Chromecastin seuraaja tuli myyntiin: 119 euron Google TV Streamer nyt saatavilla

Googlen jo elokuun alkupuolella julkistama uusi suoratoistolaite Google TV Streamer on nyt tullut saataville.

Suomessa Google TV Streamer löytyy Googlen oman verkkokaupan lisäksi jo valittujen jälleenmyyjien, kuten Gigantin, valikoimista 119 euron suositushinnalla.

Google TV Streamer on korvaaja aiemmille suosituille Chromecast-laitteille, joiden myynti on loppumassa varastojen ehtyessä.

Siinä missä aiemmat Chromecastit ovat olleet pienikokoisia HDMI-liitännästä roikkumaan asetettavia mokkuloita, on suuremmassa Google TV Streamerissa leveä ja kallistettu tasainen pinta ja laite on tarkoitus sijoittaa näkyviin esimerkiksi televisiotasolle.

Uudella Google TV Streamerilla Google pyrkii vastaamaan muuttuneisiin odotuksiin suoratoistolaitteille sekä toimimaan kodin älylaitteiden keskuksena. Samalla Google TV Streamer asemoituu kilpailijaksi ja Googlen vaihtoehdoksi esimerkiksi Apple TV -laitteille.

Google TV Streamer tarjoaa edelleen tutun Google TV -ohjelmiston, joka rakentuu Android TV -käyttöjärjestelmän päälle. Ensimmäisenä TV-laitteena Google TV Streamerissa on suoraan Android 14 -versio käyttöjärjestelmästä.

Google TV -ohjelmisto tarjoaa suosituksia tekoälyn avulla.
Google TV -ohjelmisto tarjoaa suosituksia tekoälyn avulla.

Google TV kokoaa yhteen suosituksia eri palvelujen sisällöistä. Suosituksissa hyödynnetään nyt myös tekoälyä, kuten myös Googlen Gemini-tekoälymallin luomissa sisältöjen kuvauksissa. Lisäksi Google tuo tarjolle mahdollisuuden luoda lepotilaan uusia näytönsäästäjiä generatiivisella tekoälyllä.

Teknisesti Google TV Streamer sisältää useita parannuksia Chromecast with Google TV:stä. RAM-käyttömuistin määrä on tuplattu 4 gigatavuun ja tallennusmuisti nelinkertaistettu 32 gigatavuun. Lisäksi Googlen mukaan suoritin on 22 prosenttia nopeampi.

Erityisesti pieni tallennusmuisti on aiheuttanut aiemmissa Chromecasteissa haasteita vaikeuttamalla järjestelmäpäivitysten asentamista, erityisesti suuren sovellusmäärän kanssa. Lisäksi suuremman RAM-muistin pitäisi myös parantaa käytön sujuvuutta.

Kuvan osalta Google TV Streamerissa on tuettuna 4K HDR -tarkkuus 60 fps -nopeudella sekä Dolby Vision, HDR10, HDR10+ ja HLG. Äänituki löytyy puolestaan Dolby Digitalille, Dolby Digital Plussalle ja Dolby Atmos -tilaäänelle.

Liitäntöinä Google TV Streamer tarjoaa HDMI 2.1 (Type A) -näyttöliitännän lisäksi Ethernet-verkkoliitännän (1 Gbit/s) sekä USB-C:n (virta/data).

Ethernet-liitäntä mahdollistaa haluttaessa langallisen verkkoyhteyden. Langattomista yhteyksistä tuettuna ovat Wi-Fi 5 (802.11ac, 2,4 ja 5 GHz) sekä Bluetooth 5.1.

Google TV saa uuden kotipaneelin kodin älylaitteiden hallintaan.
Google TV saa uuden kotipaneelin kodin älylaitteiden hallintaan.

Google TV Streamer voi toimia kodin älylaitteiden keskuksena eli hubina. Laitteessa on Thread-reunareititintuki Matter-standardin mukaisille älykotilaitteille. Ohjelmistossa tarjolla on uusi kotipaneeli, jonka kautta voi hallita kodin älylaitteita – esimerkiksi sytyttää valot tai käynnistää ennalta-asetetun automaation. Paneelissa näkyvät myös esikatselut Nest-ovikellojen videokuvasta, joka on helppo laajentaa koko näytölle.

Google TV Streamerin mitat ovat 161,6 x 75,6 x 26,7 millimetriä ja paino 160,7 grammaa. Valmistuksessa on käytetty vähintään 65-prosenttisesti kierrätysmuovia. Google TV Streamer on saatavilla laajasti vaaleana Porcelain-värinä. Lisäksi vain Yhdysvalloissa Google Storesta saataville tulee myös tumma Hazel-värivaihtoehto.

Google TV Streamerin käyttämiseen tarvittavaa HDMI 2.1 -kaapelia ei toimiteta laitteen myyntipakkauksessa, vaan se on tarvittaessa hankittava erikseen.

Google TV Streamer Voice Remote -kaukosäädin kädessä.
Google TV Streamer Voice Remote -kaukosäädin kädessä.

Google TV Streamerin kaukosäädin on Chromecast with Google TV:n kaukosäädintä pidempi. Lisäksi tausta on teksturoitu. Googlen mukaan uusi Google TV Streamer Voice Remote -kaukosäädin onkin mukavampi pidellä ja helpompi käyttää.

Google on tehnyt näppäinasetteluun muutoksia tuoden äänenvoimakkuuden säätöpainikkeen kaukosäätimen etupuolelle. Lisäksi tarjolla on suuntaohjain, valintapainike, takaisin-painike, virtapainike, YouTube- ja Netflix-painikkeet, toista/keskeytä-painike, Assistant-painike ja kustomoitavissa oleva toimintopainike, jonka voi asettaa avaamaan halutun sovelluksen, vaihtamaan television eri lähdetilojen välillä tai avaamaan kotipaneelin.

Google TV Streamer Voice Remote -kaukosäädin on pidempi ja sisältää enemmän painikkeita etupuolellaan.
Google TV Streamer Voice Remote -kaukosäädin on pidempi ja sisältää enemmän painikkeita etupuolellaan.

Kaukosäätimessä on mikrofoni Google Assistantin käyttämiseksi ja Bluetooth-yhteys laitteiden ohjaamiseen.

Google TV Streamer Voice Remote -kaukosäätimen mitat ovat 137 x 38 x 16 millimetriä ja paino 63 grammaa virtaa tarjoavien kahden AAA-pariston kanssa. Paristot toimitetaan mukana myyntipakkauksessa.

Kadoksissa olevan kaukosäätimen etsimiseen Google on tuonut kätevän etsimistoiminnon: äänimerkin kaukosäätimestä voi aktivoida painamalla painiketta Google TV Streamerin takaa tai pyytämällä sitä äänikomennolla.