Ensituntumat: Xbox Series X: Saumaton siirtymä sukupolvesta toiseen

Xbox Series X on Microsoftin uuden sukupolven vastaus Sonyn PlayStation 5:lle. Konsolit ovat suorituskyvyltään hyvin lähellä toisiaan, mutta laitteissa onkin monia muita eroja, jotka tulevat esiin jo lyhyen kokeilun jälkeen.

Microsoft lähtee konsolimarkkinoiden uuteen sukupolveen selkeänä haastajana. Onnistunut viestintä edellisen sukupolven konsolien julkistuksen alla, hyvä pelivalikoima ja perusversioissa hieman parempi suorituskyky kiilasivat Sonyn ja PlayStation 4:n todella vankkaan ykkösasemaan monen vuoden ajaksi. Koko menneet kuusi vuotta tämän jälkeen Microsoft otti Sonya kiinni askel kerrallaan. Uusi sukupolvi alkoi, kun Microsoft julkaisi Xbox Series X:n ja Xbox Series S:n 2020 lokakuun lopulla samoihin aikoihin PlayStation 5:n ilmestymisen kanssa.

Xbox Series X on kahdesta konsolista suorituskykyisempi ja vertautuu selkeästi PlayStation 5:n kanssa. Suorituskyky laitteiden välillä on lähes identtinen. Molemmat on suunniteltu 4K-televisioita varten ja molemmat tukevat HDMI 2.1:n ominaisuuksia. Näistä tärkeimpiä pelikonsolille ovat 4K-kuva 120 kuvaa sekunnissa päivittyvällä ruudunpäivitysnopeudella ja ruudunpäivityksen tahdistus AMD:n FreeSync-ominaisuudella. Xbox Series S on edullinen budjettivaihtoehto, joka ei ota kaikkia hyötyjä irti esimerkiksi 4K-televisiosta.

Digitaaliset pelipalvelut edellä

Takaa-ajon vuodet muovasivat merkittävästi Microsoftin lähetysmistapaa konsolimarkkinoille ja näinä aikoina tapahtuneet muutokset tiivistyvät nyt uuden sukupolven laitteissa. Microsoftille konsolit ovat perinteisten pelikonsolien lisäksi entistä korostetummin väylä saada kuluttajat yhtiön palveluiden äärelle. Tärkein näistä palveluista on pelejä Netflixin tapaan kuukausimaksulla ja vaihtuvalla valikoimalla tarjoava Games Pass. Games Passiin lisätään pelejä kerran tai kaksi kuukaudessa ja niitä myös poistuu samaa tahtia. Poistuvat pelit saa ostettua alennuksella, jos haluaa jatkaa niiden pelaamista palvelusta poistumisen jälkeen. 

Vaihtuvien pelien lisäksi Games Pass sisältää kaikki Microsoftin yksinoikeuspelit viime vuosilta, kuten Forza-sarjan uusimmat pelit, Halo-pelisarjan, Gear of War -pelit ja yhtenä esimerkkinä uudemmista peleistä The Outer Worldsin. Microsoft on ostanut runsaasti pelistudioita ja pyrkii sen avulla kasvattamaan Games Passin valikoimaa samalla tavalla kuin suoratoistopalvelut haalivat sarjoja ja elokuvia yksinoikeudella.

Käyttöönotto

Xbox Series X on pakattu yksinkertaisesti ja siististi kompaktiin laatikkoon. Konsolin mukana toimitetaan virtakaapeli, HDMI 2.1 -kaapeli ja yksi uusi langaton ohjain pattereineen.

Itse laite on hyvin mitäänsanomaton musta laatikko, jonka ainoa kummallisuus on sen muoto. Viime vuosina konsolit ovat muistuttaneet ainakin jollain tavalla DVD-soittimien tyylistä laatikkoa vaakatasossa, mutta Xbox Series X on siihen verrattuna kovin paksu. Paksuudestaan huolimatta kyseinen konsoli on huomattavasti kilpailijaansa PlayStation 5:ttä kompaktimman kokoinen ja sopii helpommin erilaisiin hyllyihin ja TV-tasoihin. Konsolin voi asentaa pysty- tai vaakatasoon ilman minkäänlaisia lisäkilkkeitä.

Xbox Series X ja Xbox One X.
Xbox Series X (oikealla) ja vanhemman sukupolven Xbox One X.

Laitteessa on HDMI 2.1 -ulostulo, yksi USB-portti edessä ja yksi takana, liitäntä virtajohdolle, paikka lisäkovalevylle sekä verkkoportti. Series X -malli sisältää BluRay-aseman, jota ei löydy huomattavasti edullisemasta Series S -konsolista.

Paikalleen asetuksen jälkeen käyttöönotto on todella helppoa varsinkin sellaiselle, jolla on aiemminkin ollut Xbox-konsoli tai jos on pelannut Microsoftin palveluiden kautta pelejä Windowsilla. Tilille kirjautumisen jälkeen konsoli hakee asetukset suoraan aiemmasta konsolista. Pelit ja ohjelmat voi tässä vaiheessa ladata helposti suoraan konsolille. Siirtoa voi nopeuttaa kytkemällä vanhan konsolin apuun samalla.

Alkuvaiheen latausruutujen jälkeen konsoli avautuu valikkonäkymään, joka on identtinen Xbox One -konsolien kanssa. Ja ainoa ero jonka vanhaan konsoliin enää huomaa, tulee käytön jouhevuudesta, muutamasta pelistä, joita ei enää saa vanhemmille konsoleille ja paremmasta suorituskyvystä myös vanhojen alustojen pelien kanssa.

Xbox Series valikkonäkymä

Ohjain ei eroa hirveästi Xbox Onen vastaavasta. Ainoat nopeasti havaittavat muutokset ovat pintamateriaaleissa ja nuolinäppäinten korvaamisessa uudenlaisella levymäisellä ratkaisulla. Ohjain vaikuttaa todella pätevältä, mutta yllätyksettömältä ratkaisulta, joka sopii Xbox Onen ohjaimiin tottuneelle helposti käteen.

Siirtymä sukupolvien välillä on siis Xboxilla hyvin saumaton ja helppo, mutta myös yllätyksetön kokemus.

Ainakin tällä hetkellä Microsoftin varovainen ja yllätyksetön lähestymistapa näyttää olevan Sonyn vaihtoehtoa järkevämpi. Xboxilla voi olla helposti varma siitä, että uudella konsolilla pelaa uudelle konsolille tarkoitettuja versioita kaikista peleistä. Tätä toimintoa kutsutaan nimellä Smart Delivery. Lisäksi toiminto helpottaa pelitallennusten ja pelien omistuksen siirtymistä saumattomasti uudelle konsolille. Suurin osa viime aikoina ilmestyneistä peleistä tukee Smart Delivery -ominaisuutta, joten pelejä voi ostaa nyt myös vanhalla konsolilla ja pelata niitä Series X:n tasolla sitten, kun saa konsolin ostettua.

Ensimmäiset pelituntumat ovat suunnilleen samanlainen kokemus kuin PlayStation 5:llä. Nopeat latausajat ovat konsoleille aivan uusi juttu ja aidosti 4K-tarkkuudella sulavasti toimivat pelit tuntuvat huomattavalta edistysaskeleelta erityisesti alkuperäiseen Xbox Oneen ja PlayStation 4:ään verrattuna.

Games Passin kautta on saatavilla muutamia uudelle konsolille valmistettuja pelejä. Näistä kenties merkittävin on helmikuun alussa ilmestynyt kauhujännäri The Medium. The Medium on ensimmäisten hetkien perusteella kiinnostava tarinavetoinen peli, mutta valikoima uudelle konsolille yksinoikeudella olevia pelejä on ohut niin Games Pass palvelussa kuin muutoinkin.

Xbox Games Pass valikoimaa

Toki monet viime vuoden lopun isoimmat usean alustan pelijulkaisut tehtiin etupäässä uusille konsoleille, mutta mikään ei estä niiden pelaamista PS4:llä tai Xbox Onella. Assassin’s Creed: Valhalla, Yakuza: Like a Dragon ja Hitman 3 ovat uusista kaikille alustoille julkaistuista peleistä sellaisia esimerkkejä, jotka toimivat varmasti hienosti uuden sukupolven konsoleilla. Silti ne ovat pelattavissa myös vanhemmilla konsoleilla, joten suurta kiirettä uusien konsolien ostoon ei vielä ole varsinkaan Xboxin puolella.

Yhteenveto

Xbox Series X on alkutuntumien perusteella laadukas konsoli, joka on suunniteltu mahdollisimman huomaamaton sukupolvenvaihdos mielessä. Käyttöjärjestelmä ja konsolin käyttö ovat tuttuja Xbox One -konsolien käyttäjille eikä eroa huomaa muusta kuin nopeasta kovalevystä ja pelien paremmasta suorituskyvystä. Konsolin oma pelivalikoima on vielä ohut, mutta testit ensimmäisistä peleistä vaikuttavat hyviltä.

Kuvat: Joonas Koivisto

Lue myös:
Testi: PlayStation 5 lunastaa odotukset
Ensituntumat PlayStation 5:n käyttöönotosta: Konsolissa ei tunnu kompromisseja
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED
Samsung Odyssey G7 32’ – Testissä kaareva pelinäyttö päihittää tasaiset vertailukohtansa

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät
Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta