Postin pakettijakeluun muutos 19. kesäkuuta alkaen – paketit oletuksena lähimpään pakettiautomaattiin tai Postiin

Posti kertoo muuttavansa pakettikuljetuksiaan Suomessa 19. kesäkuuta alkaen.

Uudistus koskee kaikkia kuluttajia, joille Posti toimittaa paketteja. Muutoksen jälkeen asiakkaiden paketit toimitetaan lähimpään mahdolliseen palvelupisteeseen, joka käytännössä pääosalla kuluttajista on pakettiautomaatti.

Tähän asti paketit on viety asiakasta lähinnä olevaan Postiin. Muutoksen jälkeen paketit kuljetetaan asiakkaan kotiosoitetta lähimpänä sijaitsevaan Postin palvelupisteeseen, eli asiakkaan kotisoitteesta riippuen joko pakettiautomaattiin tai Postiin.

Postin mukaan uutta pakettien ohjausta on testattu Turun keskustan alueella huhtikuusta alkaen ja muutos laajenee nyt valtakunnalliseksi. Uudistus alkaa Espoosta ja Hämeenlinnasta 19. kesäkuuta, ja tämän jälkeen muutos tehdään paikkakunta kerrallaan tämän kesän aikana. Uudistus ei vaikuta Postin kotiinkuljetuksiin eikä perille vietäviin yrityspaketteihin.

Postin pakettikuljetuksia koskeva muutos ei vaadi asiakkailta mitään toimenpiteitä. Mikäli asiakas haluaa, hän voi jatkossakin ohjata paketin haluamaansa noutopaikkaan. Valinnan voi tehdä esimerkiksi OmaPosti-sovelluksella, verkossa osoitteessa posti.fi/ohjaus tai verkkokaupassa.

Posti toi pakettiautomaatit markkinoille vuonna 2011 ja niiden määrää on lisätty nopeasti lähes 1 500 kappaleeseen. Suomalaiset kulkevat automaattien käytössä maailman etujoukoissa, ja Suomessa on eniten pakettiautomaatteja asukasta kohti.

Paketinohjauksella Posti varautuu myös verkkokaupan kasvuun. Suomessa kotitalouteen tulee keskimäärin 10 pakettia vuodessa, Keski-Euroopassa kaksi kertaa tämän verran ja Yhdysvalloissa määrä on kolminkertainen. Verkkokaupan kasvaessa myös pakettien määrän odotetaan lisääntyvän.

”Tutkimustemme mukaan suomalaiset suosivat automaatteja. Jopa 59 prosenttia suomalaisista kertoo käyttäneensä niitä. Pakettiautomaatit sijaitsevat siellä missä kuluttaja muutoinkin liikkuu. Lisäksi automaattien palveluajat ovat laajemmat perinteisissä Posteissa. Uudistuksen avulla voimme helpottaa suomalaisten arkea, sillä pakettiautomaatit ovat auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin ne pystytään myös täyttämään. Parhaimmillaan perjantaina tilattu paketti on noudettavissa automaatista jo lauantaina”, Postin palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen kertoo.

Postin mukaan uuden paketinohjauksen myötä pakettien kuljettaminen nopeutuu: mikäli alkuperäinen noutopiste on täynnä, paketti ohjataan automaattisesti lähellä sijaitsevaan toiseen noutopisteeseen. Myös tässä tapauksessa paketti voidaan ohjata joko Postiin tai pakettiautomaattiin.