mikrohybridi, laturi-sähkömoottori ovat samaa yksikköä ja se ottaa liike-energiaa talteen, silloin pystytään avustamaan liikkeellelähdöissä ja kiihdytyksissä noin viiden hevosvoiman teholla, Virtanen kertoo.

Risto Virtanen ja Nissan Qashqai Alastaron radalla.
Risto Virtanen tykkää uuden Nissan Qashqain sisätilojen laatuvaikutelmasta.

Uuden Qashqain sisätilat miellyttävät Virtasen silmää laatuvaikutelman parannuttua edeltäjään nähden.

– Mittaristossakin on siirrytty nyt digitaaliaikaan, hän havainnoi.

Vaihteistolle kiitosta rauhallisessa ajossa

Virtanen ajaa ensi kertaa uudella X-tronic CVT -vaihteistolla ja hänen mielestään sen toiminta on rauhallisessa ajossa luontevaa ja saumatonta.

– Ohjaustuntumaa ei ole tehostettu liikaa, ja tuntuma on luonnollinen. Alusta on hyvä kompromissi jämäkkyyden ja mukavuuden väliltä.

Ääritilanteisiin vietäessä Virtanen kokee auton moottorin ärjyvän hurjasti, mutta kaikki voima ei tunnu välittyvän tiehen saakka.

Risto Virtanen ja Nissan Qashqai Alastaron radalla.
Nissan Qashqain tekniset tiedot.

Nopeammassa ajossa Qashqai aliohjaa, mutta ajonhallintajärjestelmä puuttuu peliin Virtasen mielestä johdonmukaisesti “puskevan” liikkeen alusta saakka.

Väistökokeessa auto niiaa jarruttaessa Virtasta siteerataksemme ”todella alas” ja auton keula lähtee väistäessä vaeltamaan jälleen aliohjauksen puolelle.

Lopullisessa arviossaan Virtanen paljasta ristiriitaiset fiiliksensä koeajolta.

– Mulle jäi vähän kakijakoiset fiilikset, automaattivaihteisto toimii hyvin mukavasti, saumattomasti rauhallisessa ajossa. Mutta täyskiihdytyksissä moottori huutaa kovilla kierroksilla. Mukavuuspainotteinen alusta tarjoaa pehmeätä kyytiä, mutta ääritilanteissa kori kallistelee ehkä liiankin voimakkaasti.

Risto Virtasen koeajaman auton tekniset tehdastiedot kertovat, että se kuluttaa 6,3 litraa sataa ajokilometriä kohden hiilidioksidipäästöjen ollessa 142 grammaa per kilometri. Tämän Qashqai-version hintalappu lähtee 34 350 eurosta.

Lue myös:

Qashqai Virtasen koeajossa vuonna 2017
Teknavi koeajoi Qashqain myös 2018 – avustinjärjestelmät uutuutena

Teknavia voi katsoa ilmaiseksi MTV palvelussa