Tulevaisuuden rengas mukautuu tienpinnan ja kelin mukaan

Älyinnovaatiot ulottuvat ensimmäistä kertaa myös renkaiden ominaisuuksiin. Continentalin kehittämässä prototyypissä renkaan ja tienpinnan mittaaminen tapahtuu reaaliaikaisesti, jonka jälkeen rengas voidaan mukauttaa kelin ja tien kunnon mukaan toimimaan optimaalisesti.

Ominaisuudella pyritään parantamaan paitsi turvallisuutta, myös ajokokemusta. Mukautuva rengas antaa paremmat valmiudet toimia märällä, kuivalla ja liukkaalla kelillä. Tien ja keliolosuhteiden havainnoimisen lisäksi kuljettaja voi säätää renkaita omien mieltymyksiensä mukaan.

Kun informaatio saadaan suoraan renkaan pinnasta, voidaan esimerkiksi renkaan puhkeaminen havainnoida jo ennen rengaspaineen laskua.

Continentalin Frankfurtin autonäyttelyssä esittelemä ContiSense perustuu sähköä johtavaan kumiseokseen, jolloin viestintä renkaan ja auton välillä mahdollistuu. Kumissa olevat anturit tarkkailevat renkaan kulutuspintaa ja tienpinnan lämpötilaa ja ilmoittavat kuljettajalle reaaliaikaisen tilanteen. Jatkossa tiedon saaminen on mahdollista suoraan älypuhelimeen.

Renkaan mukauttaminen ajo-olosuhteisiin sopivaksi tapahtuu vanneleveyttä muuttamalla, jolloin rengaspaine muuttuu. Näin renkaan ja tien välinen kosketuspinta voidaan optimoida ajoon sopivaksi, turvallisuuden ja mukavuuden parantamiseksi. Valittavana olevat neljä vaihtoehtoa ottavat huomioon märän, epätasaisen, liukkaan ja normaalin tien kunnon. Lisäksi järjestelmä mahdollistaa auton liikuttelun syvässä lumessa alentamalla rengaspaineen alle yhteen baariin.

Kuvat: Continental