Sony julkaisi vuoden 2021 televisiomallistonsa

Sony on julkaissut vuoden 2021 TV-mallistonsa, jonka kärkipäätä komistavat uusi 8K LED -televisio sekä kaksi uutta 4K OLED -mallia.

Sony on julkaissut tiedotteita vuoden 2021 televisiomallistostaan. Mallistoon kuuluu tavanomaisten 4K LED -televisioiden lisäksi myös uudenlaisella Cognitive Processor XR -prosessorilla varusteltuja huipputelevisioita.

Uudella prosessorilla varusteltuja malleja on viisi erilaista: yksi 8K LED -televisio (Master Series Z9J), kaksi 4K OLED -televisiota (Master series A90J ja Master Series A80J) sekä kaksi 4K LED televisiota (X95J ja X90J). Nämä viisi mallia muodostavat Sonyn uuden Bravia XR -malliston. Kyseisen malliston lisäksi Sony on tiedottanut neljästä muusta uudesta televisiomallista, joista kolme ovat varusteltu 4K-resoluutiolla ja yksi HD-resoluutiolla. Uusien televisiomallien hinnoista Euroopassa Sony tiedottaa myöhempänä ajankohtana.

Uusi Cognitive Processor XR

Sonyn kehittämä, uudenlainen prosessori on suunniteltu perinteistä tekoälyä monipuolisemmaksi ja suorituskykyisemmäksi. Valmistajansa mukaan uusi Cognitive Processor XR käyttäytyy kuvan prosessoimisessa samalla tavalla, kuin ihmisen aivot. Tämän mahdollistaa täysin uudenlainen prosessointimenetelmä, joka on tavanomaista tekoälyteknologiaa monimutkaisempaa.

Sony selittää uuden prosessorinsa logiikkaa sillä, että ihmiset etsivät alitajuntaisesti näkemästään ympäristöstä tiettyjä pisteitä, joihin heidän katseensa tarkentuu. Cognitive Processor XR myötäilee tällaista käyttäytymistä jakamalla television näyttämän kuvan useisiin osiin, analysoimalla ja vertailemalla sen erilaisia elementtejä (kuten värejä, kontrastia sekä yksityiskohtia) ja etsimällä kuvasta edellä mainittuja kohdennuspisteitä. Täten Sony kertoo saavansa Cognitive Processor XR -prosessorilla varusteltujen televisioiden kuvasta luonnonmukaisemman. Tällöin katselukokemus on immersiivisempi, kuin perinteisen tekoälyn prosessoimassa kuvassa, sillä perinteinen tekoäly kykenee prosessoimaan kuvan eri elementtejä vain yksi kerrallaan.

Bravia XR living room

Kuvan lisäksi Cognitive Processor XR kykenee myös parantamaan television vastaanottamaa äänisignaalia. Sony kertoo uuden prosessorinsa kykenevän paikantamaan äänen lähteen television kuvassa ja muokkaamaan äänen sijaintia kuunteluympäristössä tämän mukaan. Lisäksi se pystyy valmistajansa sanojen mukaan ylösskaalaamaan minkä tahansa äänisignaalin kolmiulotteiseksi tilaääneksi, mikä lisää katselukokemuksen immersiivisyyttä entisestään.

Bravia XR -malliston ominaisuuksia

Sony tuo uuden prosessorin mukana muitakin uusia ominaisuuksia Bravia XR -mallistoonsa. Uudenkarhean Google TV -käyttöjärjestelmän lisäksi Cognitive Processor XR tuo mukanaan muun muassa Sonyn oman suoratoistopalvelun, joka on saanut nimekseen Bravia Core.

Bravia Core tarjoaa Bravia XR -television käyttäjälle valikoiman Sony Pictures Entertainmentin nimikkeitä sekä Sonyn mukaan “suurimman IMAX Enhanced -kokoelman” erilaista videosisältöä. Bravia XR -televisioihin esiasennettu Bravia Core suoratoistaa videoita jopa lähes häviöttömällä UHD BD -laadulla (jopa 80 Mbps). 

Bravia Coren lisäksi Bravia XR -malliston televisioihin luvataan niin kutsuttu Sound-from-Picture Reality -ominaisuus, joka suuntaa television tuottamaa ääntä sen kuvassa olevien objektien perusteella. Ohjelmistopäivityksen myötä Bravia XR -televisiot saavat myös VRR-tuen. Kaikki Bravia XR -malliston televisiot tukevat näiden lisäksi HDMI 2.1 -liitäntää (mukaan lukien 4K 120 fps, ALLM, eARC), yhteensopivuutta älykaiuttimien kanssa sekä Netflix Calibrated Mode- ja IMAX Enhanced -kuvatiloja.

Bravia XR -mallien välisiä eroja

Bravia XR -malliston televisioilla on yllä olevien ominaisuuksien lisäksi muitakin yhteisiä piirteitä. Esimerkkeinä mainittakoon XR 4K Upscaling -ylösskaalaus (Z9J:ssä XR 8K Upscaling), XR Triluminos Pro -värienparannusteknologia, XR Motion Clarity -liiketoisto, automaattinen kuvan sekä äänen optimointi käyttöympäristön mukaan sekä tuet Dolby Vision- ja Dolby Atmos -sisällölle. Myös ulkonäön puolesta kyseisissä malleissa on paljon yhteneväisyyksiä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Bravia XR Z9J
Master Series Z9J

8K-resoluutiolla varusteltu Z9J tulee olemaan saatavilla 85- ja 75-tuumaisena. Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi sen kuvanlaatua parantavat muun muassa XR Contrast Booster sekä X-Anti Reflection, joka vähentää ruudulta katsojan silmiin heijastuvaa valoa. Z9J:n X-Wide Angle puolestaan parantaa television katselukulmaa pitämällä värit eloisina ja miellyttävinä myös sivummalta katseltaessa. Lisäksi sen mukana tuleva jalka mahdollistaa kolme eri vaihtoehtoa sille, miten TV voidaan asentaa tasolle.

Bravia XR -malliston 4K OLED -televisioiden (A90J ja A80J) ominaisuudet ovat pitkälti Z9J:n kaltaiset. Poikkeuksena tähän voidaan mainita Z9J:stä löytyvä XR Contrast Booster, jonka korvaa niin kutsuttu XR OLED Contrast. Kumpaakin OLED-mallia tullaan näkemään sekä 55- että 65-tuumaisina. Suurempaa OLED-ruutua etsivälle taas tarjotaan joko 77-tuumaista A80J-mallia tai 83-tuumaista A90J-mallia. Z9J:n yhteydessä mainittu, kolmeen asentoon kykenevä television jalka on saatavilla myös OLED-televisioihin, paitsi A90J-mallin 65- ja 55-tuumakokoihin, joissa mukana tuleva jalka tarjoaakin vain kaksi vaihtoehtoa television tasolle asentamiselle.

Bravia XR A90J
Master Series A90J

Jäljelle jäävät Bravia XR -malliston LED-televisiot, X95J sekä X90J. Kokovaihtoehtoja X95J-mallista tulee olemaan tarjolla 85”, 75” sekä 65”, ja X90J-mallista puolestaan 75”, 65”, 55” sekä 50”. X95J jakaa paljon ominaisuuksia Z9J-mallin kanssa lukuun ottamatta X95J:n 4K-resoluutiota, mutta X90J:n kohdalla näistä ominaisuuksista jää puuttumaan kolmen asennon jalka (jonka korvaa kahden asennon jalka), kuten myös X-Wide Angle- sekä X-Anti Reflection -ominaisuudet. Myös 65-tuumainen X95J-malli tuo mukanaan vain kahden asennon jalan.

Eikä tässä vielä kaikki

Sony julkaisi tiedotteessaan myös tietoa LED TV -malleista, jotka eivät kuulu Bravia XR -mallistoon. Näin ollen niissä ei hyödynnetä Sonyn uutta Cognitive Processor XR -prosessoria.

Tämän niin kutsutun perusmalliston kärkipäätä pitää X85J-malli, jonka prosessorina toimii Sonyn 4K HDR Processor X1. X85J:n kuvanlaadusta vastaavat 100:n hertsin natiivipaneeli sekä 4K X-Reality Pro -kuvanprosessointi. Lisäksi X85J tukee Dolby Vision- ja Dolby Atmos -formaatteja sekä HDMI 2.1 -liitäntää. Myös X85J:n käyttöjärjestelmänä toimii Google TV, ja se on yhteensopiva Google Assistantin sekä Amazon Alexan kanssa. X85J tulee olemaan saatavilla 85-, 75-, 65-, 55-, 50- sekä 43-tuumaisena.

X85J:n tovereina tästä mallistosta löytyvät X81J sekä X80J. Ainoana erona X81J:n ja X80J:n välillä on TV-ruudun koko; X81J:tä saadaan vain ja ainoastaan 75-tuumaisena, kun taas X80J-mallia tullaan löytämään 65-, 55-, 50, sekä 43-tuumaisena. Ominaisuuksiltaan nämä kaksi mallia ovat muuten identtiset X85J:n kanssa, mutta niiden paneelit ovat virkistystaajuudeltaan 50 hertsiä. X85J, X81J sekä X80J ovat kaikki 4K-resoluutiolla varusteltuja LED-televisioita.

Sonyn malliston häntäpäästä löytyy myös 32-tuumaisena saatavaa W800-mallia. Tämän pienikokoisen ja yksinkertaisen HD LED -television käyttöjärjestelmänä toimii Android TV, jota pyörittää Sonyn Bravia Engine. Muuta tietoa tästä televisiomallista ei ainakaan vielä tarjottu.

Lue myös:
CES 2021: LG julkaisi tietoja uusista TV-malleistaan
Samsung julkaisi uusia TV-malleja vuodelle 2021
Samsung The Sero – testissä somettajan unelma-TV
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.