Testi: Epson EH-TW740 – halpa, mutta hyvä elokuvaprojektori

TW740-projektori tarjoaa hintaisekseen todella hyvän kuvanlaadun, mutta käytettävyydessä on vielä parantamisen varaa.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Käyttökokemus
  • Ajoittain melko kovaääninen
  • Suppeat liitännät

Epson on jo pitkään valmistanut projektoreita niin työkäyttöön kuin vapaa-ajan käyttöönkin. Vuosien saatossa heidän mallistonsa on laajentunut, ja projektoreiden hinnatkin ovat kokeneet eräänlaista muutosta. Vaikka maailmasta löytyykin projektoreita, joista saa maksaa jo pienen omaisuuden verran hintaa, voidaan niitä löytää kuitenkin myös yllättävän halvalla.

TW740 above
Epson EH-TW740

Nimenomaan Epsonin halvemman hintaluokan kotiteatteriprojektoreihin lukeutuva EH-TW740 on hyvä esimerkki siitä, että kotiteatteriprojektorin ei tarvitse maksaa tolkuttoman paljoa. Pienestä hinnastaan huolimatta tähän projektoriin on kuitenkin saatu mahtumaan Epsonin muistakin projektoreista tuttu 3LCD-tekniikka, ynnä muita kuvanlaatuun positiivisesti vaikuttavia tekijöitä. 

Joustava ja vaivaton käyttöönottoprosessi

TW740 muistuttaa muun muassa muotoilultaan erehdyttävästi aiemmin testaamaamme EB-992F-mallia Epsonilta. Se on kooltaan suhteellisen pieni ja painoltaan kevyt, mikä helpottaa omalta osaltaan sen sijoittamista paikoilleen. Myös projektorin yläkannessa oleva hallintapaneeli on hyvin samanlainen, kuin EB-992F:n.

TW740 panel
Projektorin yläkannessa olevan hallintapaneeli.

TW740:n halpa hinta näkyy ainakin sen liitännöissä. Kahden USB-liitännän lisäksi projektorista löytyy vain ja ainoastaan yksi HDMI- ja yksi 3,5 mm äänilähtöliitäntä. Nämä liitännät eivät juuri tarjoa vaihtoehtoja projektoriin liitettävien laitteiden osalta. Toisaalta, niitä enempää liitäntöjä ei välttämättä projektoriin tarvitakaan, mikäli projektorin kaverina on esimerkiksi viritinvahvistin tai muu HDMI-signaaleja haaroittava laiteratkaisu.

Projektorin kuvan säätäminen kohdilleen ei todellakaan ole vaikeaa. Sen trapetsikorjaussäädöt tarjoavat paljon joustavuutta itse projektorin sijoittamiselle katseluympäristössä. Pystysuuntainen trapetsikorjaus on myös automatisoitu, mikä helpottaa itse kuvan muodon säätämistä. Kuvan tarkkuus säädetään manuaalisesti itse projektorista, ja vaakasuuntainen trapetsikorjaus joko projektorin hallintapaneelista tai asetuksista kaukosäätimen avulla.

TW740 connections
TW740:n liitännät kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Käytettävyytensä puolesta ei aivan helpoimmasta päästä

TW740 jatkaa käyttöjärjestelmänsä kohdalla samaa linjaa, kuin monet muutkin Epsonin projektorit. Valikot ovat tutulla tapaa suhteellisen selkeitä, joskin hieman tönkön näköisiä. Kaiken kaikkiaan tämä käyttöjärjestelmä on toimiva, mutta valikot saattavat vaatia hieman tutustumista, mikäli projektorin asetuksia halutaan käyttää muuhunkin, kuin pelkästään kuvan kirkkauden ja kontrastin säätämiseen.

Projektorin kaukosäädin ei puolestaan ole selkeimmästä päästä, sillä siitä löytyy painikkeita melko lailla joka lähtöön. Suuri määrä pikatoimintoja voi toisaalta olla hyvä asia, mikäli ne tekevät projektorin käyttämisestä vaivattomampaa. TW-740:n tapauksessa näin ei kuitenkaan ole, sillä joidenkin näiden painikkeiden toiminnot tuntuvat äkkiseltään turhilta. Esimerkiksi myös tästä projektorista löytyvä Freeze-toiminto on todella kätevä ominaisuus dataprojektoreissa vaikkapa PowerPoint-esityksiä pidettäessä, mutta sille on melko vaikeaa keksiä aidosti hyödyllistä roolia kotiteatterikäytössä. Samaa voidaan sanoa myös kaukosäätimen pinta-alasta noin neljäsosan vievästä numeronäppäimistöstä.

TW740 remote
TW740:n kaukosäädin.

Kaukosäätimen painikkeiden joukosta löytyy kuitenkin myös hyödyllisiä pikatoimintoja. Esimerkiksi kuvatilan vaihtaminen onnistuu näppärästi yhtä painiketta painamalla. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun projektorin HDMI-liitäntään on kytkettynä pelikonsoli, jota käytetään myös elokuvien katselemiseen. Tällöin kuvatilan vaihtaminen ei vaadi päävalikkoon sekaantumista. Myös projektorin Split-toiminto voi osoittautua käteväksi, mikäli projektorin USB-liittimen tai verkkoyhteyden kautta näkyvä videolähde halutaan näkyviin samaan aikaan esimerkiksi HDMI:n videolähteen kanssa.

Käytettävyydeltään TW740 ei ole aivan niitä parhaimpia malleja, mitä projektorimarkkinoilla on nykypäivänä tarjota. Hopeareunuksena tässä voidaan kuitenkin pitää sitä, että mikäli projektoria käytetään ikään kuin näyttönä, johon on kytketty esimerkiksi pelikonsoli tai jonkinlainen mediantoistolaite, itse projektorin valikot voidaan pääosin jättää rauhaan heti, kun alkuasennus on tehty. Myös projektorin kaukosäädin on onneksi korvattavissa esimerkiksi yleiskaukosäätimellä, mikäli näin halutaan tehdä.

Kuvanlaadultaan hintaansa parempi

TW740:n kuvasta ei ainakaan kirkkautta puutu. 3 300:n lumenin maksimikirkkautensa ansiosta projektorin kuva on selkeästi nähtävissä myös valoisissa katseluympäristöissä. 3LCD-tekniikka puolestaan parantaa sen värien näkyvyyttä, mikä elävöittää projektorin kuvaa entisestään. Kuten odottaa saattaa, projektorin kuvan tummimpien yksityiskohtien näkyvyys kirkkaassa katseluympäristössä on suhteellisen heikkoa. Pimeämmässä katseluympäristössä TW740 taas yllättää kuvanlaadullaan, sillä yllä mainittu tummien yksityiskohtien heikko näkyvyys kokee tällöin huomattavan parannuksen. Kuvanlaadun puolesta TW740 muistuttaa tällöin jopa kalliimpaa projektoria, kuin mitä se oikeasti on.

Liiketoistoltaan TW740 on erittäin suorituskykyinen, mikä tekee esimerkiksi urheilun katselemisesta ja pelien pelaamisesta niin ikään mielekästä. 3LCD-tekniikkansa ansiosta projektoreista tuttua “sateenkaariefektiä” ei kuvassa näy, ja nopeakin liike vaikuttaa sulavalta. 

Tämä projektori toimii myös pelikäytössä suhteellisen hyvin. Game-kuvatilaa käytettäessä sen vasteaika on toki huomattavissa, mutta kuitenkin sen verran pieni, ettei se vaikuta ainakaan ratkaisevasti nopeatempoistenkaan pelien pelaamiseen. Tämäkin on yksi piirre TW740:ssä, joka yllättää positiivisesti, sillä yleisesti ottaen projektoreiden vasteajat tuppaavat olemaan pidempiä, kuin vaikkapa televisioiden. Etenkin, kun otetaan huomioon TW740:n hinta, voisi siltä odottaa jonkin verran heikompaa suoritusta pelikäytössä.

Parempaa kuvanlaatua käytettävyyden kustannuksella

Vaikka TW740 ei tarjoakaan saumatonta käyttökokemusta, ei sitä voida haukkua vaikeaksi käyttää. Projektorin käytettävyydessä on parantamisen varaa, ja osa sen ominaisuuksista tuntuvat jopa epäloogisilta sen käyttötarkoitusta miettien, mutta myös sen käytettävyydestä voidaan löytää myös positiivisia asioita.

Epson above side

Kuvanlaadullisesti TW740 on hintaansa suorituskykyisempi, ja tästä syystä sitä voidaankin suositella kotiteatteriprojektoriksi käyttäjälle, joka ei halua sijoittaa projektoriin suuria summia. Myös projektorin joustavuus sen sijoittamisen suhteen antaa sille hieman lisäarvoa.

TW740:n hinta ei välttämättä herätä monissa projektorimetsästäjissä luottamusta, mutta tämän ei kannata antaa hämätä. Tietyissä tilanteissa ja oikeissa käsissä TW740 tarjoaa käyttäjälleen hämmästyttävän hyvän hinta-laatusuhteen. Tietenkin, koska kyseisestä projektorista puuttuu HDR-tuki kokonaan, rankemman luokan elokuvahifistelijöille TW740 ei välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto, ainakaan kodin ykkösprojektoriksi. Mikäli hakusessa on siis tekniikaltaan pitkäikäinen ja kuvaltaan keskivertoa parempi projektori, kannattaa muitakin vaihtoehtoja harkita. Mikäli taas tähtäimessä on projektori, joka ei kevennä lompakkoa kovasti, mutta tarjoaa silti laadukasta kuvaa, TW740:ä voidaan suositella hyvillä mielin.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 643,99 e (teknavi.com)
  • Kuvan tarkkuus: FullHD (1920 x 1080 pikseliä)
  • Kuvan koko: 30 – 386 tuumaa
  • Projektiojärjestelmä: 3LCD
  • Valoteho: 3 300 ANSI Lumen
  • Valonlähde: Lamppu
  • Ääni: 2 W
  • Liitännät:
    • 2 x USB (1 x type A, 1 x type B)
    • 1 x HDMI (MHL)
    • 3,5 mm audio ulos

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Testissä Epson EB-992F – suuri kuva pienessä paketissa
Epson EH-LS500 – suurempaa kuvaa olohuoneeseen
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED
Testissä Samsung Q80T – QLED-kuvaa pienemmällä hinnalla