Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Katso video: Suomalainen älylukko on ensimmäinen laatuaan – näin se toimii

Suomessa kehitetty Rollock-älylukko oli tänään median kokeiltavana Helsingissä. Lukko tulee myyntiin lokakuussa ja sillä tähdätään maailmanmarkkinoille.

Rollock Oy:llä on useita patentteja, jotka koskevat älylukon toimintaa. Lukossa on muun muassa uudenlainen kääntyvä telki, jonka ansiosta lukko sulkeutuu äänettömämmin kuin tavallinen lukko.

Lukossa on prosessori, joka ohjaa sen toimintoja. Toimiakseen lukko vaatii sähkövirran. Lukon saa auki nfc-avaimella tai mobiililaitteella. Helassa oleva valo kertoo, onko ovi lukittu vai auki.

Rollockin voi avata myös nfc-avaimella. Sellaisen teettäminen maksaa muutaman euron.

Tulevaisuudessa Rollockista tuodaan uusia malleja, joissa on sisäänrakennettu kaiutin ja puheentunnistus. Näin ollen lukko osaisi kertoa esimerkiksi näkövammaiselle, koska ovi on auki ja koska lukittu. Ensi vuoden alkupuolella Rollock esittelee pilvipalvelun, jonka kautta voidaan hallinnoida esimerkiksi kokonaisen kerrostalon älyavainten oikeuksia.

Sähkökatkon sattuessa ovesta pääsee ulos, mutta ei sisään. Julkistustilaisuudessa tosin muistutettiin, että taloissa on lähes aina akuilla varustettu kulunvalvontajärjestelmä, joka estää lukon täydellisen toimimattomuuden. Tarvittaessa älylukon rinnalle voi asentaa perinteisen lukkopesän.

Rollockin taustalla on joukko suomalaista yritysjohdon osaamista. Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii muun muassa Finnairin ja SRV:n toimitusjohtajana työskennellyt Jukka Hienonen.

Älylukon keksijä ja yhtiön perustaja on Hannu Kankkunen, joka on työskennellyt 14 vuoden ajan Abloyn palveluksessa.

Rollockin hinta on 850 euroa. Päälle tulevat luonnollisesti asennuskulut. Ovivalmistaja Piklas tarjoaa ensimmäisenä ovia, joissa älylukko on valmiiksi asennettuna.