Applen toimitusjohtaja Tim Cook vahvisti: tekoälyjulkistus tulossa myöhemmin tänä vuonna

Myös Apple on lähdössä täysillä mukaan tekoälykisaan.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook vahvisti Applen loppuvuoden 2023 tulosjulkistuksen jälkeisessä analyytikkopuhelussa Applelta olevan luvassa julkistuksia tekoälyyn liittyen myöhemmin tänä vuonna.

”Kun katsomme eteenpäin, jatkamme investointeja näihin ja muihin tulevaisuutta muovaaviin teknologioihin. Tämä sisältää tekoälyn, johon käytämme yhä valtavasti aikaa ja panostuksia, ja olemme innoissamme voidessamme jakaa yksityiskohtia jatkuvasta työstämme tällä saralla myöhemmin tänä vuonna.”

Aiemmin kuultujen huhujen mukaan iPhonen tulevaa iOS 18 -käyttöjärjestelmäversiota pidetään Applen sisällä yhtenä suurimmista iOS-päivityksistä – ellei suurimpana – ikinä. Päivityksessä Apple on raportoidusti hyödyntämässä generatiivista tekoälyä eri toimintojen ja sovellusten uudistamiseen.

iOS 18:n ja muiden Applen uusien vuotuisten käyttöjärjestelmäversioiden julkaisua odotetaan todennäköisesti jälleen kesäkuun alkupuolella järjestettävässä WWDC-tapahtumassa.

Kesäkuussa tapahtuvan julkistuksen jälkeen iOS 18:n julkaisua odotetaan puolestaan tavanomaiseen tapaan syksyllä samoihin aikoihin, kun seuraavan sukupolven iPhone-mallit tulevat saataville.

Muun muassa avustajapalvelu Sirin uudistaminen generatiivisella tekoälyllä huomattavasti entistä fiksummaksi on Applen suunnitelmien keskiössä.  Lisäksi tavoitteena on esitellä useita toimintoja, jotka hyödyntävät Applen kehittämää suurta kielimallia. Sirin lisäksi esimerkiksi Viestit-sovelluksessa tekoäly voi auttaa kirjoittamaan viestejä täydentäen lauseita ja vastaten kysymyksiin.

Raportoidusti Apple työstää myös tekoälyn lisäämistä moniin palveluihinsa ja sovelluksiinsa. Työn alla on raportoitu esimerkiksi olevan uusia ominaisuuksia Apple Musiciin, muun muassa soittolistojen automaattiseksi luomiseksi, kuten Spotify on yhteistyössä OpenAI:n kanssa jo esitellyt omalta osaltaan.

Applen on kerrottu myös yllätyksettömästi suunnittelevan generatiivisen tekoälyn tuomista osaksi esimerkiksi Pages-tekstinkäsittelyä ja Keynote-esityssovellusta auttamaan uuden sisällön luomisessa.

Sovelluskehittäjien työtä Apple on lisäksi helpottamassa tuomalla Xcode-kehitysympäristöön ominaisuuksia, jotka auttavat tuottamaan koodia ja kehittämään sovelluksia entistä nopeammin.

Applen kilpailijoista tekoälyyn älypuhelimissa ovat toistaiseksi näyttävimmin panostaneet Samsung, joka nosti Galaxy AI -tekoälytoiminnot uusien alkuvuodesta 2024 esiteltyjen Galaxy S24 -huippupuhelintensa keihäänkärjeksi sekä jo pidempään Google eri tavoin Pixel-puhelimissaan.