Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Uusi macOS Catalina merkitsee yhden keskeisen Mac-toiminnon loppua – Dashboard siirtyy historiaan

Apple poistaa maanantaina esitellyssä ja syksyllä päivityksenä julkaistavassa Mac-tietokoneiden macOS Catalina -käyttöjärjestelmässä kokonaan Dashboard-näkymän. Ensimmäisenä tämän huomasi Appleosophy-sivusto.

Dashboard-näkymässä on ollut mahdollista käyttää erilaisia pienoissovelluksia. Alun perin se esiteltiin osaksi käyttöjärjestelmää 14 vuotta sitten, vuonna 2005, jolloin käyttöjärjestelmä kulki vielä nimellä OS X ja versio oli 10.4 Tiger.

Apple ei ole panostanut Dashboardin kehitystyöhön enää vuosiin – se on saanut viimeisen päivityksensä vuonna 2011 eli kahdeksan vuotta sitten. Dashboardilla on ollut kuitenkin tiettyjen toiminnallisuuksien osalta uskollinen käyttäjäkuntansa. Dashboardin on voinut uusimmissa macOS-versioissa yhä sijoittaa tilaksi työpöytänäkymien ja koko ruudun sovellusten rinnalle, jolloin siltä on tarvittaessa ollut helppo käydä nopeilla pyyhkäisyillä vilkaisemassa kalenterin perustietoja, säätietoja, käyttämässä pikaisesti laskinta tai käyttämässä yksikkömuunninta. Lisäksi Dashboardilla on ollut mahdollisuus säilyttää muistiinpanoja ”muistilapuilla”.

Apple aloitti Dashboardin alasajon jo 10.10 Yosemite -versiossa ja sittemmin oletuksena Dashboard ei ole ollut enää käytössä macOS:n viimeisimmissä versioissa. Asetuksista sen on kuitenkin voinut kytkeä päälle.

Monet Dashboardista löytyneistä toiminnallisuuksista saa nykyisin Tänään-näkymään, jonka saa esiin macOS:ssä pyyhkäisemällä kahdella sormella aivan kosketuslevyn oikeasta laidasta vasemmalle päin tai näytön oikean yläkulman kuvakkeesta. Lisäksi halutessaan Dashboardin toimintaa tilana pystyy jatkossa matkimaan yhdellä lisätyöpöytänäkymällä, johon voi avata varsinaisina sovelluksina vastaavia toimintoja.

Dashboardin poistuessa esimerkiksi aiemmat Dashboardin muistilapuilta löytyneet muistiinpanot siirtyvät käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä myös automaattisesti osaksi työpöydällä toimivaa muistilappusovellusta.