Uusi verkkokauppa Teknavi.com

PC-komponenttien ja pelikonsolien huono saatavuus vaivaa todennäköisesti koko kevään

Kryptovaluuttakupla on vienyt näytönohjaimet markkinoilta ja pandemia on vaikeuttanut huomattavasti muidenkin PC-komponenttien saatavuutta. Vaikea tilanne jatkuu näillä näkymin pitkälle kesään.

Elektroniikan ostaminen ei ole juuri nyt helppoa. Tuotteiden saatavuus Aasiasta on heikkoa ja tilausjonot ovat pitkittyneet monilta osin. Samaan aikaan moni on kotona neljän seinän sisällä enemmän kuin koskaan, joten kysyntää uusille laitteille ja viihde-elektroniikalle riittää.

Etenkin pelaamiseen liittyvien laitteiden markkinat ovat kärsineet kovaa pandemiassa. Uudet pelikonsolit Xbox Series ja PlayStation 5 tulivat markkinoille todella vaikean saatavuustilanteen ja järjettömän kovan kysynnän ristituleen. Tämä on johtanut siihen, että vähäiset saatavilla olevat konsolit joudutaan myymään arvalla tai nopeuskilpailulla halukkaille ostajille.

Pandemiatilanteen lisäksi näytönohjaimien markkinat ovat menneet solmuun kryptovaluuttojen arvojen kohottua merkittävästi. Isot useita näytönohjaimia hyödyntävät louhijat haalivat kortit markkinoilta ennen kuin ne voisivat päätyä tavallisten käyttäjien käsiin. Samanlainen kryptovaluuttakupla iski 2017 ja rampautti markkinat jo silloin, vaikka tuotanto pystyi toimimaan täydellä kapasiteetilla pandemiatilanteen sijaan.

Pandemian aikaansaamat haasteet kansainvälisissä toimitusketjuissa tulevat näillä näkymin jatkumaan ainakin kesään asti. Autoala ja elektroniikkateollisuus kilpailevat kovaa vähäisestä saatavilla olevasta mikropiirien valmistuskapasiteetista.

Tehtaita on Aasiassa jouduttu välillä sulkemaan eivätkä ne ole pystyneet toimimaan täydella kapasiteetilla. Puolijohdevalmistus on muutenkin muuta teollisuutta alttiimpi virheille ja ongelmille. Valmistusprosessien korjaaminen tai muuttaminen ei ole yksinkertaista.

Konsoleissa ja näytönohjaimissa myydään eioota

Suurista yhtiöistä esimerkiksi Microsoft on myöntänyt, ettei Xbox Series X -pelikonsolien saatavuus tule parantumaan ennen kesää. Microsoftin uuden tehokonsolin kanssa kilpaileva PlayStation 5 perustuu pitkälti samoihin komponentteihin, joten saatavuus lienee yhtä heikkoa kuin Xboxilla.

Laajempi näkymä alalla on muutoinkin se, että tuotteiden ja komponenttien saatavuus tulee olemaan vaikea ainakin kesään asti.

Kannettavien tietokoneiden valmistajien mukaan ongelmia on esimerkiksi näyttöjen ja prosessorien saatavuuden kanssa.

Pandemian lisäksi näytönohjaimien saatavuustilannetta sotkee kasvanut innostus käyttää niitä pelaamisen sijaan kryptovaluuttojen louhintaan. Nvidian ja AMD:n uudet näytönohjaimet ovat kehittyneet virtatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna, joten ne ovat taloudellisempia louhimaan kryptovaluuttaa, kuin aiemmat näytönohjaimet.

Kryptovaluuttakuplan vaikutuksen pituutta ei voida ennustaa. Kupla voi teoriassa puhjeta milloin vain. Edellisen kerran vastaavanlainen kysyntäpiikki näytönohjaimille kesti vuonna 2017 Ethereumin suosion takia noin puoli vuotta. Odottavan aika voi valitettavasti olla pitkä.

Lue myös:

Ensituntumat: Xbox Series X: Saumaton siirtymä sukupolvesta toiseen
Testi: PlayStation 5 lunastaa odotukset
Ensituntumat PlayStation 5:n käyttöönotosta: Konsolissa ei tunnu kompromisseja
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED
Samsung Odyssey G7 32’ – Testissä kaareva pelinäyttö päihittää tasaiset vertailukohtansa

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät
Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta