Google nimesi uudelleen tekoälypalvelunsa: Bard on nyt Gemini - saataville myös Android- ja iPhone-sovelluksissa

Google on nyt vahvistanut odotetulla tavalla nimenneensä tekoälypalvelunsa uudelleen.

Googlen haastaja ChatGPT:lle, keskustelun kautta toimiva tekoälypalvelu Bard on nyt nimeltään Gemini.

Google julkisti Bardin alun perin helmikuussa 2023, ja sittemmin sitä on päivitetty jo useampaan otteeseen. Joulukuussa 2023 Google puolestaan julkisti uudet kehittyneemmät Gemini-tekoälymallinsa. Geminin eri versiot pienemmästä suurempaan ja kehittyneimpään ovat Nano, Pro ja Ultra.

Googlen tekoälypalvelu ja tekoälymallit kantavat siis tästä eteenpäin samaa nimeä, mikä on toisaalta yksinkertaista ja selkeää, toisaalta taas sekavaa.

”Missiomme Bardin kanssa on aina ollut antaa suora pääsy Al-malleihimme, ja Gemini edustaa kyvykkäintä perhettämme. Tämän vuoksi Bard tunnetaan nyt yksinkertaisesti nimellä Gemini”, Google perustelee.

Nyt Bardin nimenmuutoksen yhteydessä Google julkaisi myös palvelustaan uuden, aiemmin julkistetun Advanced-version. Maksullisen tilauksen vaativan Gemini Advanced -palvelun taustalla on Googlen kehittynein Gemini Ultra 1.0 -tekoälymalli. Ilmainen Gemini-palvelu puolestaan jatkaa Gemini Pro 1.0 -tekoälymallilla.

Gemini Ultra 1.0 -tekoälymalli tarjoaa Gemini Advancedille huomattavasti paremmat kyvyt koodaamiseen, loogiseen päättelyyn, monimutkaisempien pyyntöjen ymmärtämiseen ja muihin haastavampiin tehtäviin. Googlen mukaan tulevaisuudessa Gemini Advanced tulee vielä laajentumaan multimodaalisilla kyvykkyyksillä, vielä paremmalla koodausominaisuuksilla kuin myös mahdollisuudella ladata analysoitavaksi dataa ja asiakirjoja.

Gemini Advanced on tarjolla osana Google One AI Premium -tilausta, joka vastaa muuten aiempaa 2 teratavun Google One -tilausta lisättynä Gemini Advancedilla ja tuplahinnalla (Yhdysvalloissa 19,99 dollaria kuussa, eurohintaa ei vielä varmistettu). Lisäksi Google on tuomassa Geminin tekoälykyvyt myös osaksi Gmailia, Docsia, Sheetsiä, Slidesia ja muita Workspace-sovelluksia. Tältäkin osin kyse on uudelleenbrändäyksestä: aiemmin näiden Google-palvelujen tekoälytoiminnot kantoivat Duet AI -nimeä.

Gemini-palvelua voi käyttää verkkoselaimella osoitteessa gemini.google.com, mutta lisäksi Google tuo palvelun saataville nyt uutena Gemini-sovelluksena Androidille että osana Google-sovellusta iPhonelle.

Gemini-sovellus.
Gemini-sovellus.

Alun perin Assistant with Bard -nimellä julkistettu Gemini-sovellus tarjoaa palvelun asennettavan sovelluksen muodossa. Androidille tarjolla on asennettava pikakuvakesovellus, kun taas iPhonella Gemini on jatkossa osa Google-sovellusta.

Gemini sovelluksen muodossa tulee tarjolle aluksi Yhdysvalloissa englannin kielellä nyt 8. helmikuuta alkaen ja laajentuen tulevina viikkoina. Laajemmin eri alueille englannin kielellä jakelu alkaa ensi viikolla, kuin myös japanin ja korean kielillä. Googlen mukaan lisää maita ja kieliä on tämän jälkeen tulossa mukaan pian, mukaan lukien Euroopassa.

Käytännössä Android-laitteissa Gemini korvaa haluttaessa vanhan tutun Google Assistantin. Androidilla Geminin käyttö onnistuu sovellus avaamalla, mutta myös painamalla pitkään virtapainiketta, pyyhkäisemällä näytön kulmista tietyissä puhelimissa tai Hey Google -komennolla. Tämä avaa näytön muun sisällön päälle alta löytyvän kuvan mukaisen Gemini-näkymän.

Androidilla Gemini käytännössä korvaa Google Assistantin.
Androidilla Gemini käytännössä korvaa Google Assistantin.

Geminiä voi käyttää kirjoittaen tai puhuen, minkä lisäksi sille voi tarjota lähtökohdaksi myös kuvan yhdessä jonkinlaisen pyynnön kera. Gemini ymmärtää myös mitä puhelimen näytöllä näkyy, ja siihenkin liittyen voi kysyä kysymyksiä ja tehdä pyyntöjä.

Gemini mahdollistaa myös kuvien luomisen pyyntöjen perusteella sekä laajennuksia hyödyntäen tietojen käytön muista Googlen palveluista.

Geminin kautta on jatkossakin tarjolla pääsy perinteisiin Google Assistant -toimintoihin, kuten älykodin ohjaamiseen, ajastinten asettamiseen sekä puhelujen aloittamiseen. Google kertoo myös työskentelevänsä tukeakseen lisämahdollisuuksia jatkossa, sillä kaikki vanhan Assistantin toiminnot eivät ole vielä saatavilla.

Googlen mukaan Gemini sovelluksena on ”tärkeä ensimmäinen askel todellisen Al-avustajan rakentamisessa – sellaisen, joka on keskustelukykyinen, multimodaalinen ja avulias”.