Sony julkisti 449 euron Xperia 10 V -älypuhelimen - uudistuksia kamerassa, näytön kirkkaudessa ja stereokaiuttimissa

Sony on julkistanut uuden keskihintaluokan älypuhelimensa Xperia 10 V:n.

Muotoilultaan ja monilta ominaisuuksiltaankin Xperia 10 V jatkaa läheisesti edeltäjänsä Xperia 10 IV:n linjoilla.

Xperia 10 V on tulossa myyntiin kesäkuun puolivälistä alkaen 449 euron suositushinnalla.

Xperia 10 V tarjoaa edelleen 6,1 tuuman kokoisen AMOLED-näytön Sonylle tutulla 21:9-kuvasuhteella. Sonyn mukaan näyttö on 50 prosenttia edeltäjämallia kirkkaampi valoisassa ympäristössä.

Näytön pintana on Corningin Gorilla Glass Victus -lasi. Näytön ylä- ja alapuolella on edelleen selvät reunukset. Yhtenä uudistuksena Sony on sijoittanut Xperia 10 V:ssä stereokaiuttimet laitteen etupuolelle, minkä pitäisi parantaa kuuntelukokemusta. Kaiuttimet ovat myös 20 prosenttia voimakkaammat kuin Xperia 10 IV:ssä.

Sony Xperia 10 V edestä ja takaa.
Sony Xperia 10 V edestä ja takaa.

Kooltaan Xperia 10 V on edelleen kompakti (mitat 155 x 68 x 8,3 millimetriä). Painosta Sony on saanut puristettua pois vielä pari grammaa, ja 159 gramman painoisena Xperia 10 V on Sonyn mukaan maailman kevyin vähintään 5 000 milliampeeritunnin akulla varustettu 5G-älypuhelin.

Järjestelmäpiirinä Xperia 10 V:ssä on sama Qualcomm Snapdragon 695 kuin jo Xperia 10 IV:ssäkin. Nykymittapuulla järjestelmäpiirin suorituskyky sijoittuu alempaan keskiluokkaan, ja Sonyn jatkamista edelleen samalla järjestelmäpiirillä voi pitää suurimpana pettymyksenä Xperia 10 V:n ominaisuuksissa.

Järjestelmäpiirin rinnalta löytyy 6 gigatavua RAM-käyttömuistia sekä 128 gigatavua tallennusmuistia. Tallennustilan laajentaminen onnistuu microSD-muistikortilla (tuettu 1 teratavuun asti). 5 000 milliampeeritunnin akusta riittää Sonyn mukaan virtaa jopa 34 tunnin videoiden katseluun.

Takana Xperia 10 V:ssä on kolme kameraa, jotka ovat 48 megapikselin pääkamera sekä 8 megapikselin ultralaajakulma- ja telekamerat.

Xperia 10 IV:ssä pääkameran tarkkuus oli vielä 12 megapikseliä. Sonyn mukaan Xperia 10 V:ssä kennon koko on 60 prosenttia suurempi, 1/2 tuumaa kameroiden yhteydessä yleisesti käytetyllä mittaustavalla. Suurempi kenno mahdollistaa kameran tallentavan enemmn valoa ja parantaa näin kuvanlaatua, erityisesti hämärässä. Pääkamerassa on lisäksi f/1,8-aukko ja optinen kuvanvakain.

Xperia 10 V:n telekameran optinen zoom pääkameraan verrattuna noin 2x-tasolla.

Etupuolella Xperia 10 V sisältää 8 megapikselin kameran.

Sony Xperia 10 V:n värivaihtoehdot.
Sony Xperia 10 V:n värivaihtoehdot.

Sony panostanut jälleen muutenkin kuin eteenpäin suunnatuilla stereokaiuttimilla hyvään äänentoistoon. Xperia 10 V:ssä on myös edelleen perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Ominaisuuksiin kuuluvat myös Sonyn DSEE Ultimate, joka parantaa toistettavan musiikin äänenlaatua ylösskaalaamalla sekä 360 Reality Audio -tilaäänituki. 360 Reality Audio Upmix -ominaisuus muuntaa myös tavallisen stereoäänen tilaääneksi. Langattomalla Bluetooth-yhteydellä tuettuna on myös LDAC-äänikoodekki.

Xperia 10 V on varustettu myös integroidulla eSIMillä.

Jo useamman vuoden ajan yksi vahvuus Sonyn keskihintaisille älypuhelimille on ollut IP65/IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne, ja näin on yhä myös Xperia 10 V:ssä.

Värivaihtoehtoja Xperia 10V:stä ovat musta Black, valkoinen White, salvianvihreä Sage Green  sekä laventeli Lavender.

Xperia 10 V jatkaa Sonyn ympäristötyötä muun muassa muovista vapaalla myyntipakkauksella, joka on valmistettu 100-prosenttisesti paperimateriaaleista – bambusta, sokeriruokokuidusta ja kierrätyspaperista. Myyntipakkauksessa ei toimiteta mukana laturia eikä myöskään kaapelia.

Itse Xperia 10 V -puhelimessa on käytetty joissakin osissa, mukaan lukien takapinnassa, Sonyn kehittämää Sorplas-nimeä kantavaa kierrätysmuovimateriaalia, jonka valmistuksessa on käytetty palautettuja muovipulloja sekä optisten levyjen jätettä.

Lisävarusteena Xperia 10 V:lle Sony tarjoaa suojakuoren sisäänrakennetulla seisontatuella. Myös suojakuoren valmistukseen on käytetty osittain Sonyn Sorplas-kierrätysmuovia.

Sony Xperia 10 V:n tekniset tiedot

 • Muovipintainen rakenne
 • 6,1 tuuman AMOLED-näyttö 21:9-kuvasuhteella, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
 • Eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet
 • Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri
 • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavun korteille)
 • Kolme takakameraa
  • 48 megapikselin pääkamera 26 mm -polttovälillä, 1/2″-koon kennolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera 16 mm -polttovälillä ja f/2,2-aukolla
  • 8 megapikselin telekamera 54 mm -polttovälillä ja f/2,2-aukolla
 • 8 megapikselin etukamera
 • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
 • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
 • 5 000 milliampeeritunnin akku
 • IP65/IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
 • Mitat 155 x 68 x 8,3 millimetriä ja paino 159 grammaa