Applen tulevaan iPhonen tekoälypäivitykseen ladattu kovat odotukset: "yksi suurimmista iOS-päivityksistä - ellei suurin - yhtiön historiassa"

Applen tulevaan vuoden 2024 merkittävään uuteen iOS 18 -käyttöjärjestelmäversioon iPhoneille on ladattu kovat odotukset.

Applen odotetaan tulevan päivityksen myötä tuovan runsaasti generatiivista tekoälyä hyödyntäviä uudistuksia ohjelmistoonsa.

iOS 18:n ja muiden Applen uusien vuotuisten käyttöjärjestelmäversioiden julkaisua odotetaan todennäköisesti jälleen kesäkuun alkupuolella järjestettävässä WWDC-tapahtumassa.

iOS 18:sta on kuultu huhuja jo jonkin aikaa, ja nyt viimeisimmän Power On -uutiskirjeensä kysymys-vastausosiossa Applen suunnitelmien parhaimpana paljastajana viime vuosien aikana tunnetuksi tullut Mark Gurman on jälleen kertonut lähteiltään kuulemastaan tulevan päivityksen merkittävyydestä.

”Minulle on kerrottu, että uusi käyttöjärjestelmä nähdään yrityksen sisällä yhtenä suurimmista iOS-päivityksistä – ellei suurimpana – yhtiön historiassa. Tällä tiedolla Applen kehittäjäkonferenssi kesäkuussa pitäisi olla melko jännittävä”, toteaa Gurman.

Kesäkuussa tapahtuvan julkistuksen jälkeen iOS 18:n julkaisua odotetaan tavanomaiseen tapaan syksyllä samoihin aikoihin, kun uudet iPhone-mallit tulevat saataville.

Jo aiemminkin Gurman on kertonut Applen sisällä ylimmän johdon esitelleen tulevia käyttöjärjestelmäversiota ”kunnianhimoisina ja houkuttelevina”, ja niiden sisältävän merkittäviä uusia ominaisuuksia ja design-uudistuksia tavanomaisempien turva- ja suorituskykyparannusten ohella.

Uusien tekoälyominaisuuksien ohella iOS 18:n pitäisi tuoda raportoidusti ”paljon muutakin” uutta iPhoneen.

”Applen ohjelmistokehityksen johtaja Craig Federighi kertoi työntekijöille viime vuonna, että käyttöjärjestelmässä – koodinimeltään Crystal – tulee olemaan kunnianhimoisia muutoksia kaikkialla”, toteaa Gurman.

Toistaiseksi raporteissa on kuultu eniten tekoälyominaisuuksista, joiden testauksesta on saatu vihiä myös jo iOS 17.4 -käyttöjärjestelmäversion ensimmäisestä beetasta.

Muun muassa avustajapalvelu Sirin uudistaminen generatiivisella tekoälyllä huomattavasti entistä fiksummaksi on Applen suunnitelmien keskiössä.  Lisäksi tavoitteena on esitellä useita toimintoja, jotka hyödyntävät suurta kielimallia. Sirin lisäksi esimerkiksi Viestit-sovelluksessa tekoäly voi auttaa kirjoiittamaan viestejä täydentäen lauseita ja vastaten kysymyksiin.

Apple työstää myös tekoälyn lisäämistä moniin palveluihinsa ja sovelluksiinsa. Työn alla on raportoitu esimerkiksi olevan uusia ominaisuuksia Apple Musiciin, muun muassa soittolistojen automaattiseksi luomiseksi, kuten Spotify on yhteistyössä OpenAI:n kanssa jo esitellyt omalta osaltaan.

Applen on kerrottu myös yllätyksettömästi suunnittelevan generatiivisen tekoälyn tuomista osaksi esimerkiksi Pages-tekstinkäsittelyä ja Keynote-esityssovellusta auttamaan uuden sisällön luomisessa.

Sovelluskehittäjien työtä Apple on lisäksi helpottamassa tuomalla Xcode-kehitysympäristöön ominaisuuksia, jotka auttavat tuottamaan koodia ja kehittämään sovelluksia entistä nopeammin