Mikäli kotiin halutaan aidosti suurta ruutua esimerkiksi elokuvien katselemiseen, projektori voi olla paras ratkaisu.
Projektorimarkkinoiden mallitarjonta sisältää monenlaisia laitteita monenlaisilta valmistajilta. Myös saman valmistajan projektorimallistoista voidaan joissakin tapauksissa löytää yllättävänkin paljon eroja. Hyvä esimerkki tästä on muun muassa projektoreita valmistava Epson. Sen lisäksi, että Epsonin tietyt projektorit ovat suunniteltu täysin eri käyttötarkoitukseen, kuin toiset, myös samaan käyttötarkoitukseen tarkoitetut projektorit voivat pitää sisällään hyvinkin erilaisia ominaisuuksia keskenään.
Niin kutsuttuun kotiteatterikäyttöön tarkoitettuja projektoreita katseltaessa huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi projektorin vaatimaan heijastusetäisyyteen, heijastettavan kuvan äärimittoihin ja tarvittaessa muihinkin asioihin, esimerkiksi valotehoon ja resoluutioon. Asian selventämiseksi voidaan käsitellä Epsonin uunituoreiden kotiteatteriprojektoreiden ominaisuuksia ja eroja.
EF-11
Halvemman hintaluokan projektoria etsiville EF-11 on helposti sijoitettava ja kuvanlaadultaan yllättävän hyvä projektori. Se kykenee heijastamaan jopa 150-tuumaisen kuvan, johon se tarvitsee valmistajansa mukaan heijastusetäisyydeksi vähintään noin 3,4 metriä.

EF-11 on pienen kokonsa puolesta äärimmäisen helppoa sijoittaa katseluympäristöönsä. Laajojen trapetsikorjaussäätöjensä ansiosta se voi heijastaa kuvansa heijastuspinnalle myös vinosta kulmasta ilman, että itse kuva jää vinoon. Kuvan säätäminen suoraksi helpottuu entisestään EF-11:n automaattisen pystysuuntaisen trapetsikorjauksen ansiosta.
Käytettävyytensä puolesta EF-11 ei ole helpoimmasta päästä, mutta vaikeaksikaan sitä ei voida haukkua. Epsonin kehittämä projektoreiden käyttöjärjestelmä voi paikoitellen tuntua hieman hitaalta ja epäloogiselta, mutta lyhyen käyttöjakson jälkeen valikoiden rakenteeseen ja kaukosäätimeen voidaan varmasti tottua. Älyominaisuuksia EF-11:ssa ei ole, joten mikäli esimerkiksi Youtuben tai muiden suoratoistopalveluiden videoita halutaan katsoa projektorista ilman lisälaitteita, voi olla aiheellista miettiä muita malleja.
EF-12
Mikäli käytettävyyteen halutaan panostaa hieman edellä mainittua projektoria enemmän, EF-12 tarjoaa loistavan vaihtoehdon. Epsonin käyttöjärjestelmä on kyseisessä projektorissa korvattu Android TV:llä, joka tarjoaa paitsi loogisemmat valikot, myös suuren määrän älyominaisuuksia.

Parannukset EF-11-malliin verrattuna eivät kuitenkaan lopu tähän, vaan EF-12 tarjoaa ostajalleen muitakin lisäetuja pikkuveljeensä verrattuna. Äänimaailman puolesta hieno lisä EF-12:ssa on Yamahan suunnittelema äänentoistojärjestelmä, joka on integroitu suoraan itse projektoriin. Sen avulla elokuviin ja sarjoihin saadaan enemmän uskottavuutta, vaikka kotona ei olisikaan ulkoisia kaiuttimia, joihin projektori voitaisiin yhdistää. Yhdistämisestä puheen ollen, myös EF-12:n liittimet ovat EF-11:a kattavammat; EF-12:n kahdesta HDMI-liittimestä toinen tukee myös ARC-tekniikkaa, jonka ansiosta siihen voidaan kytkeä vielä edistyneempiä äänentoistojärjestelmiä.
Näiden lisäksi EF-12 on EF-11:n lailla helppo sijoittaa katseluympäristöönsä pienen kokonsa takia. Myös kuvan asetteleminen kohdilleen on tehty EF-12:n kohdalla naurettavan helpoksi, sillä se kykenee säätämään trapetsikorjaukset kohdilleen sekä pysty- että vaakasuunnassa, ja säätämään kuvan tarkennuksen, automaattisesti. Kuvanlaadullisesti EF-12 vastaa pitkälti EF-11:sta, mutta tämän lisäksi EF-12 kykenee myös käsittelemään 4K- sekä HDR-signaalin videokuvaa.
EH-LS300
LS300 poikkeaakin edellä mainituista malleista huomattavasti enemmän. Yhtäläisyyksiäkin tämän ja esimerkiksi EF-12-mallin väliltä toki löytyy, kuten 4K- ja HDR-signaalien tuet, mutta LS300:aan on saatu mahtumaan myös muunlaista tekniikkaa.

LS300 on niin kutsuttu UST- eli Ultra Short Throw -projektori. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että se vaatii huomattavasti lyhyemmän heijastusetäisyyden kuvaansa varten, kuin perinteisempi projektori. Tarkalleen ottaen, esimerkiksi 90-tuumaisen kuvan heijastaakseen LS300 tarvitsee heijastusetäisyydeksi vain 30 senttimetriä. Tämä helpottaa projektorin sijoittamista olohuoneeseen, sillä se voidaan asettaa paikoilleen samalla tavalla, kuin vaikkapa televisiokin. LS300:a on saatavilla kaiken lisäksi kahdessa eri värissä: mustana ja valkoisena. Vaikka se siis onkin huomattavasti isompi projektori, kuin vaikkapa EF-12, sen voi huoletta jättää näkyville designinsa ja huoneen sisustukseen sopivan värinsä ansiosta.
LS300 on myös kuvanlaadullisesti pätevämpi, kuin EF-11 ja EF-12. Tähän vaikuttaa suuresti sen valoteho, joka on Lumen-yksiköissä mitattuna yli kolminkertainen näihin malleihin verrattuna, ainakin valmistajansa mukaan. Tämän ansiosta projektorin heijastama kuva on tarpeeksi kirkas näkymään selkeästi myös silloin, kun sen katseluympäristössä on runsaammin esimerkiksi luonnonvaloa. Valotehonsa ansiosta LS300:n värit vaikuttavat myös eloisammilta, mikä tekee jo itsessään elokuvien, sarjojen ja muun videosisällön katselemisesta mielekkäämpää. Epson lupaa LS300:n laservalonlähteelle myös kaksi kertaa pidemmän käyttöajan EF-12- ja EF-11-malleihin verrattuna.
Vinkkejä uuden projektorin hankkimiseen
Aivan kuten monissa muissakin kodinelektroniikan laitteissa, myös uutta projektoria hankittaessa on syytä miettiä ennen kaikkea sitä, minkälaiseen käyttöön ja katseluympäristöön kyseinen projektori on tulossa. Esimerkiksi näitä kysymyksiä on syytä harkita:
- Mitä eri laitteita projektoriin halutaan liittää (pelikonsoli, Chromecast, tietokone jne.)?
- Minkä kokoisen kuvan projektorin pitäisi pystyä heijastamaan, ja miltä etäisyydeltä?
- Minkälaisia asioita projektorilla tehdään (esim. pelaaminen, elokuvien katseleminen, tietokoneen näyttönä toimiminen)?
- Tuleeko projektorin katseluympäristössä olemaan paljon valoa, esimerkiksi ikkunoiden tai valaisimien takia, joka vaikuttaisi negatiivisesti projektorin heijastaman kuvan laatuun?
Näitä asioita pohtimalla voidaan määrittää niitä ominaisuuksia, joita hankittavassa projektorissa tulisi olla. Kun nämä “pakolliset” ominaisuudet tiedetään jo projektorikaupoille lähtiessä, voidaan juuri itselle sopiva malli löytää huomattavasti helpommin.
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.
Lue myös:
Testissä Epson EB-992F – suuri kuva pienessä paketissa
Epson EH-LS500 – suurempaa kuvaa olohuoneeseen
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED
Testissä Samsung Q80T – QLED-kuvaa pienemmällä hinnalla