Testissä kevyet uutuusdronet – taskuun mahtuva DJI Mavic Pro haastaa ammattikopterit

Teknavin tv-kauden seitsemännessä jaksossa (Ma 24.4. klo 22.35 MTV3) oli testissä kuvauskopterimarkkinoiden mielenkiintoisin uutuus, DJI Mavic Pro.

Kiinalaisvalmistaja DJI:n uusimman mallin erikoisuutena on pieni koko. Mavic Pron voi taittaa kokoon, jolloin kopteri mahtuu jopa takin taskuun. Propellien kiinnittäminen on nopeaa pikakiinnityksen ansiosta. Mavic Pro kuvaa 4K-videota ja lentää erittäin vakaasti kohtalaisessakin tuulessa. 

Mavic Pro on suositeltava hankinta käyttäjälle, jolla on jo jonkinlaista kokemusta nelikopterien lentämisestä ja niillä kuvaamisesta. Täysin kokemattoman harrastajan kannattaa aloittaa hieman edullisemmalla kopterilla. Sinänsä Mavic Pron lentäminen on melko turvallista, sillä kopterissa on törmäyssensorit, jotka estävät kopterin suoran törmäyksen esimerkiksi puuhun tai muuhun esteeseen. Sensori sijaitsee myös kopterin pohjassa, jolloin laskeutuminen sujuu turvallisesti.

Mavic Pron sport-moodi on tarkoitettu urheilulliseen lentoon. Kun toiminnon kytkee päälle, kopterin huippunopeus nousee 65 kilometriin tunnissa. Tällöin myös törmäyssensorit kytkeytyvät pois päältä, joten lentäjältä vaaditaan taitoa ja malttia.

DJI Mavic Pro

Hinta: Noin 1190 euroa

Plussat ja miinukset:

+ Erinomainen kantavuus lähettimellä.
+ Koko ja rakenne. 
+ Ohjaintuntuma erinomainen, sopii hyvin käsiin.
+ Edullisemmat akut ja osat kuin esimerkiksi Phantom-malleissa.
+ Kamera vähintään Phantom 3:n 4K-kameran veroinen.
+ Sport-mode tuo paljon nopeutta liikkeisiin, ja Cinematic -mode vastaavasti pakottaa liikkeet hitaaksi ja sulaviksi parhaan mahdollisen videokuvan saamiseksi.
+ – Gimbaalisuojaa voi käyttää lennon aikana, mutta siitä tulee videoon heijastuksia. Suojaa mahdollisessa törmäyksessä herkkää kameraa.

– Kännykän akku kuluu melko nopeasti lennätyksen aikana raskaan DJI GO4 -sovelluksen vuoksi. Sovellus jää myös käyntiin, vaikka sitä ei käyttäisikään.
– Esteen tunnistus on ilmassa liian herkkä. Kopteri tekee äkkipysäyksiä, kun auringonvalo osuu oikeassa kulmassa sensoreihin.
– Aavistuksen enemmän tuuliherkkä kuin Phantomit.

Testasimme myös toisen uutuuden, perinteikkään kopterivalmistajan Parrotin uuden Bepop 2 -mallin. Kopteri on varsinkin tyvenessä kiitettävän vakaa lennettävä. Parrot Bepop 2 soveltuu hyvin myös aloittelijalle. Lentäminen vaatii kuitenkin varovaisuutta, sillä sen huippunopeus yltää 57 kilometriin tunnissa.

Parrot on noin 500 euroa Mavic Prota edullisempi. Hintaeron huomaa kopterien rakenteessa. Siinä missä Mavic Pro on laadukkaan tuntuinen ohjainta myöten, Parrot tuntuu muoviselta.

Parrotin eduksi voi laskea uuden ja mielenkiintoisen ominaisuuden eli lentämisen VR-lasien avulla. Lasit tulevat Parrotin kopterin tuotepakkauksen mukana. Heikosta kuvanlaadusta huolimatta kyseessä on mielenkiintoinen lisä ilmakuvauksen harrastajalle, koska lentäjä näkee maisemat kopterin silmin. Käyttäjän kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lainsäädäntö vaatii näköyhteyden kopteriin eli käytännössä laseja käyttävän henkilön vieressä pitää olla toinen henkilö, joka näkee kopterin omilla silmillään.

Parrot Bepop 2

Hinta: Noin 700 euroa (FPV-lasien kanssa)

Plussat ja miinukset:

+ Pienikokoinen.
+ Mukana tulee kaikki erilaiset laturin pistokepäät.
+ First Person View -kokemus on hauska, vaikka kuvanlaatu jättää paljon toivomisen varaa.
+ Vaihto-osia saatavilla paljon ja edullisesti.
+ Kevyen rakenteensa ansiosta ei rikkoudu kovin helposti.
+ Kopteri on latauksen ja propellien kiinnityksen jälkeen oikeasti lentovalmis. Ei rekisteröitymisiä tai välttämättömiä kalibrointeja (kalibrointi silti suositeltavaa).
+ Riittävän rauhallinen lennettävä, sopii aloittelijalle.

– Heppoisen tuntuinen muovirakenne.
– Ohjain täytyy ladata samalla laturilla kuin akku, eikä niitä voi ladata samaan aikaan.
– Lisätoiminnot kuten Follow Me -toiminto täytyy erikseen ostaa sovelluskaupasta.
– Full HD -kamera on heikkolaatuinen verrattuna moneen muuhun saman hintaluokan laitteeseen. Kamerassa on ainoastaan digitaalinen kuvanvakaaja.
– Propellien kiinnitys onnistuu vain pienellä mukana tulevalla erikoistyökalulla.
– Ei vaihdettavaa muistikorttia, kuvat kopioitava kopterista kaapelilla.

Parrot Bebop 2:n ohjain.

Teknavin 13. tuotantokauden seitsemäs jakso esitetään maanantaina 24.4. klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat sunnuntaina 30.4. klo 15.30 MTV3:lla ja klo 23.55 SUBilla. Kaikki esitetyt jaksot löydät myös Teknavin verkkosivuilta tv-ohjelma-osiosta.

Lue myös:
Oletko hankkimassa multikopteria? Tämän takia ei kannata ostaa halvinta
Tämä pienikokoinen 4K-drone kulkee yli 60 km/h