Apple-reportteri: uusi iPhone SE 4 sekä päivitetyt iPad Airit tulossa varhain vuonna 2025

Huhuissa katse kääntyy jo ensi vuoden Apple-uutuuksiin.

Applelta odotetaan tänä vuonna vielä uusia Mac-tietokoneita päivitettynä M4-piireillä sekä uutta iPad miniä ja mahdollisesti perus-iPadia – todennäköisesti lokakuun aikana järjestettävässä tilaisuudessa.

Tätä seuraavien uutuuksien aika koittaa alkuvuoden 2025 aikana, jolloin tulossa ovat Bloombergin Apple-reportterin Mark Gurmanin raportin mukaan seuraavan sukupolven iPhone SE sekä uudistunut iPad Air.

Huhuja tulevasta neljännen sukupolven iPhone SE:stä tai iPhone SE 4:stä on kuultu pitkään.

Bloombergin raportti vahvistaa nyt odotukset, joiden mukaan Apple tulee jättämään tulevassa iPhone SE:ssä taakseen vielä nykyisestä kolmannen sukupolven iPhone SE:stä löytyvän kotipainikkeen ja siirtymään designiin, joka muistuttaa iPhone 14 -puhelinta ja sisältää esimerkiksi Face ID -kasvojentunnistuksen. V59-mallikoodillisen uuden iPhone SE:n tuotannon kerrotaan olevan alkamaisillaan.

Etupuolella tulevassa iPhone SE:ssä ei olisi Dynamic Islandia, vaan etukamera ja muut komponentit sijaitsisivat näytön yläreunan lovessa. Takana iPhone SE eroaisi kalliimmista iPhoneista vain yhdellä takakamerallaan.

Aiemmin jo maaliskuussa 2024 91mobiles-sivusto jakoi raportoidusti CAD-suunnittelutiedostoihin perustuvat karkeat mallinnoskuvat puhelimesta.

Ulkoisina muutoksina tulevan iPhone SE:n odotetaan sisältävän myös USB-C-liitännän Lightningin sijaan sekä mahdollisesti toimintopainikkeen, jonka toiminnallisuus on käyttäjän päätettävissä.

Kuvassa iPhone SE (3. sukupolvi).
Kuvassa iPhone SE (3. sukupolvi).

Uusi iPhone SE saattaa myös sisältää 48 megapikselin kameran iPhone 15 -puhelinten tapaan. Tämä olisi merkittävä parannus 3. sukupolven iPhone SE:n 12 megapikselin kamerasta.

Mahdollisesti uusi iPhone SE sisältää iPhone 16 -puhelinten kanssa saman A18-järjestelmäpiirin, jonka myötä se saisi tuen Apple Intelligence -tekoälytoiminnoille.

Teknisesti mielenkiintoista on, ottaako Apple uudessa iPhone SE:ssä käyttöön ensimmäistä kertaa omaa suunnitteluaan edustavan modeemipiirin. Apple on kehittänyt mobiiliverkkoyhteyksistä vastaavaa omaa modeemipiiriä vuosien ajan, mutta projekti on kohdannut haasteita ja viivästyksiä. Neljännen sukupolven iPhone SE:tä on raportoitu ainakin käytetyn uuden modeemin testialustana, mutta on edelleen epäselvää, tuleeko Apple lopulta ottamaan oman modeeminsa käyttöön iPhone SE:ssä.

iPhone SE:n ohella Applelta odotetaan alkuvuoden 2025 aikana päivitettyä iPad Airia.

Bloombergin Mark Gurman kertoo lähteisiinsä perustuen iPad Airin olevan säilyttämässä rungon entisellään ja päivityksen keskittyvän ”sisäisiin parannuksiin”.

Apple uudisti iPad Airin viimeksi toukokuussa 2024 tuoden siihen M2-järjestelmäpiirin. Lisäksi samalla ensi kertaa iPad Air esiteltiin kahtena kokoversiona, kun 11 tuuman näytöllä varustettu malli sai rinnalleen myös 13 tuuman näytöllä varustetun suuremman version.

Gurmanin mukaan seuraavien 11 ja 13 tuuman iPad Airin mallikoodit ovat J607 ja J637.

Lisäksi Apple on samalla päivittämässä myös näppäimistölisävarusteensa. Tulevat iPad Airit ovat saamassa rinnalleen uudistetun näppäimistön. Sen uudistukset saattavat vastata iPad Pron Magic Keyboardia, eli mukana voi olla toimintonäppäinrivi sekä suurempi kosketuslevy.