Testissä OnePlus Nord – suorituskykyinen peruspuhelin

OnePlus Nord tarjoaa tasaisen tehokasta suorituskykyä niin peruskäyttöön kuin pelaamiseenkin, eikä kameroissakaan ole valittamista.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Sormenjälkitunnistimen epätarkkuus

OnePlus tunnetaan yleisesti hintaansa nähden tehokkaiden älypuhelimien valmistajana. Kyseisen valmistajan lippulaivamallit vastaavat yleensä moniltakin osin tunnetumpien valmistajien, kuten Samsung ja Apple, parhaimpia malleja, mutta niiden hinnat ovat useimmiten tuntuvasti halvempia. Tästä syystä OnePlus onkin monien puhelinintoilijoiden suosiossa.

OnePlus Nord on viime vuoden puolella julkaistu malli, joka edustaa valmistajansa halvemman hintaluokan älypuhelimia. Nordia on olemassa kahdenlaista versiota, joiden hinnat ovat 399 euroa ja 499 euroa. Näiden versioiden välillä ainoat erot ovat RAM-muistissa (halvemmassa 8 GB, kalliimmassa 12 GB) sekä säilömuistissa (halvemmassa 128 GB, kalliimmassa 256 GB). Nordia saa kolmessa eri värissä: Blue Marble, Gray Onyx ja Gray Ash.

Oneplus Nord contents
OnePlus Nordin pakkauksen sisältö (puhelimen lisäksi).

Tärkeimmät lisätarvikkeet pakkauksessa mukana

Kuten monet muutkin nykyajan älypuhelimet, Nord on varustettu suurella näytöllä ja pienillä reunoilla. Tämän ansiosta sen fyysiset mitat ovat suhteellisen pienet näytön suuresta koosta huolimatta. Näytön vasemmassa yläreunassa on pieni musta alue, jonka sisältä löytyvät Nordin etukamerat. Takakuori on puolestaan mattapintainen, ja takakamerat ovat myös sijoitettuna sen vasempaan yläreunaan pystysuoraan riviin. Takakamerat ovat hieman koholla muuhun takakuoreen nähden, kuten monissa muissakin älypuhelinmalleissa nykyään tuppaa olemaan.

Puhelimen sivuilta löytyvät näytön lukitusnäppäin sekä äänenvoimakkuuden säätönäppäimet. Lukitusnäppäimen vierestä löytyy myös liukukytkin, jossa on kolme asentoa. Kukin näistä asennoista määrittää puhelimen äänitilan: “hiljainen”, “värise” sekä “soittoääni”. Puhelimen yläreunassa on vastamelumikrofoni ja alareunassa puolestaan mikrofonin lisäksi kaiutin, SIM-korttipaikka sekä USB-C-latausportti.

Oneplus Nord sound switch
Nordin näytön lukitusnäppäimen vieressä olevalla liukukytkimellä puhelin voidaan asettaa eri äänitiloihin.

OnePlus toimittaa Nord-mallin puhelimien mukana valmiiksi asennetun panssarilasin, joka suojaa puhelimen varsinaista näyttöä naarmuilta ja iskuilta. Panssarilasi vaikuttaa melko ohuelta verrattuna useimpiin erikseen myytäviin, vastaaviin laseihin, mutta toisaalta paksumpi lasi näytön päällä saattaa pahimmillaan haitata kosketusnäytön ja sen alla olevan sormenjälkitunnistimen toimintaa. Nordin mukana toimitetaan myös muovikuori, joka asettuu puhelimen ympärille peittäen siitä takakuoren sekä reunat. Lisäksi kuoren kulmista on tehty paksummat, jonka ansiosta se suojaa puhelimen näyttöä paremmin, mikäli puhelin pääsee putoamaan tasaiselle pinnalle. 

Erittäin hyvä akunkesto

Nordin käyttöjärjestelmänä toimii Oxygen OS, joka perustuu Android 10:een. Monilta osin Oxygen OS onkin melko geneerisen oloinen Android-käyttöjärjestelmä, mikä toisaalta tekee sen käytön oppimisesta helppoa niille, joille Android on jo ennestään tuttu. 

Fyysisiltä mitoiltaan Nord on melko kookas puhelin, mikä tekee sen käytöstä yhdellä kädellä ajoittain hankalaa. Lisäksi, koska sen reunat ovat hyvinkin ohuet, peukalon kurottaminen näytön vastakkaiseen reunaan aiheutti testin aikana monesti vahinkopainalluksia peukalon juuren kohdalla. Tähän vaikuttaa osaltaan myös Nordin näytön äärimmäinen kosketusherkkyys. Toisaalta, näitä ongelmia voidaan pitää tilapäisinä, sillä kyseisiä tilanteita oppii kyllä välttämään nopeasti. Sitä paitsi, ohuet reunat ovat yleisesti nimenomaan haluttuja ominaisuuksia puhelimissa, joten tämän kaltaiset kompastelut ovat tavallaan positiivisia ongelmia.

Puhelimen 4115:n milliampeeritunnin akku kestää kovempaakin käyttöä aamusta iltaan, ja joskus jopa pidemmällekin. Testin aikana puhelin tuli kyllä kytkettyä laturiin joka ilta, mutta useimmiten tässä vaiheessa akun varaus oli vielä noin 30 %. Käytännössä siis akun olisi voinut ladata vasta seuraavana päivänä, mikäli näin oltaisiin haluttu menetellä. OnePlus:n Warp Charge 30T -pikalatauksella puhelin on mahdollista ladata nollasta 70:een prosenttiin jopa puolessa tunnissa, joten latauksen olisi voinut hoitaa jopa aamulla ennen töihin lähtöä.

Pelikäytössä Nord suoriutuu myös niin ikään sulavasti. Nordissa on tavanomaisen pelitilan lisäksi myös Fnatic-pelitila, joka on saanut nimensä tunnetulta, samannimiseltä e-urheilubrändiltä. Molemmat pelitilat tehostavat Nordin suorituskykyä, ja samalla ne muuttavat erilaisten ilmoitusten, kuten esimerkiksi saapuvista viesteistä aiheutuvien ilmoitusten, näkyvyyttä. Pelitila aktivoituu automaattisesti pelejä avatessa, ja sen erilaisia vaikutuksia puhelimen käyttäytymiseen voidaan säätää asetuksista.

Kirkas ja laadukas näyttö

Nordin 6,44-tuumainen AMOLED-näyttö on varustettu HDR10+-tuella sekä pystysuunnassa venytetyllä FullHD-resoluutiolla. Tarkemmin sanottuna näytön resoluutio on 2 400 x 1 080 pikseliä, eli sen kuvasuhde on 20:9. Näytön vasemmassa yläkulmassa olevat etukamerat vievät osansa näytön pinta-alasta, mutta tämä ei vaikuta sovellusten käyttöön tai videoiden katsomiseen merkittävällä tavalla, sillä harvat sovellukset tai videot hyödyntävät 20:9-kuvasuhteen näyttöä kokonaan. Näyttö voidaan myös säätää rajautumaan juuri etukameroiden alapuolelle, jolloin niiden aukko ei näy näytössä ollenkaan.

Oneplus Nord display

Puhelimen AMOLED-näytössä riittää kirkkautta runsaasti. Näytön kirkkautta ei tarvinnut testauksen aikana pitää puolta tehoa kirkkaampana juuri missään vaiheessa. Toki tästä sopii kiittää osittain myös Suomen harmaata syksyä, sillä auringonvalon puute vähensi tarvetta säätää näyttöä kirkkaammaksi edes ulkotiloissa puhelinta käytettäessä. Toki niinä (melko harvoina) päivinä, kun aurinko suvaitsi naamaansa pilvien rakosista näyttää, tuli myös Nordin näyttöä säädettyä puolitehoa kirkkaammaksi. Näytön ollessa maksimikirkkaudella suorakaan auringonvalo ei haitannut puhelimen käyttöä kovinkaan paljoa, mikä olisi ollut kyllä täysin ymmärrettävää.

Kirkkautensa, HDR-tukensa ja 90-hertsisen virkistystaajuutensa ansiosta elokuvien sekä muun videosisällön katsominen Nordin näytöltä on hyvinkin miellyttävää. Etenkin kirkkaassa kuvassa näkyy paljon yksityiskohtia. Toisaalta kuvan tummimmat yksityiskohdat voisivat olla hieman selkeämpiä, mutta tämän hintaluokan puhelimelta ei ehkä ole aiheellista vaatia täydellistä kuvanlaatua samalla tavalla, kuin vaikkapa astetta paremmilta televisioilta. Nordin kaiuttimen tehokkuus ja selkeä äänenlaatu lisäävät videoiden ja elokuvien katselemisen mielekkyyttä.

Corning Gorilla Glass 5 -näyttö on myös kestävyydeltään todella pätevä suojaamaan itse näyttöä putoamisen aiheuttamalta vahingolta, tai vaikkapa naarmuilta. Lisäksi, puhelimen näytön päälle jo tehtaalla asennettu suojalasi edesauttaa näytön ehjänä pysymistä.

Oneplus Nord display sideview

OnePlus Nordin näytöstä ei juurikaan keksi pahaa sanottavaa. Poikkeuksena voidaan toki mainita aiemmin tässä artikkelissa mainitut asiat, eli sormenjälkitunnistin ja näytön innokas kosketusherkkyys. Visuaalisesti näyttö on kuitenkin erittäin suorituskykyinen varsinkin tämän hintaluokan puhelimelle. Lisäksi kestävyytensä puolesta se vaikuttaa todella hyvältä. Mainittakoon kuitenkin, että tämän testin yhteydessä emme laittaneet näytön kestävyyttä koetukselle normaalikäytöstä poikkeavilla toimenpiteillä, kuten esimerkiksi pudotustesteillä.

Kamerat

OnePlus Nordissa on neljä takakameraa sekä kaksi etukameraa, joista jokaisella on oma, erityinen roolinsa. Sen takakuoressa sijaitseva 48-megapikselinen pääkamera on varustettu optisella kuvanvakaimella sekä Sony IMX568 -anturilla. Nordin 119: asteen ultralaajakulmakamerassa on puolestaan 8:n megapikselin tarkkuus. Lisäksi Nordin takakuoresta löytyy 5:n megapikselin syvyyskamera sekä 2:n megapikselin makrokamera. Nordin etupuolelta taas löytyy kaksi kameraa: 8:n megapikselin ja 105:n asteen ultralaajakulmakamera sekä 32-megapikselinen, Sony IMX616 -anturilla varustettu etupuolen pääkamera.

Nordin 48-megapikselisellä pääkameralla saadaan sekä valotukseltaan että väritykseltään kirkkaita kuvia helposti ja vaivattomasti. Optisen kuvanvakaimen ansiosta kuvista saadaan myös erittäin tarkkoja ja teräviä. Pimeämmässäkin ympäristössä pääkamera suoriutuu kuvien ottamisesta yllättävän hyvin myös ilman salamaa, mutta tällöin kuvista jää ymmärrettävästi puuttumaan huomattava määrä yksityiskohtia. Tätä varten Nord tarjoaa kuitenkin erikseen pimeille kuvausympäristöille tarkoitetun Yönäkymä-kuvaustilan, jota käytettäessä kuviin saadaan hämmästyttävän paljon lisää valoisuutta ja tätä kautta yksityiskohtia.

main camera
Nordin pääkameralla otetut kuvat ovat tarkkoja ja hyvin valottuneita.

Kuten megapikseleiden määrästä voidaan päätellä, Nordin ultralaajakulmakamera ei yllä kuvantarkkuudessa pääkameran tasolle. Toisaalta, tämän huomaa vasta otettuja kuvia tarkennettaessa, ja ultralaajakulmakameran tarkkuus riittääkin hyvin esimerkiksi sosiaaliseen mediaan julkaistavia kuvia varten.

ultrawide camera
Nordin laajakulmakameralla kuvaan saadaan mahtumaan enemmän sisältöä.

Makrokameralla voidaan puolestaan ottaa tarkkoja kuvia pienemmältä etäisyydeltä kohteesta. Tällöin nimenomaan pienempien kohteiden kuvaaminen onnistuu paremmin ilman tarvetta esimerkiksi kuvien rajaamiselle. 

macro camera
Nordin makrokameralla saadaan ikuistettua eri kuvauskohteiden pienemmät yksityiskohdat

Nordin etupuolelta löytyvät kamerat suorittavat samaa roolia, kuin sen takaa löytyvät pääkamera sekä ultralaajakulmakamera. Etupuolen 32-megapikselinen pääkamera takaa tarkat sekä luonnollisesti valottuneet ja värittyneet selfie-kuvat. Etupuolen 8:n megapikselin sekä 105:n asteen ultralaajakulmakameralla saadaan puolestaan otettua vaikkapa ryhmäselfieitä tai muuten vaan enemmän taustamaisemaa mukaan otoksiin. 

Nordin kamerat ovat suuresta yhteislukumäärästään huolimatta todella laadukkaita. Eri kameroiden vahvuuksia hyödyntäen voidaan vangita hyvin monenlaisia kohteita erilaisissa ympäristöissä ja monin eri tavoin. Kokeneemmille kuvaajille kamerasta löytyy myös Pro-kuvaustila, jossa kameran eri asetuksia ja ominaisuuksia voidaan muokata vapaammin.

Nordin videokuvaus on myös monipuolista ja etenkin kevyempään kuvaamiseen riittävää. FullHD-tasoista videokuvaa voi Nordilla kuvata joko 30:n tai 60:n kuvan sekuntinopeudella, ja 4K-tasoista kuvaa 30:n kuvan sekuntinopeudella. Toki tästä voi joku jäädä kaipaamaan 4K-videolle vielä 60:n kuvan sekuntinopeutta parempilaatuisten videon tuottamista varten. Kuitenkin, otettaessa Nordin hintaluokka huomioon, on 4K 60 fps -videokuvauksen puuttuminen ymmärrettävää. Nordin intervallikuvaus toimii sekä FullHD- että 4K-tarkkuudella 30:llä kuvalla sekunnissa.

Nordilla on myös mahdollista kuvata FullHD-tasoista, hidastettua videokuvaa 240:n kuvan sekuntinopeudella. Hidastettujen videoiden pituus voi maksimissaan olla minuutin verran, ja kuvattu video on tällä kuvaustilalla kauttaaltaan hidastettu. Tämä kuvaustila vaatii kuitenkin kuvausympäristöltään runsaasti valoa, mikä sinänsä rajoittaa sen käyttöä.

Hinnalle paljon vastinetta

OnePlus Nord on lyhyesti sanottuna hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyvä puhelin. Sen näyttö ja kamera tarjoavat hintaluokkaansa nähden erinomaisia ominaisuuksia, ja laajan säilömuistinsa ansiosta se pystyy säilyttämään suuren määrän kuvia sekä videoita ilman tarvetta vanhimpien otosten poistamiselle.

Nord packaging

Nord suoriutuu raskaammastakin käytöstä, kuten vaativampien pelien pyörittämisestä, myös hintaisekseen hyvin. Suurimpina vaikuttajina tähän ovat Nordin tehokas prosessori sekä mehevä määrä RAM-muistia.

Käyttökokemukseltaan Nord on hintaisekseen hyvä ja looginen. Hieman miinuspisteitä tähän liittyen täytyy kuitenkin antaa näytön alle upotetun sormenjälkitunnistimen toiminnasta. Tämäkin voidaan tavallaan laskea tottumuskysymykseksi, mutta toimiakseen sormenjälkitunnistin vaatii yllättävän tarkkaa sormen asettelua. Mikäli sormi ei ole miltei täysin oikeassa kohdassa tai mikäli se on hieman oudommassa kulmassa sormenjälkitunnistimen pinnalla, sormenjälktitunnistin ei meinaa ottaa tunnistaakseen lukemaansa sormenjälkeä oikeaksi. Lisäksi sormenjälkitunnistin tuntuu melko hitaalta pohtiessaan tällaisia tilanteita, vaikka oikean sormen ollessa tunnistimella sekä “hyväksyttävässä” asennossa että paikassa tunnistin saa sormenjäljen luettua hyvinkin nopeasti. Kaikki tämä antaa puhelimesta auttamattoman hitaan kuvan, vaikka käyttökokemus on muilta osin sujuvaa ja nopeaa.

OnePlus Nord on puhelimena hyvä vaihtoehto niin kevyeeseen, kuin raskaaseenkin käyttöön. Etenkin kameroidensa sekä akunkestonsa puolesta sitä voidaan pitää hintaluokassaan keskivertoa parempana. Lisäksi, koska OnePlus lupaa myös tälle mallille ohjelmistopäivityksiä jopa kahdeksi vuodeksi, kuten myös tietoturvapäivityksiä kolmeksi vuodeksi, Nordia voidaan pitää myös pitkäikäisenä mallina. Tämä tietenkin parantaa sen hinta-laatusuhdetta entisestään. OnePlus Nord on siis erittäin hyvä vaihtoehto myös vaativammalle älypuhelimen käyttäjälle, mikäli puhelimesta ei haluta maksaa liikoja.

Tekniset tiedot:

  • Hinta:
    • Testilaite: 499 euroa
    • Muut mallit:
      • 399 euroa (8 Gt RAM-muisti, 128 Gt säilömuisti)
  • Prosessori: Qualcomm Snapdragon 765G 5G
  • Grafiikkasuoritin: Adreno 620
  • RAM-muisti: 12 Gt LPDDR4X
  • Säilömuisti: 256 Gt UFS2.1
  • Näyttö:
    • Koko: 6,44 tuumaa
    • Tyyppi: Nestemäinen AMOLED
    • Virkistystaajuus: 90 Hz
    • Tuet: sRGB, Display P3
    • Lasi: Corning Gorilla Glass 5
  • Kamerat:
    • Pääkamera (takana):
      • 48 MP
      • Anturi: Sony IMX586
      • OIS, EIS
      • Aukko: f/1,75
    • Ultralaajakulmalinssi (takana):
      • 8 MP
      • Aukko: f/2,25
      • Näkökenttä: 119°
    • Syvyys- ja makrolinssit (takana):
      • 2 MP
      • Aukko: f/2,4
    • Videokuvaus (takakamerat):
      • 4K 30 fps, 1080p 30/60 fps
      • Superhidastus: 1080p 240 fps
      • Intervallikuvaus: 4K 30 fps, 1080p 30 pfs
    • Pääkamera (edessä):
      • 32 MP
      • Anturi: Sony IMX616
      • EIS
      • Aukko: f/2,45
    • Ultralaajakulmalinssi (edessä):
      • 8 MP
      • Aukko: f/2,45
      • Näkökenttä: 105°
    • Videokuvaus (etukamerat):
      • 4K 30/60 fps
      • 1080p 30/60 fps
      • Intervallikuvaus
  • Akku: 4 115 mAh
    • Pikalataus: Warp Charge 30T (5V/6A)
  • Mobiiliverkko:
    • GSM: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900
    • WCDMA: B1, B2, B4, B5, B8, B9, B19
    • LTE-FDD: B1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 18, 19, 20, 26, 28, 32, 66
    • LTE-TDD: B34, 38, 39, 40, 41
    • 5G: N1, N3, N7, N28, N78
    • MIMO: LTE: B1, 3, 4, 7, 38, 41
    • NR: N1, N3, N7, N78
  • Wifi:
    • 2×2 MIMO
    • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4G/5G
  • Bluetooth 5.1
  • NFC
  • 2x nano-SIM

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Pikatesti: OnePlus 8 Pro on edelleen loistava lippulaiva
Testissä OnePlus 8T -älypuhelin: Kohtuuhintaan paljon suorituskykyä – ja hämmästyttävän nopea akun pikalataus
Testi: Samsung Galaxy A42 – Peruskäyttäjälle pätevä ja edullinen 5G-puhelin
Ensitunnelmat Samsungin Galaxy S21 -sarjalaisista: Lupaavalta vaikuttavia huippupuhelimia