Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Samsungin mukaan 200 megapikselin telekamerat tekevät tuloaan älypuhelimiin - "seuraava suuri juttu"

Kuvanlaadun on määrä parantua merkittävästi useissa tilanteissa.

Jopa 200 megapikselin telekameroita voidaan pian odottaa älypuhelimiin, Samsung vihjaa sivuillaan.

Älypuhelinten kamerat ovat viime vuosina kehittyneet harppauksittain, ja esimerkiksi periskooppirakenteiset telekamerat ovat nostaneet zoom-kuvauksen uudelle tasolle. Pääkameroissa sen sijaan on nähty jo jopa 200 megapikselin tarkkuuksia, ja pian vastaava resoluutio on tulossa myös telekameraan.

Samsungin mukaan 200 megapikselin telekamera on älypuhelinkameroiden ”seuraava suuri juttu” monestakin syystä. Entistä suuremmasta resoluutiosta hyötyisivät sekä zoomatut otokset että muotokuvat, korealaisyhtiö kertoo.

Telekamerat ovat teknisesti erilaisia kuin tyypilliset pääkamerat, minkä vuoksi niillä otetut muotokuvat ovat usein luonnollisempia esimerkiksi kasvojen vääristymien vähentyessä. Myös nykyään telekamerat ovat usein käytössä muotokuvia tallennettaessa, ja korkeampi tarkkuus mahdollistaisi täten entistä laadukkaammat otokset kennokoon samalla kasvaessa.

Vasemmalla tyypillisen pääkameran muotokuva, oikealla telekameran vastine. Vääristymää on vähemmän.

Peräti 200 megapikselin otoksiin tallentuu huomattava määrä pikseleitä (yksi megapikseli vastaa miljoonaa pikseliä), mikä helpottaisi myös zoomattujen valokuvien tallentamista kuvia rajaamalla. Käytännössä 200 megapikselin teleotosta voitaisiin edelleen rajata, minkä ansiosta kolminkertaisen optisen zoomin tarjoava telekamera voisi tallentaa laadukkaita kuvia jopa 12-kertaisesti lähennettynä, Samsung kuvailee.

Korkealla 200 megapikselin tarkkuudella kuvaa voisi myös rajata enemmän tarkkuuden kärsimättä.

Toisaalta 200 megapikselin telekamera saattaisi vaatia fyysisesti enemmän tilaa, mikä tekisi kamerakohoumasta suuremman. Hämäräkuvaukseenkaan kamera ei välttämättä sopisi erityisen hyvin, mutta jokaisella ratkaisulla on toki sekä hyvät että huonot puolensa.

Aiempaa tarkemmat telekamerat tekevät siis jo tuloaan älypuhelimiin, eikä kehityksen kulminaatiopistettä ole vielä saavutettu. Vaikka Samsung itse asiasta puhuukin, odotetaan ensimmäistä 200 megapikselin telekameraa kuitenkin kiinalaisen Vivon X100 Pro Plus -älypuhelimeen.