Uusi verkkokauppa Teknavi.com

OnePlus 9 ja 9 Pro päivittyvät uudella XPan-kameratilalla - inspiraationa Hasselbladin alkuperäinen XPan-kamera

OnePlus 9 -puhelimiin tulee päivityksellä uusi nostalgista fiilistä tarjoava kameratila.

OnePlus aloitti keväällä esiteltyjen OnePlus 9 -sarjan huippupuhelintensa myötä kumppanuuden vuonna 1841 perustetun ruotsalaisen kameravalmistaja Hasselbladin kanssa. Yhteistyö näkyi aluksi puhelinten värikalibroinnissa sekä kamerasovelluksen käyttöliittymässä esimerkiksi Hasselblad Pro Mode -manuaalisäätötilassa.

Nyt OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro saavat kamerasovellukseensa uudella päivityksellä yhteistyössä Hasselbladin kanssa kehitetyn XPan-kameratilan, joka on suunniteltu jäljittelemään legendaarisen Hasselblad XPan -filmikameran käyttökokemusta.

Käytännössä kyse on uudesta kuvaustilasta laajojen panoraamatyyppisten kuvien helppoon tallentamiseen hienoisella nostalgiatwistillä.

XPan-kameratila julkaistaan OnePlus 9 -puhelimille osana tänään jakeluun tulevaa OxygenOS 11.2.9.9 -päivitystä, jossa on sen lisäksi muina uudistuksina myös optimoitu langatonta latausta, mukana Androidin syyskuun 2021 tietoturvakorjaukset sekä korjattu tunnettuja ongelmia ja parannettu vakautta.

Uusi XPan-kameratila tarjoaa kuviin laajan kuvasuhteen, joka on 65:24 tai toisin ilmoitettuna 2,7:1. Kuvasuhde on sama kuin alkuperäisen vuonna 1998 esitellyn Hasselblad XPan -kameran.

XPan-tilassa otetut kuvat ovat rajattu OnePlus 9 -puhelinten pääkameran täydestä 48 megapikselin ja ultralaajakulmakameran täydestä 50 megapikselin tarkkuudesta niin, että kaksi polttoväliä, 30 mm ja 45 mm, muistuttavat kahta klassista objektiivia Hasselblad XPan -kamerassa.

Kuvat ovat kooltaan yli 20 megapikselin laajakulmakuvia, 30 mm -tilassa kuvan koko on 7552×2798 pikseliä ja 45 mm -tilassa 7872×2916 pikseliä.

Tarjolla XPan-tilassa on kaksi eri kameraprofiilia, väritila ja mustavalkoinen tila. Oletuksena XPan-kameratila on mustavalkoinen, viitaten alkuperäisen XPan-kameran klassiseen mustavalkofilmin sävyyn ja tyyliin. OnePlussan mukaan väritila on myös optimoitu Hasselbladin kanssa, antaen sille rikkaan ja realistisen väriprofiilin.

Osana XPan-tilaa on myös ripaus perinteisen kameran henkeä, sillä XPan-tilassa laukaisinta painettaessa kuva esitetään ensin negatiiviina, joka kehittyy puhelimeen tallentuvaksi kuvaksi. Lisäksi XPan-tilan esikatselussa näkyvät samat kehykset kuin todellisessa XPan-kameran linssissä.

”Yhteistyö Hasselbladin kanssa ja XPan -tilan kehitys on auttanut meitä luomaan uudelleen heidän legendaarisen kokemuksensa katsella kuvia 65:24 -formaatissa ennen kuin laajan panoraamakuvan ottamista 30 mm tai 45 mm formaatissa. XPan-tilan käyttäminen OnePlus 9:ssä ja OnePlus 9 Prossa antaa käyttäjillemme mahdollisuuden nähdä ympäröivä maailma ainutlaatuisen linssin kautta, ja olemme erittäin innoissamme näkemään miten käyttäjät ja valokuvaajat ympäri maailmaa hyödyntävät tätä kuvaustilaa.” OnePlussan kuvantamisyksikön päällikkö Hsiaohua Cheng kommentoi.

”Hasselblad XPan on vallankumouksellinen tuote, joka aikanaan loi kuvantamisen uuden aikakauden. Xpanin etuna oli 35 mm kuvaamisen lisäksi se, että kamera tarjosi myös mahdollisuuden siirtyä laajakuvatilaan ilman tarvetta vaihtaa kameran filmiä. Se oli yksi ensimmäisistä kahden kuvakoon 35 mm:n filmikameroista, ja muutti kamerateollisuutta aikanaan. Nyt olemme pystyneet tuomaan tämän ainutlaatuisen kuvantamistyylin ja Hasselblad Xpanin käyttökokemuksen entistä useammalle kuluttajalle sekä Hasselbladin että OnePlussan R&D-henkilöstön yhteisillä ponnisteluilla”, toteaa Hasselbladin globaali markkinointipäällikkö Bronius Rudnickas.

Alkuperäisen Hasselblad XPan -kameran mainoksia. Kuva: Hasselblad.
Alkuperäisen Hasselblad XPan -kameran mainoksia. Kuva: Hasselblad.