Kesärenkaiden ominaisuuksissa ja hinnoissa eroja – Suomen haastavat keliolosuhteet näkyvät renkaiden valinnassa

Kesärenkaiden kysyntä kasvoi huomattavasti helmikuun aikana, kun lumi alkoi jo sulaa Etelä-Suomessa. Ennen renkaiden hankintaa kannattaa vertailla renkaiden ominaisuuksia ja hintoja, sillä ne vaihtelevat merkittävästi. Lue alta, mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota ja milloin on hyvä aika hankkia uudet kesärenkaat.

Kesärenkaiden vaihtosesonki ajoittuu yleensä huhtikuulle, sillä lain mukaan talvirenkaita tulee käyttää vielä maaliskuussa, jos keli sitä edellyttää. Suomalaiset ovat silti jo aktivoituneet, sillä Hintavertailupalvelu Hintaoppaan datan mukaan kesärenkaiden kysyntä on jyrkässä nousussa. Helmikuun aikana Hintaoppaan haut kasvoivat 190 prosenttia tammikuun hakuihin verrattuna. 

Uusien renkaiden hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun vanhojen renkaiden ajoikä lähenee kuutta vuotta. Renkaiden suorituskyky heikkenee ajaessa, mutta myös säilytyksessä. Siksi renkaiden käyttöikä ei saisi ylittää yli kymmentä vuotta. Valmistusajankohdan voi tarkistaa renkaan kyljessä olevasta DOT-merkinnästä.

Renkaiden kuluessa niiden urasyvyys pienenee, mikä vaikuttaa merkittävästi renkaiden turvallisuuteen märällä kelillä. Uusien kesärenkaiden urasyvyys on noin kahdeksan millimetriä. Kun renkaat kuluvat ja urasyvyys puolittuu neljään millimetriin, renkaan kosketuspinta tiehen vähenee ja märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuudet heikkenevät olennaisesti. Tällöin on aika hankkia uudet renkaat.

Suosituimpien kesärengasmerkkien joukossa ei ole yllätyksiä, vaan suomalaiset luottavat tunnettuihin valmistajiin. Hintaoppaan datan mukaan suosituimmat brändit ovat ajotestien kestomenestyjä Continental, kotimainen Nokian renkaat sekä Yhdysvaltojen markkinajohtaja Goodyear.

Kesärenkaissa voi parhaimmillaan säästää lähes sata euroa

Hintaoppaan suosituimmat kesärengasmerkit:

1. Continental

2. Nokian renkaat 

3. Goodyear

Renkaita ostaessa tärkein kriteeri on turvallisuus. Keväällä Suomen keliolosuhteet ovat vielä arvaamattomat, ja kesärenkaiden tulisi suoriutua myös haastavista olosuhteista alkukevään aamupakkasista loppusyksyn sateisiin. Siksi kannattaakin huomioida etenkin renkaiden jarrutuspito sekä pintakuviointi, joka poistaa veden tien ja renkaan välistä. 

Hintaoppaan suosituimmat kesärenkaat ja niiden halvimmat hinnat: 

1. Continental PremiumContact 6 205/55 R 16 91V, 73,53€

2. Nokian Hakka Blue 2 205/55 R 16 94V XL, 80,73€

3. Linglong Green-Max 225/55 R 17 97W, 64,45€

4. Michelin Pilot Sport 4 205/55 R 16 91W, 96,14€

5. Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/55 R 16 91H, 69,23€

Autoilijat ovat tietoisia Suomen vaihtelevista ajokeleistä ja panostavat kesärenkaissa turvallisuuteen. Hintaoppaan viidestä suosituimmasta renkaasta neljä luokiteltiin märkäpito-ominaisuudeltaan luokkaan A, joka tarkoittaa sitä, että renkaan jarrutusominaisuus on paras mahdollinen märällä tiellä. EU on määritellyt märkäpitoluokituksen, joka ilmoitetaan asteikolla A-F. A-luokan renkailla jarrutusmatka on huomattavasti lyhyempi kuin F-luokan renkailla. 

Märkäpidon lisäksi renkaiden melutaso ja vierintävastus kannattaa tarkistaa, sillä alhainen melutaso lisää ajomukavuutta ja matala vierintävastus pienentää polttoainekulutusta.

Hintaoppaasta käy ilmi, että yksittäisen renkaan hinta vaihtelee jälleenmyyjästä riippuen. Esimerkiksi Continental PremiumContact 6 205/55 R 16 91V -renkaiden hinta vaihtelee 73,53 eurosta 94,53 euroon, joten neljän renkaan ostaja voisi säästää yhteensä 84 euroa. 

Kesärenkaiden yleinen hintataso on tällä hetkellä keskimääräistä hieman alhaisempi. Esimerkiksi yllä mainittujen Continental PremiumContact -renkaiden hinta on pysynyt tammikuun lopusta asti alle niiden keskihinnan (75€). 

Hintojen vertailu onnistuu esimerkiksi ilmaisessa Hintaopas-sovelluksessa, joka on saatavilla sekä Apple- että Android-puhelimille. Hintaopas listaa yli 1000 Suomessa toimivan verkkokaupan hinnat ja vertailee ne puolueettomasti halvimmasta kalliimpaan. 

Hinnat tarkistettu 16.3.2021.