Samsung aloitti Galaxy AI -tekoälytoimintojen tuomisen vuoden 2023 huippulaitteilleen Suomessa osana One UI 6.1 -päivitystä

Samsung kertoi aiemmin tällä viikolla tuovansa Galaxy AI -tekoälytoiminnot sisältävän One UI 6.1 -ohjelmistopäivityksen vuoden 2023 huippulaitteille torstaina 28. maaliskuuta alkaen.

Ilmoitettuna päivämääränä Galaxy AI -tekoälytoiminnot ovat nyt tulleet saataville One UI 6.1:n osana myös Suomessa, ensimmäisenä Galaxy S23 -sarjan huippupuhelimille sekä taittuvanäyttöisille Galaxy Z Flip5:lle ja Galaxy Z Fold5:lle.

Samsung esitteli Galaxy AI -tekoälytoiminnot tammikuussa Galaxy S24 -huippupuhelimissaan. Jo helmikuussa se kertoi toimintojen saapuvan päivityksenä vuoden 2023 huippupuhelimille maaliskuun lopulta alkaen.

Galaxy AI -tekoälytoiminnot saapuvat nyt osana One UI 6.1 -päivitystä Samsungin vuoden 2023 huippulaitteille. Galaxy S23 -sarjan sekä taittuvanäyttöisten Galaxy Z Flip5:n ja Fold5:n lisäksi päivityksen pitäisi tuota pikaa saapua myös Galaxy S23 FE:lle ja Galaxy Tab S9 -sarjan tableteille eli Galaxy Tab S9:lle, Galaxy Tab S9+:lle ja Galaxy Tab S9 Ultralle.

Päivityksen jakelu voi tapahtua vaiheittain.

Muiden laitteiden osalta Galaxy AI -tekoälytoimintojen julkaisusta ei ole vielä tietoa. Samsung kuitenkin tutkii mahdollisuutta tuoda toimintoja esimerkiksi myös Galaxy S22 -puhelimille.

Vuoden 2023 Samsung-huippulaitteet saavat One UI 6.1 -päivityksessä monipuolisesti Galaxy AI -tekoälytoimintoja.
Vuoden 2023 Samsung-huippulaitteet saavat One UI 6.1 -päivityksessä monipuolisesti Galaxy AI -tekoälytoimintoja.

Yleisesti Samsung todennut, myös Galaxy S24 -puhelimia koskien, että ”Galaxy AI -ominaisuudet ovat maksuttomia ainakin vuoden 2025 loppuun saakka tuetuilla Samsung Galaxy -laitteilla”. Tämän jälkeen tulevaisuudesta ei ole tietoa, mutta Samsung on ainakin ikään kuin varannut itselleen mahdollisuuden muuttaa joitakin toimintoja maksullisiksi.

Samsung tuo kaikki aiemmin Galaxy S24 -puhelimissa esitellyt Galaxy AI -tekoälytoiminnot erittäin kattavasti saataville vanhemmillekin laitteille, eikä puutteita juuri ole. Ainoat rajoitukset koskevat Instant Slow-mo -videotoimintoa, joka ei ole tulossa Galaxy S23 FE:lle, sekä säätilaan mukautuvat taustakuvat. Lisäksi luonnollisestikaan puhelujen käännöstoiminnot eivät toimi Galaxy Tab S9 -tablettien Wi-Fi-versioissa, jotka eivät tue matkapuhelinverkon puheluja.

Alta löytyy esittely eri Galaxy AI -tekoälytoiminnoista, jotka ovat jatkossa saatavilla myös vuoden 2023 Samsung-huippulaitteissa.

Galaxy AI -tekoälyominaisuudet

 • Viestintä
  • Puhelujen reaaliaikainen kääntäminen (Live Translate). Puhelinkeskusteluja voi käydä reaaliaikaisella käännöksellä. Puhelun alussa koneääni ilmoittaa vastapuolelle puhelussa käytettävän tekoälykäännöstä. Tuettuna on toistaiseksi 13 kieltä, joihin suomi ei kuulu. Käännös toimii kaksisuuntaisesti: esimerkiksi englannin kielen puhelin kääntää vastapuolelle vaikkapa espanjaksi, ja vastavuoroisesti itse kuulee espanjasta englantiin käännetyn puheen. Lisäksi keskustelu ilmestyy käännettynä näytölle myös tekstimuodossa. Toiminnon prosessointi tapahtuu pelkästään puhelimessa.
  • Viestien käännökset, sävyn muuttaminen sekä oikeinkirjoitus- ja kielioppiehdotukset (Chat Assist) Samsung-näppäimistössä. Samsung-virtuaalinäppäimistöä käytettäessä eri viestisovelluksissa kirjoittamansa viestin voi kääntää 13 eri kielelle, sen sävyä muuttaa tai antaa tekoälyn korjata oikeinkirjoitusta ja kielioppia. Tekoäly tarjoaa pyydettäessä viestistä eri tyylisiä, vaihtoehtoisia ehdotuksia – esimerkiksi asiallisempaa, rennompaa sekä some-julkaisuihin istuvampaa hashtagien kera. Tämä toimii myös suomeksi.
  • Tulkki puhuttujen keskustelujen reaaliaikaiseen kääntämiseen. Tulkkitoiminto kääntää puheen eri kielelle ääneen sekä puhelimen ruudulla. Näin kasvokkain keskustelu onnistuu ilman yhteistä kieltä. Käännökset toimivat suoraan puhelimessa ilman pilvipalvelua, mutta suomi ei ole toistaiseksi tuettujen kielten joukossa.
Samsungin mainosvideo näyttää, miten generatiivinen muokkaus toimii parhaimmillaan.
Samsungin mainosvideo näyttää, miten generatiivinen muokkaus toimii parhaimmillaan.
 • Kuvan- ja videonmuokkaus
  • Generatiivinen muokkaus, jolla voi siirtää tai poistaa kuvien kohteita tai suoristaa kuvan. Tekoälyllä kuvan täyttävällä muokkauksella voi kuvasta ihmistä tai muuta kohdetta siirtää, muuttaa kokoa tai poistaa kokonaan. Generatiivinen tekoäly täydentää tyhjäksi jäävän kohdan parhaaksi katsomallaan tavalla. Samoin toimii kuvan suoristaminen, jossa tekoäly täydentää kuvaa reunoilta saattaakseen sen jälleen kokonaiseksi. Tekoälymuokkaus jättää kuvan alakulmaan tähtikuvakkeen ja kuvan metadataan myös tiedon muokkauksesta.
  • Videoiden hidastaminen (Instant Slow-mo). Kaikkia laitteilla kuvattuja videoita voi myöhemmin hidastaa tekoälyn avulla. Käytännössä toiminto luo haluttuun hidastuskohtaan tekoälyllä lisää väliruutuja niin, että toistoa on mahdollista hidastaa sulavalla tavalla. Instant Slow-mo tulee saataville Samsungin listauksen mukaan muille One UI 6.1 -päivityksen ensiaallossa saaville laitteille, muttei Galaxy S23 FE:lle.
  • Lisäksi tarjolla on älykkäitä ehdotuksia kuvan muuttamisesta taustaltaan sumennetuksi muotokuvaksi, remasteroinnista sekä heijastusten poistamisesta. Viimeksi mainittua on päivitetty entiseen verrattuna paremmin toimivaksi.
 • Tuottavuus
  • Muistiinpanojen automaattinen muotoilu, yhteenvedot, korjaukset ja käännökset sekä kansilehtien luominen Samsung Notes -sovelluksessa. Muistiinpanosovellus osaa generatiivisella tekoälyllä luoda pidemmistä muistiinpanoista tiivistettyjä yhteenvetoja, minkä lisäksi tekoäly voi jäsennellä muistiinpanot esimerkiksi väliotsikoilla ja listoilla. Tarjolla on myös tekstin korjaukset ja käännökset. Lisäksi sovellus luo muistiinpanoille sopivan kansilehden. Nämä toimivat myös suomeksi.
  • Ääninauhuri keskustelujen transkriptioimiseen tekstiksi ja yhteenvedoiksi, jotka voi myös kääntää. Oma osansa tuottavuustoimintojen tekoälyä on lisäksi ääninauhurissa, jonka voi asettaa kuuntelemaan keskustelua ja kirjaamaan sen muistiin tekstimuodossa. Toiminto ei vielä tue suomea. Keskustelua kuunnellessaan eri puhujat tunnistetaan, ja yhteensä osallistujia voi olla jopa kahdeksan kappaletta. Keskustelun tallentamisen jälkeen tekstistä voi luoda tekoälyllä tiivistetyn yhteenvedon.
  • Yhteenvedot ja käännökset verkkosivuista Samsung Internet -selaimessa. Verkkosivujen tekstisisällöstä saa napin painalluksella lyhyemmän generatiivisen tekoälyn luoman yhteenvedon. Toimii myös suomeksi.

Lisäksi yhteistyössä Googlen kanssa on tarjolla uusi Circle to Search -toiminto. Kotipainikkeen painamisen jälkeen mistä tahansa näytön näkymästä kohteen ympäröimällä voi tehdä Google-kuvahaun. EU-alueella toiminto on toistaiseksi muuta maailmaa rajoittuneempi, eikä vielä tuota aiheeseen liittyvää generatiivisen tekoälyn luomaa yhteenvetoa.

Tekoälyllä voi luoda uusia omia taustakuvia. Toiminto ei mahdollista täysin vapaata pyyntöä, vaan oman uniikin taustakuvan voi luoda eri Samsungin tarjoamia teemoja ja valintoja yhdistellen.

Galaxy S24 -puhelimissa toisena vaihtoehtona uusi toiminto mahdollistaa esimerkiksi henkilökuvaan perustuvat taustakuvat, jotka mukautuvat älykkäästi kulloiseenkin säätilaan. Valitun kuvan taustalla näkyy siis animaatio sääoloista, ja sää, vaikkapa lumisade, toimii älykkäästi valitun kuvan kanssa johtaen esimerkiksi lumihiutaleiden kasaantumiseen henkiökuvassa pään päälle. Tämä ei ainakaan toistaiseksi tule muille laitteille.