Uusi verkkokauppa Teknavi.com

DNA avasi kaupallisen 5G-palvelun – keskittyy aluksi kuidun tarvetta korvaavaan kiinteään Koti 5G -palveluun

Myös DNA on nyt aloittanut 5G-palveluiden kaupallisen myynnin.

Kahdesta muusta operaattorista, Elisasta ja Teliasta, poiketen DNA kuitenkin keskittyy aluksi älypuhelinten mobiililiittymien sijaan vain kiinteään DNA Koti 5G -palveluun.

DNA Koti 5G:n myynti on alkanut ensimmäisillä alueilla pääkaupunkiseudulla, ja saatavuus laajenee DNA:n mukaan nopeasti vuodenvaihteessa Turkuun ja Tampereelle.

DNA Koti 5G mahdollistaa huippunopean laajakaistapalvelun sellaisiin kohteisiin, joihin kuitua ei ole saatavissa tai joihin sen rakentaminen on erittäin kallista. DNA on testannut DNA Koti 5G:tä monipuolisesti, ja nyt testaamisesta edetään kaupallisen tarjonnan aloitukseen. Aivan aluksi kaupallinen tarjonta on paikallista suoramyyntiä.

”Kuitua edullisempi kodin nopea kiinteä 5G-yhteys on herättänyt paljon kiinnostusta asiakkaissa, ja olen todella iloinen siitä, että voimme nyt aloittaa kaupallisen tarjonnan”, toteaa DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

DNA Koti 5G -palvelun käyttöönotto tulee olemaan asiakkaalle helppo, sillä palvelu toimitetaan valmiiksi asennettuna: asentaja tuo mukanaan tarvittavat laitteet, asentaa ulkoantennin, luo kotiverkon ja yhdistää asiakkaan tärkeimmät laitteet siihen. Asiakas pääsee käyttämään DNA Koti 5G -yhteyttään siis välittömästi palvelun toimituksen jälkeen.

DNA Koti 5G:n käyttöönotto on kokonaisuudessaan kotitalousvähennyskelpoinen kulu ja hinta on yhteensä 495 euroa.

Myös Elisa on tuonut jo aiemmin tarjolle vastaavan 5G Kotinetti -palvelun oman 5G-verkkonsa pääkaupunkiseudun ja Turun kuuluvuusalueilla.

DNA:n 5G-verkko laajenee ensi vuonna

DNA:n 5G-verkko toteutetaan useiden eri laitetoimittajien kanssa. 5G-verkkoteknologia perustuu virtualisoituun arkkitehtuurialustaan, minkä päällä ohjelmistopohjaiset kriittiset keskusjärjestelmäpalvelut toimivat. DNA:n 5G-keskusjärjestelmäpalveluista vastaa Affirmed Networks ja 5G-virtualisointialustasta Nokia. Radioverkon toimittajina ovat hiljattain 5G-verkon osalta toimittajaksi valittu Huawei sekä Ericsson, jonka teknologiaa käytetään jo ennestään DNA:n 4G-verkossa.

”5G tuo yksityis- ja yritysasiakkaillemme sekä koko suomalaiselle yhteiskunnalle uusia mahdollisuuksia ja palveluita. Olemmekin laitetoimittajakumppaneidemme kanssa valmiita tarjoamaan nopeita ja luotettavia 5G-yhteyksiä asiakkaillemme. DNA:n monitoimittajamalli laitetoimittajien osalta antaa meille mahdollisuuden tarjota parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen ja pääsyn viimeisimpiin teknologisiin innovaatioihin kumppaneidemme avulla”, DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen kommentoi.

DNA:n mukaan ensi vuoden aikana myös Koti 5G:n saatavuus laajenee DNA:n 5G-verkon rakentamisen myötä muihin suurimpiin kaupunkeihin. Vastaava palvelu tulee tarjolle myös DNA:n yritysasiakkaille laajentamaan huippunopeiden toimipisteyhteyksien saatavuutta. 5G-standardin IoT-palvelut, NB-IoT ja LTE-M, ovat jo yritysasiakkaiden saatavilla.

DNA valmistautuu samanaikaisesti 5G-liittymien ja muiden 5G-palveluiden myynnin aloitukseen. 5G-puhelimet DNA tuo myyntiin ensi vuoden puolella, kun valmistajilta saadaan teknisesti kehittyneempiä malleja.

”Markkinoille on tulossa erittäin kiinnostavia 5G-älypuhelimia, mutta näillä näkymin niiden tuloa pitää odottaa vielä jonkin aikaa. Haluamme varmistaa, että asiakkaamme pääsevät 5G-aikaan siirtyessään heti valitsemaan sellaisia malleja, jotka ovat ominaisuuksiltaan ja teholtaan aidosti 5G-luokkaa, Väisänen sanoo.

DNA laajentaa 5G-verkkoa ripeästi uusille alueille, sillä matkaviestinverkkoa on valmisteltu jo pitkään kohti 5G-aikakautta. DNA:n verkkoon on tuotu 5G-kyvykästä teknologiaa, ja verkon kapasiteettia on kasvatettu uusia vaatimuksia vastaavaksi. DNA:n testannut 5G-tekniikkaa aiemmin muun muassa Helsingin, Hyvinkään ja Porin keskustoissa sekä vantaalaisella asuinalueella.

5G-investointien rinnalla DNA tehostaa ja laajentaa myös 4G-verkkoaan jatkuvasti. DNA:n näkemyksen mukaan 4G pysyy 5G:n tulosta huolimatta vielä pitkään matkaviestinverkkojen pääasiallisena teknologiana ja asiakkaiden eniten käyttämänä verkkona.