Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple yllätti: julkisti toisen sukupolven HomePod-älykaiuttimen - myyntiin Suomessa 349 eurolla

Apple on julkistanut uuden toisen sukupolven HomePod-älykaiuttimen.

Apple lopetti alkuperäisen, vuonna 2017 esittelemänsä HomePod-kaiuttimen myynnin keväällä 2021 ilman seuraajaa esiteltyään syksyllä 2020 Apple julkisti pienikokoisemman ja edullisemman HomePod minin. Suomessa alkuperäinen HomePod ei ollut myynnissä virallisesti lainkaan, sillä Apple toi ensi kerran älykaiuttimensa saataville Suomessa vasta joulukuussa 2022 HomePod minin myötä.

Uusi 2. sukupolven HomePod on jo tilattavissa muun muassa Applen omasta verkkokaupasta, myös Suomessa, 349 euron hinnalla. Toimitukset alkavat 3. helmikuuta. Värivaihtoehtoja on kaksi, keskiyö ja valkoinen.

2. sukupolven HomePod jatkaa siitä mihin alkuperäinen jäi samankaltaisella, mutta hienosäädetyllä designilla. Älystä Applen kaiuttimessa vastaa sen Siri-avustajapalvelu, minkä lisäksi se toimii älykodin keskuksena.

”Hyödyntämällä audio-osaamistamme ja innovaatioita, uusi HomePod tarjoaa täyteläisen, syvän basson, luonnollisen keskialueen ja selkeät, yksityiskohtaiset korkeat äänet”, kommentoi Greg Joswiak, Applen maailmanlaajuisen markkinoinnin johtaja. ”HomePod minin suosion myötä olemme nähneet kasvavan kiinnostuksen entistä tehokkaampaan akustiikkaan, joka on saavutettavissa suuremmalla HomePodilla. Olemme innoissamme voidessamme tuoda seuraavan sukupolven HomePodin asiakkaille ympäri maailmaa.”

2. sukupolven HomePodin läpileikkaus.
2. sukupolven HomePodin läpileikkaus.

2. sukupolven HomePodissa on panostettu korkealuokkaiseen äänentoistoon 4 tuuman high-excursion-basso­kaiuttimella, jonka kalvo liikkuu jopa 20 millimetriä, sekä viidellä suuntaavalla diskanttielementillä, joista jokaisella on oma neodyymimagneetti. Alkuperäisessä HomePodissa diskanttielementtejä oli seitsemän kappaletta.

HomePodissa on sisäinen mikrofoni matalien taajuuksien kalibrointiin automaattista basson korjausta varten. Kaiuttimen pinnassa on akustisesti läpinäkymätön verkkokangas.

Teknisenä perustana HomePodissa on Apple S7 -piiri, kun HomePod minissä on vanhempi Apple S5 -piiri.

HomePod tunnistaa huoneen akustiikan ja laskennallisen äänen toiminnallisuudella mukauttaa äänentoiston tilaan sopivaksi tunnistaen esimerkiksi mahdollisen sijaintinsa lähellä seinää. Kaksi HomePod-kaiutinta on edelleen mahdollista yhdistää stereopariksi, ja AirPlay 2:n avulla voi luoda usean huoneen äänentoistojärjestelmä.

HomePod tukee myös tilaäänen toistamista Dolby Atmos -tuella. Applen mukaan HomePodin suuntaavat diskanttikaiuttimet ohjaavat suoran äänen, kuten laulun, tarkasti huoneen keskelle ja heijastavat seinien kautta muun äänen, kuten taustabändin.

Sirin hallintaan 2. sukupolven HomePodissa on neljä mikrofonia, kun niitä alkuperäisessä oli kuusi kappaletta. Siri tukee HomePodissa jopa kuuden eri käyttäjän äänen tunnistamista, ja tarjoaa tämän mukaisesti erikseen kullekin käyttäjlle räätälöityjä musiikki- ja podcast-ehdotuksia sekä ilmoituksia ja mahdollistaa esimerkiksi henkilökohtaisten kalenteritapahtumien luomisen.

Sirin kautta HomePodissa on käytettävissä Apple Music -musiikkipalvelu, minkä lisäksi muista palveluista sisältöä voi ohjata toistettavaksi AirPlay-toiminnolla muilla laitteilla, kuten iPhonella.

HomePodin päältä löytyy kosketuspinta.
HomePodin päältä löytyy kosketuspinta.

HomePodin päältä löytyy taustavalaistu kosketuspinta, joka hehkuu nyt 2. sukupolven mallissa alkuperäisestä poiketen laidasta laitaan. Pinta tukee yhden, kahden ja kolmen napautuksen ohella pitkällä painalluksella toimintoja äänentoiston hallintaan tai Sirin aktivointiin. Äänenvoimakkuuden säätämiseen on on omat kosketusalueensa.

HomePodissa on yhä myös Ultra Wideband -tuki, joka mahdollistaa kuunneltavan musiikin tai podcastin toiston tai käynnissä olevan puhelun siirtämisen älykaiuttimeen iPhonesta viemällä sen kaiuttimen lähelle.

Kun iPhonen vie HomePodin lähelle, tarjolle tulee myös räätälöityjä kappale- ja podcast-ehdotuksia.
Kun iPhonen vie HomePodin lähelle, tarjolle tulee myös räätälöityjä kappale- ja podcast-ehdotuksia.

HomePodia voi käyttää myös Apple TV 4K:n kanssa osana kotiteatterijärjestelmää, ja eARC-tuki Apple TV 4K:ssa mahdollistaa HomePodin toimivan kaikkien televisioon kytkettyjen laitteiden äänijärjestelmänä.

HomePodissa on tuki Thread-verkolle ja syksyllä 2022 julkaistulle Matter-älykotistandardille, jonka ansiosta se yhdistyy Matter-tuellisten laitteiden kanssa ja sitä voi käyttää niiden ohjaamisen. Lisäksi HomePod toimii älykodin keskuksena, joka mahdollistaa kodin älylaitteiden hallinnan verkon kautta myös oltaessa poissa kotoa.

Lisäksi HomePodiin on tulossa kevään aikana saapuvalla päivityksellä myös älytoiminto, joka kuuntelee palo- ja häkävaroitinten soimista ja lähettää tällaisen havaitessaan ilmoituksen käyttäjän iPhoneen.

Uutena lisäyksenä 2. sukupolven HomePodissa on myös sisäänrakennetut lämpötila- ja kosteusanturit, jotka mahdollistavat älykodin automatisoimisen lämpötilan tai kosteuden muutosten perusteella.

Kaksi HomePodia voi yhdistää stereopariksi, ja kaiuttimia voi käyttää yhdessä Apple TV 4K:n kanssa.
Kaksi HomePodia voi yhdistää stereopariksi, ja kaiuttimia voi käyttää yhdessä Apple TV 4K:n kanssa.

Intercom-toiminnolla yhdestä HomePodista tai HomePod ministä voi lähettää viestin toiseen HomePod-kaiuttimeen mahdollistaen älykaiutinten käytön eräänlaisena kodin sisäisenä puhelinjärjestelmänä. Lisäksi ilmoituksina Intercom-viestit saapuvat myös iPhoneen, iPadiin, Apple Watchiin, AirPods-kuulokkeisiin tai CarPlay-näkymään.

2. sukupolven HomePodin värivaihtoehdoista tumman keskiyön verkkokangas on valmistettu 100-prosenttisesti kierrätysmuovista. Lisäksi HomePodissa piirilevyllä käytetty kulta on nyt ensi kertaa uudessa mallissa 100-prosenttisesti kierrätettyä. Myös kaiuttimen magneetissa käytetyt harvinaiset maametallit ovat 100-prosenttisesti kierrätettyjä.

2. sukupolven HomePod on 168 millimetriä korkea ja 142 millimetriä leveä sekä painaa 2,3 kilogrammaa.