Millä tavoin älykkäät kodinkoneet helpottavat arjen askareita?

Monet kodinkoneet voidaan nykyään kytkeä Internettiin, mutta mitä hyötyä siitä on näiden kodinkoneiden käyttäjille?

Useat kodinkonevalmistajat ovat viime aikoina panostaneet laitteidensa älypuoleen. Muun muassa LG ja Samsung ovat lisänneet kodinkoneisiinsa Internetin kautta käytettäviä älyominaisuuksia, joiden tarkoituksena on omilta osiltaan helpottaa käyttäjiensä arkea.

Hyvänä esimerkkinä tästä toimii Samsungin kehittämä SmartThings-ekosysteemi, jota olemmekin päässeet Teknavillakin testaamaan useaan otteeseen. SmartThingsiin voidaan liittää televisioiden sekä erilaisten kodin automaation pienhärpäkkeiden lisäksi myös muun muassa älykkäitä jääkaappeja ja pesukoneita.

Helpotusta kotitöihin älyominaisuuksien kautta

Moni saattaakin miettiä, että mitä ihmeen hyötyä vaikkapa pesukoneen liittämisestä Internettiin voi kenellekään olla. Tämä on täysin pätevä kysymys, sillä onhan pesukoneita pystytty ennenkin käyttämään ilman minkäänlaista tarvetta mokomalle. Ainakin testaamamme WW5300-pesukoneen kohdalla verkkoyhteys ja SmartThingsiin yhdistäminen toi mukanaan useampia arkea helpottavia ominaisuuksia muuten melko tavallisen tuntuiseen pesukoneeseen.

Ensinnäkin, SmartThings-sovelluksella voidaan valita kullekin pyykkilastille juuri sopiva pesuohjelma. Tämä voidaan toki tehdä myös “perinteisesti” pesukoneen hallintapaneelin kautta, mutta SmartThingsin mukana tuleva Laundry Recipe -sovellus teki ohjelman valitsemisesta huomattavasti helpompaa ja mukavampaa. Yksi hieno asia Laundry Recipe -sovelluksessa on myös se, että se suosittelee pestävän pyykin materiaalien, värillisyyden sekä likaisuuden perusteella käyttäjälle pesuohjelmia, jotka parhaiten sopivat kullekin pyykkilastille. Tästä voi olla paljonkin apua käyttäjille, jotka eivät tunne pesuohjelmia ja niiden eri ominaisuuksia kovin hyvin.

Toinen näppärä SmartThingsin “alasovellus”, Home Care Wizard, tarjoaa puolestaan neuvoja SmartThingsiin yhdistetyn pesukoneen ylläpidossa ja siihen liittyvissä ongelmatilanteissa. Home Care Wizard voi esimerkiksi tarjota korjausapua, jos pesukone vioittuu, tai vaikkapa ilmoittaa käyttäjälleen pesukoneen pesuainesäiliön ollessa tyhjenemään päin. Se voi myös näyttää tietoja käyttäjän pyykinpesutottumuksista, kuten esimerkiksi pesukertojen ajankohdasta ja määrästä, ja itse pesukone voi hyödyntää tätä tietoa suositellakseen käyttäjälle kuhunkin ajankohtaan ja tilanteeseen sopivia pesuohjelmia.

Keskustelua kodinkoneiden välillä

Kodinkoneiden älyominaisuudet eivät kuitenkaan rajoitu tällaisiin yksittäisiin arjen helpotuksiin. Yksi SmartThingsin hienoimmista hyödyistä on nimenomaan verkkoon kytkettävien kodinkoneiden kyky kommunikoida keskenään. Hyvä käytännön esimerkki tästä on yllä mainitun pesukoneen kaveriksi lisättävä kuivausrumpu, vaikkapa DV95T5240AE-malli.

Kun tämä kuivausrumpu yhdistetään myös SmartThingsiin, pesukone voi lähettää sille tietoa kuhunkin pyykkilastiin käytetystä pesuohjelmasta. Kuivausrumpu voi puolestaan tämän tiedon perusteella valita pyykille sopivan kuivausohjelman valmiiksi, jolloin käyttäjän ei tarvitse miettiä ja valita sitä itse. Tämäkään ei äkkiseltään vaikuta elämää mullistavalta helpotukselta pyykinpesuaskareisiin, mutta se kieltämättä helpottaa arkea omalta osaltaan. Itse pyykinpesutilanteessa se, ettei kuivausohjelmaa tarvitse itse valita, tuntuu kuitenkin yllättävän hyvältä ja vaivaa säästävältä asialta.

SmartThingsiin yhdistetyt pesukoneet ja kuivausrummut myös lähettävät käyttäjälleen ilmoituksen esimerkiksi pyykinpesu- tai kuivausohjelman päätyttyä. Käyttäjä vastaanottaa nämä ilmoitukset yleensä älypuhelimensa SmartThings-sovellukseen, mutta tämän lisäksi samat ilmoitukset voidaan saada näkyviin myös vaikkapa Samsungin älytelevision ruudulle. Myös näiden laitteiden hallinnointi on yleensä edes jollain tasolla mahdollista niin ikään yhteensopivan älytelevision kautta, vaikka aivan samoja mahdollisuuksia älytelevisiot eivät tähän tarjoakaan.

Älykodinkoneiden toiminta ilman verkkoyhteyttä

Älykkäiden kodinkoneiden verkko-ominaisuudet voivat yksittäin tuntua vähäpätöisiltä ja jopa turhilta, mutta yhdistyessään kokonaisuudeksi ne helpottavat arkea yllättävän paljon. Yllä olevat esimerkit ovatkin vasta pieni osa tällaisten laitteiden ja niiden ominaisuuksien kirjosta.

Tällaisia älykkäitä kodinkoneita voidaan toki käyttää myös ilman verkkoyhteyttä, jolloin ne toimivat kutakuinkin “perinteisempien” kodinkoneiden tavoin. Täten myös sitäkään, että kyseisenlaiset kodinkoneet lakkaisivat kokonaan toimimasta esimerkiksi Internet-yhteyden pätkiessä, ei tarvitse pelätä. Verkkoyhteyden tarjoamat ominaisuudet ovat tällaisissa laitteissa ennemminkin niin sanottuja lisämausteita. Niiden lisäksi kodinkoneista löytyy yleensä myös paljon sellaisia hienoja ominaisuuksia, joilla ei ole mitään tekemistä Internetin kanssa. Oli siis kenenkin mielipide älyominaisuuksista kodinkoneissa mikä tahansa, tällaisia laitteita ei missään tapauksessa kannata sivuuttaa uusia laitehankintoja mietittäessä.

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Samsung Smart Things – älykodin rakentaminen ei ole vaikeaa
Kokeilussa Samsung SmartThings -laitekokonaisuus – helppo ja toimiva vaihtoehto älykodin perustaksi
Tällaisia ovat Samsungin julkistamat uudet Galaxy SmartTagit – pienikokoisen paikantimen voi kiinnittää esineisiin
112-päivä: Turvallisempi koti automatisoinnin avulla