Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kuvavuoto: Samsungin uusi huippupuhelin Galaxy S20+ 5G ensi kertaa live-kuvissa

Kiivas huhujen, paljastusten ja vuotojen kuhina Samsungin uusien Galaxy S20 -sarjan huippupuhelinten ympärillä jatkuu. Samsungin kevään suuri Unpacked-julkistustilaisuus on ohjelmassa 11. helmikuuta, jolloin sen odotetaan julkistavan sekä S-sarjan uutuutensa että toisen taittuvanäyttöisen älypuhelimensa.

S-sarjassa Samsungilta odotetaan kolmea mallia seuraajiksi Galaxy S10e:lle, Galaxy S10:lle ja Galaxy S10+:lle. Mallinimet ovat huhujen mukaan Galaxy S20, Galaxy S20+ ja Galaxy S20 Ultra. Tulevat puhelimet on jo aikoja sitten nähty mallinnoskuvissa mutta nyt uutuuksista Galaxy S20+:n 5G-versio on nähty kolmikosta ensimmäisenä ensi kertaa verkkoon vuotaneissa live-kuvissa.

Oheiset kuvat julkaisi xda-developers-sivuston Max Weinbach.

Samsung Galaxy S20+ 5G. Kuvat: Max Weinbach / xda-developers.
Samsung Galaxy S20+ 5G. Kuvat: Max Weinbach / xda-developers.

Uudet kuvat eivät paljasta kovinkaan paljoa uutta tietoa mutta tarjoavat vahvistuksen etupuolen kattavasta näytöstä pienillä reunuksilla, reikänä yläreunan keskellä sijaitsevasta etukamerasta sekä neljästä takakamerasta, LED-kuvausvalosta ja ilmeisesti mikrofonin aukosta osana suurikokoista kamera-aluetta. Lisäksi näyttää siltä, ettei puhelimessa ole enää vasemmalla kyljellä Bixby-painiketta kuten oli jo aiemmin myös huhuttu.

Samsung Galaxy S20+ 5G. Kuva: Max Weinbach / xda-developers.
Samsung Galaxy S20+ 5G. Kuva: Max Weinbach / xda-developers.

Tämän verran uudesta Galaxy S20 -huippupuhelinkolmikosta jo tiedetään

Kaikkia uuden huippupuhelinsarjan puhelimia yhdistää etupuolen laajasti kattava näyttö ja yhden etukameran sijoittaminen reikänä keskelle näytön yläreunaa. Kaikissa näyttö myös kaartuu sivuiltaan mutta vähemmän kuin Galaxy S10 -edeltäjissä. Pohjassa puhelimissa on USB-C-liitäntä mutta 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää uutuudet eivät tule enää sisältämään. Äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet sijaitsevat oikealla kyljellä ja vasemmalla kyljellä ei ole lainkaan painikkeita.

Takana kamera-alue on myös kookas kaikissa tulevissa uutuuksissa mutta kameroiden määrässä on mallinnoskuvissa ollut eroa. Kolmikon huippumallissa kamera-alueella sijaitsee päivitetyn mallinnoksen mukaan neljä kameraa sekä vielä kaksi muuta lisäanturia, jotka todennäköisesti liittyvät automaattitarkennuksen toimintaa avustavaan laseriin. Kokonaisuuden täydentää LED-kuvausvalo.

Samsung Galaxy S11+:n / S20 Ultran aiempi mallinnos. Kuva: OnLeaks / CashKaro.
Samsung Galaxy S11+:n / S20 Ultran aiempi mallinnos. Kuva: OnLeaks / CashKaro.
Samsung Galaxy S11e:n / S20:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
Samsung Galaxy S11e:n / S20:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
Samsung Galaxy S11:n / S20+:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / 91mobiles.
Samsung Galaxy S11:n / S20+:n mallinnos. Kuva: OnLeaks / 91mobiles.

Vuotaja Evan Blass on aiemmin twiitannut, että tulossa olevien kolmen Galaxy S -sarjan -huippupuhelimen näyttöjen koot olisivat 6,4, 6,7 ja 6,9 tuumaa eli ne kasvaisivat selvästi Galaxy S10e:n, Galaxy S10:n ja Galaxy S10+:n 5,8, 6,1 ja 6,4 tuumasta. Blassin lähteiden mukaan malleista suurikokoisin, 6,9-tuumainen, tulisi vain 5G-mallina ja kaksi muuta sekä 4G- että 5G-versioina. Yhteensä eri malleja on näin ollen viisi erilaista.

Huippumalli Galaxy S20 Ultraan odotetaan 108 megapikselin pääkameraa. Galaxy S20:ssä ja S20+:ssa sen sijaan tullaan näkemään pääkamerassa yhä 12 megapikselin tarkkuus mutta uusi kenno on varustettu huomattavasti aiempaa 1,4 mikronia suuremmilla 1,8 mikronin pikseleillä. Tämän pitäisi parantaa esimerkiksi hämäräkuvausta.

Aiempien tietojen mukaan myös huippumallin 108 megapikselin kamerassa olisi kyse uudesta, korkealuokkaisemmasta kennosta kuin mitä Samsung on toistaiseksi toimittanut Xiaomille. Samsungin 108 megapikselin ISOCELL Bright HMX -kamerakenno on nähty ensimmäisenä jo osana Xiaomin julkistamaa Mi MIX Alphaa sekä Mi CC9 Pro ja Mi Note 10 -älypuhelimia.

Huhujen mukaan Galaxy S20 -huippumallissa käyttöön otettava 108 megapikselin kenno mahdollistaisi pikseleiden yhdistämisen 9->1-mallilla, jolloin 108 megapikselin tarkkuuden kennolla kuvat tallennettaisiin oletuksena tutulla 12 megapikselin kuvakoolla. Näin yhdistetty pikselikoko olisi jopa 2,4 mikronia.

Uudistuvien pääkameroiden lisäksi Samsung tulee ainakin Galaxy S20 -sarjan huippumallissa tarjoamaan odotusten mukaan myös 5x optisen zoomin. Kamerassa odotetaan hyödynnettävän periskooppirakennetta, mikä mahdollistaa kamerajärjestelmän paksuuden pitämisen kurissa, samoin kuten jo esimerkiksi myös 5x zoomin tarjoavassa Huawei P30 Prossa. Osassa huhuja on puhuttu myös jopa 10x häviöttömästä zoomista ja 100x kokonaiszoomista, 48 megapikselin kamerakennoon perustuen.

Uudeksi ominaisuudeksi Galaxy S20 -sarjassa odotetaan myös korkeampaa 8K-tarkkuuden videokuvausta.

OnLeaksin julkaisema uusi mallinnos Samsungin Galaxy S -sarjan tulevan huippumallin takakamera-alueesta.
OnLeaksin julkaisema uusi mallinnos Samsungin Galaxy S -sarjan tulevan huippumallin takakamera-alueesta.

Uutuuksien näyttöjen kuvasuhteeksi on tulossa 20:9. Galaxy S10 ja Galaxy Note10 -malleissa Samsung on käyttänyt 19:9-kuvasuhteen näyttöjä. Näyttöjen osalta tärkeän uudistuksen odotetaan olevan myös aiempaa suuremman 120 hertsin virkistystaajuuden. Suurempi näytön päivitysnopeus tekee näytön selaamisesta ja liikkeestä näytöllä sulavampaa. Samsungia kritisoitiin viime vuonna siitä, ettei se tuonut älypuhelimiinsa vielä nopeampia näyttöjä vaikka yleensä sen älypuhelimet ovat johtavia kuvanlaadultaan älypuhelimissa.

Lisäksi Galaxy S -sarjan uusiinpuhelimiin odotetaan Euroopan markkinoilla Samsungin uutta, lokakuun loppupuolella julkistamaa uutta Exynos 990 -järjestelmäpiiriä. Muilla markkina-alueilla puhelimet tulevat olemaan varustettu Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiirillä.

Exynos 990 valmistetaan 7 nanometrin tuotantoprosessilla, jossa hyödynnetään EUV-teknologiaa eli aallonpituudeltaan tavallista ultraviolettisäteilyä pienempää aallonpituutta. Exynos 990:ssä on kahdeksan suoritinydintä, joista kaksi tehokkainta ovat Samsungin omia, itse kustomoimia ytimiä, kaksi ARM Cortex-A76-pohjaisia suorituskykyisiä ytimiä ja neljä virtapihimpiä ARM Cortex-A55 -ytimiä. Lisäksi piirillä on myös kaksiytiminen NPU-neuroverkkolaskentayksikkö ja myös uusi suorituskykyisempi digitaalisignaaliprosessori.

Grafiikkasuorituskyvystä vastaa ARMin Mali-G77 MP11 -grafiikkasuoritin, joka perustuu sen uusimpaan Valhall-arkkitehtuuriin ja tarjoaa 20 prosenttia lisää suorituskykyä verrattuna esimerkkiksi Galaxy S10 -puhelimissa käytetyn Exynos 9820 -piirin sisältämään Mali-G76 MP12 -grafiikkasuorittimeen. 5G-malleissa käyttöön lienee tulossa Exynos 990:n rinnalla esitelty Exynos Modem 5123 -modeemipiiri.

Exynos 990:ssä on valmiina tuki myös 108 megapikselin kameralle ja 120 hertsin näytön virkistystaajuudelle.

Myös akkujen kapasiteettien odotetaan kasvavan. GalaxyClub-sivusto on julkaissut aiemmin kuvan kolmikon huippumallin akusta, jonka kapasiteetti on 5 000 milliampeerituntia. Akku on kasvamassa melkoisesti, sillä Galaxy S10+:n akku on 4 100 milliampeerituntia.