Tällaisia ovat Samsungin julkistamat uudet Galaxy SmartTagit - pienikokoisen paikantimen voi kiinnittää esineisiin

Galaxy SmartTagit hyötyvät Samsungin laajasta SmartThings Find -verkostosta.

Samsung on julkistanut muiden uutuuksiensa rinnalla pienikokoiset, eri esineisiin kiinnitettävissä olevat Galaxy SmartTag -paikantimet.

Samsung esitteli paikantimensa kahtena versiona. Ensin myyntiin tuleva Galaxy SmartTag -perusversio on varustettu vain Bluetooth-yhteydellä, kun Galaxy SmartTag+:ssa on lisäksi myös UWB-yhteystuki, joka mahdollistaa tarkemman sijainnin suuntimisen lähietäisyydeltä muilla UWB-teknologiaa tukevilla laitteilla.

Galaxy SmartTagin suositushinta Suomessa on 29,90 euroa. Myynti on alkamassa 29. tammikuuta ja Galaxy SmartTag+:n myöhemmin tänä vuonna.

Galaxy SmartTagit ovat varustettu Bluetooth 5.0 LE -yhteydellä. Oltaessa lähellä paikanninta on välimatkaa siihen mahdollista tarkastella Samsungin SmartThings-sovelluksesta mittarilla, joka kertoo etäisyyden pienenemisestä liikuttaessa puhelimen kanssa. Galaxy SmartTag+:n osalta paikanninta voi etsiä myös kameranäkymään avautuvalla sijainnilla, kiitos UWB-teknologian mahdollistaman tarkemman sijainnin määrityksen. UWB-teknologiaa Samsung-älypuhelimista tukevat jo Galaxy Note20 Ultra, Galaxy Z Fold3 sekä uudet Galaxy S21+ ja S21 Ultra.

Galaxy SmartTag -paikantimen voi läheltä löytää myös aktivoimalla siitä soimaan äänimerkin paritetusta älypuhelimesta. Sama toimii myös toisinpäin: Galaxy SmartTagissa on painike, jonka painallus aktivoi puolestaan äänimerkin älypuhelimesta, jos se sattuukin olemaan kadoksissa.

Tällaisella mittarilla SmartThings-sovellus kertoo etsittävän SmartTagin läheisyydestä.
Tällaisella mittarilla SmartThings-sovellus kertoo etsittävän SmartTagin läheisyydestä.
SmartTagin sijaintitietoa voi tarkastella myös kartalta.
SmartTagin sijaintitietoa voi tarkastella myös kartalta.

Läheltä paikantamisen sijaan todellinen juju Samsungin paikantimissa on kuitenkin niiden liittyminen osaksi Samsungin jo viime syksynä laitteilleen esittelemää SmartThings Find -paikannusverkostoa.

Jos Galaxy SmartTagilla varustettu esine on kadonnut, välittyy tieto sen löydetystä sijainnista takaisin omistajalleen, jos SmartTag ilmestyy minkä tahansa verkostossa mukana olevan muun laitteen Bluetooth-yhteyden kantomatkan sisälle. Koska muun muassa Galaxy-älypuhelimia on käytössä suurella käyttäjämäärällä, on Samsungin verkosto jo lähtökohtaisesti paljon laajempi kuin vain pelkästään paikantimiin keskittyvien kilpailijoiden, mikä parantaa potentiaalista löydettävyyttä.

Myös Applen on pitkään huhuttu valmistelevan omia vastaavia AirTag-paikantimiaan, mutta lopulta Samsung ehti julkistaa omansa ennen Applea.

Galaxy SmartTagin koko on noin 4×4 senttimetriä, ja se on noin senttimetrin verran paksu. Rakenne on muovia, ja paikannin on kestävyydeltään IP53-luokiteltu eli roiskevedenkestävä.

Galaxy SmartTagissa on aukko, josta sen voi kiinnittää esimerkiksi avainnippuun tai lenkillä muihinkin esineisiin. Avainten, laukun tai repun lisäksi ideoita Galaxy SmartTagin käyttöön voivat olla esimerkiksi kiinnittäminen jollakin tavalla pyörään, esimerkiksi satulan alle, muihin anastamiselle alttiisiin tavaroihin, tai vaikkapa koiran kaulapantaan.

Virtansa Galaxy SmartTag saa vaihdettavasta CR2032-paristosta, josta pitäisi riittää käyttöaikaa noin 280 päiväksi. Tarkemman paikannuksen lähietäisyydeltä mahdollistavalla UWB-teknologialla varustetussa Galaxy SmartTag+:ssa pariston kesto yltää noin viiteen kuukauteen.

Haluttaessa Galaxy SmartTagia voi käyttää paikantimena toimimisen sijaan myös älykodin toimintojen yhtenä kauko-ohjainpainikkeena, jonka painalluksesta aktivoituvat toiminnot voi määritellä Samsungin SmartThings-sovelluksessa.

Yksi merkittävä rajoite Samsungin paikantimissa on: Galaxy SmartTagit toimivat yhdessä vain Samsungin Galaxy-älypuhelinten kanssa.

Keskellä Galaxy SmartTag. Kokoverrokkeina Galaxy Buds Pro -latauskotelo ja Galaxy S21+.
Keskellä Galaxy SmartTag. Kokoverrokkeina Galaxy Buds Pro -latauskotelo ja Galaxy S21+.