Yhä useamman salasana on "samsung" - näin luot turvallisen salasanan

Salasanojen tärkeydestä tiedotetaan jatkuvasti, mutta monet luottavat yhä köykäisiin tekeleisiin.

Turvallisen salasanan luominen ei kuitenkaan ole vaikeaa.

Maailman käytetyin salasana on password, joka suomeksi tarkoittaa salasanaa. Huolimatta lukemattomista kampanjoista ja kehotuksista ovat helposti arvattavat, silmänräpäyksessä hakkeroitavat salasanat yhä valitettavan yleisiä.

Salasanojen hallintapalveluita kehittävä NordPass kertoo, että esimerkiksi samsung – pienellä alkukirjaimella – on salasanana alati suositumpi. Kolme vuotta sitten se oli käytetyimpien listalla sijalla 198, mutta viime vuonna jo sijalla 78.

Salasanaan password luottavia käyttäjiä on maailmalla lähes viisi miljoonaa. Erittäin käytettyjä ovat myös 123456, 123456789, guest ja klassinen qwerty, jotka täydentävät suosituimpien viisikon.

Maailman suosituimpia salasanoja – näistä ei kannata ottaa mallia.

NordPassin tilastot paljastavat myös kiintoisia, maakohtaisia eroja. Englannissa korostuvat jalkapallojoukkueiden nimet, Italiassa taas tervehdystä tarkoittava Ciao.

On sanomattakin selvää, ettei edellä lueteltujen salasanojen käyttö ole suotavaa. Kaikkien tulisi panostaa vahvan salasanan luomiseen muutama hetki ja muistettava ainakin muutama perusasia.

Pitkä salasana on lyhyttä turvallisempi, mitä voi pitää eräänlaisena kultaisena sääntönä. CNBC:n taannoisen raportin mukaan turvallisin vaihtoehto on vähintään 12 merkkiä pitkä salasana, johon sisältyy numeroita, isoja ja pieniä kirjaimia sekä symboleita (esim. huutomerkki, kysymysmerkki).

Monipuolisen, vähintään 12 merkkiä pitkän salasanan murtaminen saattaa viedä hakkerilta jopa 300 vuotta. Lyhyemmät vaihtoehdot saadaan selville nopeammin, ja jutun alussa lueteltujen suosituimpien salasanojen murtamiseen riittää silmänräpäys.

Kaikkien tulisikin muistaa, ettei yksittäinen sana tai muutaman numeron ketju yksinkertaisesti riitä. Harmistumiseen ei kuitenkaan ole syytä, vahvan salasanan luominen ei loppujen lopuksi ole kovinkaan vaikeaa.