Oura-älysormus on huomaamaton terveystarkkailija sille, joka on asiasta kiinnostunut

Hyvinvointiteknologian saralla Ouran älysormus on omaa sarjaansa. Kotimaisuuden lisäksi se erottuu tyylillään ja huomaamattomuudellaan, kunhan tarve laitteelle on.

Suomalainen Oura-älysormus on ehtinyt jo kolmanteen sukupolveen. Ensimmäinen versio Ourasta julkaistiin vuonna 2015 Kickstarterin kampanjana ja nykyinen sukupolvi on sekin jo puolentoista vuoden takaa, lokakuulta 2021. Sormus on ehtinyt esiintyä tässä välissä muun muassa prinssi Harryn sormessa, muotitalo Guccin erikoismallistossa sekä Time-lehden vuoden sadan kiinnostavimman keksinnön listalla.

Ouraa markkinoidaan tyylikkyydellä, unenseurannalla ja hyvinvoinnilla. Verrattuna muihin markkinoiden tuotteisiin -älykelloihin ja aktiivisuusmittareihin- Oura on ainakin tyylikkäämpi. Toki kelloissakin on paljon mallieroja ja kalliimmat merkkivalmistajen mallit istuvat huomaamattomammin ulkonäköön, kuin halvat muovirannekkeet.

Ouran toimintamalli kokonaisuudessaan on mielenkiintoinen. Itse sormus sisältää vain muutaman infrapunaledin ja lämpöanturin. Ne mittaavat käyttäjältä eri arvoja, kuten sykettä, kehonlämpötilaa ja hengitystiheyttä. Näiden tietojen perusteella sovellus laskee käyttäjälle annettavat tiedot esimerkiksi unen laadusta. Itselleni toki heräsi epäilys, jos mittauksiin pohjautuvaa tietoa on rajallinen määrä, niin kuinka paljon käyttäjälle voidaan antaa tietoa laskennan perusteella. Ja voiko käyttäjä saada väärän “diagnoosin” jonkinlaisen tilastoharhan myötä?

Oura-sormuksesta löytyy vain muutama infrapunaledi ja lämpöanturi.

Ourakaan ei ota täyttä vastuuta käyttäjän terveydestä, mutta muistaako käyttäjä itse sitä. Voiko tällainen tieto olla haitallista? Mitä tapahtuu jos käyttäjä luottaa liikaa koneen antamiin tietoihin ja elää niiden varassa. Oura on ollut uutisissa myös sairauksien ennustamisessa. Laite onnistui koronan ja flunssan esioireiden ennakoinnissa. Jokaisen käyttäjän kohdalla tällaiset mittaukset ovat henkilökohtaisia, mutta jollekin niistä voi olla apua.

Oikea koko

Oura on panostanut sormuksen hankkimiseen. Asiakkaalle lähetetään mallikappaleet, joista sovitellaan sopivaa kokoa. Muovisen mallikappaleen kanssa voi kokeilla elämistä muutaman päivän, sillä sormemme ovat eripaksuisia eri vuorokauden aikoina.

Suurin tarjolla oleva koko on 13. Koot mukailevat amerikkalaisia sormuskokoja.

Kokovaihtoehdot yllättivät niiden suppeudella. Koot mukailevat amerikkalaisia sormuskokoja. Itse päädyin yllättäen kokoon 13, joka on suurin koko. Mielestäni en ole edes kovin isokätinen. Jos suurin koko menee minulle, mitä kokoa NBA-pelaajat mahtoivat käyttää. Vai laittoivatko he sormuksen pikkurilliin, kun itse sujautin sen etusormeen suositusten mukaisesti.

Käyttöönotto

Ouran käyttöönotto onnistui kohtuu helposti. Samalla kun sormuksen akku latautuu täyteen, voi puhelimeen ladata sovelluksen ja käydä läpi tarvittavat asetukset. Sovellus pyytää tiettyjä perustietoja käyttäjästä, kuten sukupuoli ja paino. Perinteiseen tapaan Ouralle tietysti luodaan oma käyttäjätili. Samalla tarjoutuu mahdollisuus yhdistää tietoja muista käytössä olevista tileistä Ouraan. Tiedon jakaminen lisää laitteen toimivuutta, kun eri sovellukset keskustelevat keskenään. Sovellus myös muistuttaa ensimmäisestä maksuttomasta kuukaudesta, joilloin kaikki palvelut ovat saatavilla. Sen jälkeen osa palveluista siirtyy kuukausimaksun taakse.

Kun perustiedot on annettu, voi käydä läpi sovelluksen esittelykierroksen, mitä kaikkea tietoa on luvassa. Ja sitä on paljon. Vielä kun sormus itsessään päivittää käyttöjärjestelmän, sen voi sujauttaa sopivaan sormeen.
Kaiken alkuvalmistelun jälkeen mietin, onko käyttöönotto todella niin helppoa, että se onnistuu aivan peruskäyttäjältä.

Oura vaatii hetken totuttelua, etenkin, jos ei ole tottunut sormusten käyttäjä.

Ensimmäiset päivät sormuksen kanssa osoittautuvat yllättävänkin kömpelöiksi. Henkilökohtaisesti tähän vaikuttaa tietysti se, etten ole aikaisemmin tottunut käyttämään sormuksia. Sama varmasti tulisi esiin, jos alkaisi käyttää älykelloa ilman aiempaa kokemusta rannekellosta. Ouran kohdalla tosin 2,55 mm paksuinen sormus on kohtalaisen paksu verrattuna normaaliin sormukseen. Ainakin luulen niin.

Oura tuntuu aluksi vanteelta sormen ympärillä, sormet eivät mene yhteen, sormus painaa koko ajan johonkin ja oudolla tavalla se ottaa kiinni kahvoihin, oven karmeihin ja pöydän reunoihin. Ensimmäinen yö sormus sormessa tuntuu kovin häiritsevältä (nukkuuko kukaan naimisiin mentyään?). Sormus vaatii myös opettelua käsiä pestessä sekä erilaisissa arjen kotitöissä. Muutamassa päivässä sormukseen kuitenkin tottuu, eikä näppäimistöllä kirjoittaessakaan enää häiritse koko ajan silmäkulmassa vilkkuva musta täplä.

Tiedot

Ensimmäisenä aamuna unohdan tyystin katsoa olenko nukkunut hyvin ja lähden töihin tietämättä jaksanko tehdä töitä. Seuraavana aamuna onneksi muistan päivittää tietoni. Oura siirtää tietoja sormuksen ja puhelimen välillä vain sovelluksen auki ollessa. Esimerkiksi tiedot nukkumisesta välittyvät vasta kun sovelluksen avaa. Sormus ei kuitenkaan ole täysin tyhmä. Se lähettää ajoittain ilmoituksia sovellukselle ja ilmoittaa jos käyttäjä on ollut liian kauan paikallaan. Muutaman päivän jälkeen muistutukset taukojumpasta, nukkumaan valmistautumisesta ja hyvinvoinnista alkavat ärsyttää ja sovelluksen ilmoitusasetukset on aiheellista käydä läpi uudelleen.

Tiedot unen laadusta tuntuvat aluksi varsin turhilta, mutta muutaman yön jälkeen totean jo pienen riippuvaisuuden näihin tilastoihin. Aamulla on mielenkiintoista katsoa kuinka monta pistettä yöstä saan ja usein huomaan myötäileväni tulosta. “Totta, minä olen nukkunut huonosti.”

Ourasta on tarjolla eri materiaali- ja mallivaihtoehtoja.

Jo aikaisemmin käytössäni on ollut Samsungin edellisen sukupolven Galaxy Watch Classic 4. Se on harvoin öisin ranteessani, paitsi mukavuuden takia, mutta varmistaakseni, että akku on aamulla ladattuna. Myös Samsung tarjoaa unenlaadun mittauksen toiminnon ja mielenkiinnosta jätin kellon yhdeksi yöksi ranteeseen saadakseni vertailun kellon ja sormuksen unimittauksista. Laitteet antoivat yllättävän yhteneviä arvoja esimerkiksi syvän unen määrästä ja ajoituksesta. Tarkoitukseni olikin tämän jutun kuvitukseksi lisätä vertailu sekä Samsungin että Ouran yhteisestä yöstä saamistani unikäyristä ja onnistumisista. Valitettavasti Oura ei enää päästänyt tietoihin käsiksi, kun koekäytössä ollut sormukseni oli palautettu tehdasasetuksiin. Oletin virheellisesti tietojen olevan pilvessä. Tai varmaan ne ovatkin, mutta en pääse niihin käsiksi ilman sormusta. Lisäksi ilmainen kokeilukuukauteni Ouran palveluista päättyi juuri, josta päästäänkin hyvin seuraavaan aiheeseen.

Kuukausimaksu

Palveluiden siirtyminen kuukausimaksullisiksi ei pitäisi olla tänä päivänä enää mitenkään uutta. Spotify, Netflix, Adobe -niin miksi ei sormuskin. Jos ostan tuotteen, jonka palveluiden ylläpito maksaa yritykselle, niin kuinka monen vuoden ylläpitokustannukset yrityksen pitäisi laskea mukaan tuotteen hintaan? Vai tarjoaako se minulle halvan tuotteen ja säästämilläni euroilla maksan sitten kerran kuukaudessa noin kympin ja saan vähän tuotteen tarjoamia bonustietoja terveydestäni.

Oura muuttikin hinnoitteluaan viimeisimmän mallin myötä. Kaikki laitteen tarjoama tieto ei kuulu peruspakettiin, vaan erillisellä kuukausimaksulla (5,99 €) saa muun muassa tarkemman unianalyysin, ennusteen sairastumisesta sekä kuukautisten ennakoinnin.

Testiviikkojen aikana käytössäni oli vain täysi versio, mutta viimeisinä päivinä sähköpostini täyttyi muistutusviesteistä koskien pian päättyvää kokeilukuukautta. Niissä luotiin kauhukuvaa, mistä kaikesta jäisin paitsi ilman tilausta ja aika turhalta laitteelta sormus tuntui ilman kuukausitilausta. Joko palvelu on oikeasti hyödyllinen, tai sitten markkinointitiimi on osannut työnsä.

Ourakko vai eikö Oura

Henkilökohtaisiin harrastuksiini ei kuulu säännöllisiä urheilulajeja tai liikaa terveydestä huolehtimista, vaikka ehkä pitäisi. Ouran antama tieto suorituksista ei siis kiinnosta minua. Terveyteen liittyvät tiedot ovat varmasti monille oleellinen tieto ja verrattuna esimerkiksi halvimpiin muovirannekkeisiin, Oura on huomattavasti tyylikkäämpi vaihtoehto. Sitä kantaa huomaamatta mukana ja tietojen yhteenvedon voi tarkistaa vaikka aamulla herätessä, samalla kun katsoo uniraportin.

Ouran etu on sen koko ja akun kesto. Laitteen akku kestää uutena vajaat kuusi päivää eikä täyteen lataaminen kestä kuin pari tuntia. Lataaminen edellyttää mukana tulevan oman latauspäätteen, joka on kytkettävissä USB-C laturiin. Mielenkiintoinen yksityiskohta Ouralla on, että latauspäätteet ovat kokokohtaisia. Jos perheessä on esimerkiksi kaksi sormusta, jotka ovat erikokoisia, molemmat tarvitsevat oman laturin.

Kuten sanottu, Oura antaa yllättävän paljon tietoa. Sovellus tiivistää sen käyttäjäystävälliseen muotoon, mutta halutessaan voi lukea tarkemminkin mittaustuloksistaan. Tällaisella tiedolla on varmasti oma käyttäjäkuntansa. Vajaan kuukauden koekäyttö Ouran 3. sukupolven sormuksesta herätti mielenkiintoa laitteen toiminnasta, mutta henkilökohtaisesti tietojen hyödyntäminen olisi vaatinut lisää aikaa, lisää intoa ja lisää rahaa.

Lue myös
Oura julkisti uuden sormusmallin Oura Gen3 Horizonin
Testi: Oura Ring – älysormus hyvinvoinnin tueksi

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.