Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Puhelimille kehitettiin uusi ympäristövaikutuksia mittaava ekoluokitus - Telia tuo näkyviin ensimmäisenä Suomessa kesäkuussa

Uusi merkintä kertoo ympäristövaikutuksista.

Viisi eurooppalaista teleoperaattoria ovat kertoneet luovansa puhelimille niiden ympäristövaikutuksia mittaavan ekoluokituksen. Suomessa toimivista operaattoreista mukana on toistaiseksi vain Telia.

Uuden luokituksen tavoitteena on antaa ihmisille yhtenäistä, johdonmukaista ja läpinäkyvää tietoa älypuhelinten ympäristövaikutuksista.

Kesäkuusta lähtien ekoluokiteltuja puhelimia myydään 24 Euroopan maassa. Ekoluokitus- eli Eco Rating -järjestelmän ovat luoneet yhdessä pohjoismainen Telia, saksalainen Deutsche Telekom, ranskalainen Orange, espanjalainen Telefonica ja englantilainen Vodafone. Alkuvaiheessa puhelinvalmistajista mukana ovat Bullitt, Doro, HMD Global (Nokia), Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi ja ZTE.

Ekoluokituksesta kertoo puhelimen tuotetietojen yhteydestä löytyvä Eco Rating -merkintä.

Esimerkki englannin kielellä Eco Rating -merkistä.
Esimerkki englannin kielellä Eco Rating -merkistä.

Eco Rating -luokituksessa mitataan mobiililaitteen ympäristövaikutuksia viidessä eri kategoriassa. Mitattavina ovat laitteen kestävyys, korjattavuus ja kierrätettävyys, valmistuksessa käytetyt luonnonvarat sekä laitteen koko elinkaaren hiilijalanjälki. Tulosten perusteella laitteelle annetaan ekologisuutta mittaava pisteluku, joka asettuu yhden ja sadan välille.

”Puhelimen ekoluokituksesta kertoo fyysinen tai digitaalinen Eco Rating -merkintä, jossa näkyvät laitteen saamat pisteet. Ensimmäiset ekoluokitukset saapuvat Telian verkkokauppaan kesäkuussa”, Telia Finlandin vastuullisuusjohtaja Eija Pitkänen kertoo.

“Ihmiset haluavat tehdä vastuullisempia valintoja. Helposti löydettävän ja tulkittavan älypuhelinten ekoluokituksen avulla asiakkaamme voivat jo ostovaiheessa vertailla puhelinten ympäristövaikutuksia”, kommentoi Pitkänen.

Eco Rating -mittauksessa käytetään metodologiaa, joka perustuu alan aiempiin ympäristömerkkialoitteisiin sekä Euroopan unionin, ITU-T:n, ETSI:n ja ISO:n uusimpiin standardeihin ja ohjeisiin. Metodologiaa on kehitetty yhdessä IHOBE:n ja laitevalmistajien kanssa.

”Olemme luomassa yhdessä maailmanlaajuista mittaria puhelinten ympäristövaikutusten mittaamiseksi ja ymmärtämiseksi. Ekoluokituksen tavoitteena on kannustaa puhelinvalmistajia kestävämpään matkapuhelinten tuotantoon ja samalla auttaa kuluttajia ja yrityksiä tekemään vastuullisempia ostopäätöksiä. Telialla haluamme olla edelläkävijöinä mukana luomassa kestävämpää ja vastuullisempaa teknologiaa. Tavoittelemme vuoteen 2030 mennessä nollapäästöjä koko arvoketjussamme, aina alihankkijoista asiakkaisiin sekä jätteettömyyttä kiertotalouden keinoin”, Pitkänen selventää.

”Ekologiset valinnat kiinnostavat nyt suuresti. Esimerkiksi Recycled-kierrätyspuhelimiemme suosio kasvoi viime vuonna 50 prosenttia ja yritysasiakkaiden kiinnostus palvelulaitteita kohtaa on selvässä nousussa. Haluamme tukea tätä kehitystä jatkossakin”, Pitkänen kertoo.