Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Google ennakkoesitteli ensi vuonna tulevaa Pixel Tablet -tablettilaitettaan - muuttuu telakan kanssa kodin älynäytöksi

Google on esitellyt Pixel 7 -älypuhelintensa ja Pixel Watch -älykellon täyden julkistuksen rinnalla myös jälleen uutta Pixel Tablet -tablettilaitettaan.

Ensi kerran Google kertoi tablettilaitesuunnitelmistaan jo toukokuussa Google I/O -tapahtuman yhteydessä. Nyt tablettia esiteltiin astetta laajemmin, mutta silti kyse oli vasta ennakkovilkaisusta, sillä Pixel Tablet tulee myyntiin vasta vuonna 2023.

Pixel Tabletissa on 100-prosenttisesti kierrätetystä alumiinista valmistettu runko, jonka pinnassa on Googlen mukaan posliinia muistuttava nanokeraaminen pinnoite. Saataville Pixel Tablet on tulossa useampina eri värivaihtoehtoina.

Pixel Tabletin alumiinirunko on viimeistelty nanokeraamisella pinnoitteella.
Pixel Tabletin alumiinirunko on viimeistelty nanokeraamisella pinnoitteella.

Yhdessä Charging Speaker Dock -telakan kanssa Pixel-tabletti toimii myös älykodin keskusnäyttönä. Se pitää tabletin ladattuna ja tarjoaa käyttöön samalla seisontatuen ja voimakkaamman kaiuttimen, joiden kanssa Pixel Tablet toimii kodin Google Assistant -keskuksena. Yhdessä telakan kanssa Pixel Tablet näyttääkin paljon Googlen aiemmalta kiinteältä Nest Hub Max -kotilaitteelta.

Google Pixel Tablet telakassa.
Google Pixel Tablet telakassa.

Pixel Tabletin näytöstä Google ei ole kertonut vielä yksityiskohtia muuten kuin, että sen pitäisi olla kirkas ja tarkka. Paljastusten mukaan näytön koko on noin 11 tuumaa.

Pixel 7:n ja Pixel 7 Pron tavoin Pixel Tabletissa on Google Tensor G2 -järjestelmäpiiri. Sen Google on kehittänyt tiettävästi edelleen yhteistyössä Samsungin kanssa ja se valmistetaan 4 nanometrin prosessilla verrattuna alkuperäiseen 5 nanometrin Tensoriin. Keskussuoritinydinten osalta muutokset ovat paljastuneiden tietojen perusteella vähäisiä, mutta grafiikkasuoritin on vaihtunut uudemman sukupolven Mali-G710:een.

Alkuperäisen Tensorin tavoin Tensor G2:n erikoisuutena on Googlen kehittämä TPU-neuroverkkolaskentayksikkö (Tensor Processing Unit), nyt toisen sukupolven versiona. Googlen etu tällä saralla on laitteiston ja ohjelmiston yhteiskehitys, jonka myötä neuroverkkolaskentayksiköstä on voitu kehittää juuri eri toimintojen tarpeisiin vastaava ominaisuuksiltaan. Googlen mukaan koneoppimislaskenta toimii Tensor G2:lla jopa 60 prosenttia aiempaa nopeammin ja 20 prosenttia energiatehokkaammin kuin alkuperäisessä Tensorissa.

Google hyödyntää Tensor G2:n voimin toimivaa koneoppimista muun muassa erilaisissa Androidin puheentunnistus- ja kuvankäsittelyominaisuuksissa.

Pixel Tabletin kamera- tai muita ominaisuuksia Google ei vielä vahvistanut. Takana ja edessä laitteessa on yksi kamera.

Pixel Tablet edestä.
Pixel Tablet edestä.