Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Uusi Apple TV 4K tuli saataville - tässä hinnat Suomessa

Applen 18. lokakuuta uusien iPadien rinnalla julkistama uusi Apple TV 4K -laite on nyt tullut saataville.

Uusi Apple TV 4K tuli tilattavaksi heti julkistuksensa jälkeen, ja sen toimitukset ja myynti suoraan kaupoista ovat alkaneet nyt perjantaina 4. marraskuuta.

Tarjolla on nyt kaksi erilaista mallia. Vain langatonta Wi-Fi-verkkoyhteyttä tukevassa mallissa on 64 gigatavua tallennusmuistia, kun taas Wi-Fin ohella myös langalliselle verkkoyhteydelle tuen sisältävä Wi-Fi + Ethernet -malli sisältää 128 gigatavua tallennusmuistia. Hinnat ovat:

  • Apple TV 4K, Wi-Fi (64 Gt): 169 €
  • Apple TV 4K, Wi-Fi + Ethernet (128 Gt): 189 €

Samalla uuden Apple TV 4K:n esittelyn kanssa Apple lopetti aiemman, matalampaan tarkkuuteen rajoittuneen Apple TV HD:n myynnin.

Muotoilultaan uusi Apple TV 4K jatkaa tutuilla linjoilla, mutta uutuudessa laitteen päällä on vain Apple-logo ilman tv-merkintää. Lisäksi uusi versio on tuulettimeton ja on täten yli 10 prosenttia entistä ohuempi ja noin puolet kevyempi.

Uusi Apple TV 4K jatkaa tutulla designilla.
Uusi Apple TV 4K jatkaa tutulla designilla.

Vuonna 2021 esiteltyyn, A12 Bionicilla varustettuun edeltävään Apple TV 4K -versioon nähden uutta on huomattavasti tehokkaampi A15 Bionic -järjestelmäpiiri, joka on tuttu iPhone 13 -puhelimista.

Applen mukaan A15 Bionicilla uuden Apple TV 4K:n peruslaskennan CPU-suorituskyky on 50 prosenttia ja graafinen GPU-suorituskyky 30 prosenttia nopeampi kuin edeltäjässä. Tämän kerrotaan näkyvän sekä parempana nopeutena selatessa tvOS:n valikoita kuin myös erityisesti graafisesti raskaammissa peleissä.

”A15 Bionicin energiatehokkuuden lisäys poistaa sisäisen tuulettimen tarpeen, mikä on johtanut kompaktimpaan muotoiluun ja auttaa vähentämään hiilijalanjälkeä 25 prosenttia edelliseen sukupolveen verrattuna”, toteaa Apple.

Lisäksi uusi Apple TV 4K lisää tuen HDR10+-laajasävyskaalan väritoistolle Dolby Vision -tuen rinnalle mahdollistaen näin näyttävän väritoiston entistä useampien televisioiden kanssa. Laitteen nimen mukaisesti tuettuna on 4K-kuvatarkkuus. Äänentoiston osalta tuettuna on puolestaan yhä Dolby Atmos, Dolby Digital 7.1 ja Dolby Digital 5.1.

Uusikin Apple TV 4K tarjoaa tietenkin tvOS-käyttöjärjestelmän.
Uusikin Apple TV 4K tarjoaa tietenkin tvOS-käyttöjärjestelmän.

Mielenkiintoisena muutoksena uuden Apple TV 4K:n mukana tulevassa Siri Remote -kaukosäätimessa on nyt lataamista varten USB-C-liitäntä Applen Lightningin sijaan. Muuten edellisen sukupolven mallin yhteydessä uudistunut kaukosäädin on nyt säilynyt ennallaan.

Uusikin Apple TV 4K sisältää edelleen HDMI 2.1 -tuen. Langattomien yhteyksien tuki kattaa Wi-Fi 6:n ja Bluetooth 5.0:n. Wi-Fi + Ethernet -mallissa on myös Thread-verkkotuki, jonka myötä se voi toimia älykodin keskuslaitteena.

Uuden Apple TV 4K:n esittelyn yhteydessä Apple kertoi myös tänä syksynä tvOS 16:n jatkoksi tulevan päivityksen tuovan uuden käyttöliittymän Sirille Apple TV:ssä sekä muita uudistuksia, kuten äänen tunnistamiseen perustuen eri suositukset eri käyttäjille.

Applen mukaan Siri-tuki Apple TV:n osalta on myös laajentunut nyt Suomeen muutamien muiden jo samalla mukaan tulleiden tai myöhemmin tänä vuonna tulevien maiden ohella.

Apple TV 4K, Wi-Fi.
Apple TV 4K, Wi-Fi.
Apple TV 4K, Wi-Fi + Ethernet.
Apple TV 4K, Wi-Fi + Ethernet.