Video historiasta: Alkuperäinen iPhone vastaan ensimmäinen Android-puhelin

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta ensimmäisen iPhonen julkaisusta. iPhonen esittely laittoi Googlella pasmat sekaisin. The Atlanticin Fred Vogelstein on kirjoittanut aiheesta mielenkiintoisen historiakatsauksen.

Tammikuussa 2007 Googlen sisällä oli käynnissä hyvin salainen Android-projekti, jossa jo parin vuoden ajan oli kehitetty käyttöjärjestelmää älypuhelimelle. Prototyyppilaitteita oli testattu puolen vuoden ajan ja suunnitelmissa oli virallinen julkaisu vuoden loppuun mennessä. Sitten Applen johtaja Steve Jobs astui lavalle ja esitteli ensimmäisen iPhonen. Suunnitelmat Googlella menivät täysin uusiksi.

”Kuluttajana olin ällikällä lyöty. Halusin sellaisen välittömästi. Googlen insinöörinä ajattelin ”meidän täytyy aloittaa alusta””, kuvailee tuolloisia ajatuksiaan Googlella suunnittelijana toiminut Chris DeSalvo. ”Mitä meillä oli, näytti äkkiä niin… ysäriltä”, DeSalvo kuvaili. ”Se on vain yksi niitä asioita jotka ovat ilmeisiä kun näet sen.”

Tuolloin usealla yrityksellä oli oma versionsa älypuhelimen käyttöjärjestelmästä, mutta Googlellaajateltiin jo, että joku teknologiayhtiö tulisi vielä hallitsemaan älypuhelinalustoja. He pelkäsivät sen olevan Microsoft, joka vielä tuolloin oli rikkain ja mahtavin teknologiayritys. Microsoftin Windows CE -mobiililaitteet olivat vähitellen saavuttamassajalansijaa markkinoilla. Google arveli, että jos Microsoft saisi alustansa todella vauhtiin, heidän hakukoneensa jäisi paitsioon.

Steve Jobs ja alkuperäinen iPhone tammikuussa 2007.

Kun Steve Jobs esitteli iPhonen, oli Googlen Android-tiimin johtaja Andy Rubin Las Vegasissa, aikeissa esitellä tiimin työstämään konseptilaitetta operaattoreille ja laitevalmistajille. Hän pyysi kuljettajaansa pysäyttämään auton voidakseen katsoa Jobsin iPhone-esittelyn loppuun asti.Suunnitelmat tiimin kehittämästä ”Sooner”-puhelimesta kariutuivat nopeasti.

Googlen työnimellä Sooner kehittämä puhelin oli teknologisesti edellä alkuperäistä iPhonea esimerkiksi moniajon osalta, eikä se ollut riippuvainen tietokoneesta, kuten iTunesia säännöllisesti kaivannut iPhone oli.

Soonerissaoli täysi internetselain ja paljon Googlen verkkosovelluksia, mutta se oli myös ruma. Siinä oli pieni näyttö, joka ei tukenut kosketuksia, ja se oli varustettu fyysisellä näppäimistöllä. iPhone sen sijaan oli siisti, ja monet sen käyttötavatkin näyttivät siisteiltä. Ensimmäinen iPhone ei ollut millään tavalla täydellinen laite, mutta teki heti selväksi, että älypuhelimet olivat kokemassa mullistuksen.

Googlen väki oli aliarvioinut Steve Jobsin. ”Tiesimme, että Apple aikoo esitellä puhelimen. Kaikki tiesivät sen. Emme vain ajatelleet sen olevan niin hyvä”, kertoo Ethan Beard,yksi varhaisimpia Android-projektissa mukana olleita johtajia.

Viikkoja myöhemmin Google oli laittanut Android-suunnitelmansa uusiksi. Aiemmin hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa ollut kosketusnäytöllinen konseptilaite ”Dream” nostettiin keskiöön. Julkaisua siirrettiin vuodella eteenpäin, syksyyn 2008, ja insinöörit alkoivat keskittyä kaikkeen siihen, mihin iPhone ei kyennyt, erottaakseen oman laitteensa Applen puhelimesta.

Ensimmäinen myyntiin tullut Android-puhelin oli HTC Dream, joka myös nimellä G1 tunnettiin. Se esiteltiin syyskuussa 2008. Siinä oli iPhonesta tuttuja elementtejä sekä kosketusnäyttö, mutta myös esiin liukuva täysi fyysinen näppäimistö.

EverythingApplePro on tehnyt videovertailun kaikkien aikojen ensimmäisestä iPhonesta ja kaikkien aikojen ensimmäisestä Android-puhelimesta, HTC Dreamistä. Käyttöjärjestelmänä molemmissa on versio 1.0. Katso video alta.