Testissä SE pienempi iPhone: Kun koko ratkaisee

IPhone 5S:n jälkeen Apple uudisti radikaalisti lippulaivansa ulkonäköä. Muotoilu muuttui pyöristetymmäksi, puhelimen näytön koko kasvoi ja laite oheni.

Uudistus jakoi mielipiteet. Moni olisi halunnut pysyä pienemmässä koossa. Osa kritisoi kuutos-iPhonen liukasta alumiinikuorta. Apple toi myyntiin myös Plus-mallin, jonka näyttö kasvoi phablet-luokkaan.

Viime viikolla Apple toi Suomessakin myyntiin uusimman iPhone SE:n, joka on vastaus pienempää iPhonea kaipaavien toiveisiin. SE muistuttaa läheisesti iPhone 5S-mallia, pienin uudistuksin.

Applen veto on mielenkiintoinen, sillä markkinoilla ei juurikaan ole yhtä pienellä näytöllä varustettuja älypuhelimia, jotka luetaan silti teknisilta ominaisuuksiltaan lippulaivakategoriaan. Neljän tuuman näytöllä SE täyttääkin tärkeän aukon älypuhelinmarkkinoilla, joissa tällä hetkellä näytetään painottavan enimmäkseen näytön isoa kokoa.

Muotoilussa Apple ei ole tehnyt merkittäviä muutoksia. Tämä oli odotettua, sillä kyseessä ei ole uusi lippulaivamalli vaan eräänlainen päivitys, jota varten ei ole uhrattu merkittäviä muotoiluresursseja. Muotoilussa uutta on reunavärin ulottuminen etupaneeliin asti. 5S-mallista tuttu kiiltävä reunus on siis poissa. Uutta on myös 6s-lippulaivamallista tutun ruusukultaisen värin tarjoaminen myös SE:n ostajalle.

Entä se koko?

5S:n käyttäjä on kuin kotonaan SE:n kanssa. Sen sijaan iPhone 6:n tai 6s:n käyttäjälle SE tuntuu varsinkin aluksi todella pieneltä. Kokemus on kuin matkaisi ajassa taaksepäin takavuosien iPhone-maailmaan.

IPhone SE on kirjaimellisesti käteen sopiva.

Lyhyen käytön jälkeen ymmärtää pienen koon edut. Puhelin pysyy kädessä tiukasti eikä käyttäjän tarvitse kantaa jatkuvaa huolta sen lipeämisestä lattialle. Puhelin on helposti käytettävissä yhdellä kädellä.

Toisaalta näytön pieni koko tuntuu nykymittapuun mukaan jo liiankin pieneltä. Välillä sormi hakeutuu virtuaalinäppäimistön ulkopuolelle.

Kameraa käytettäessä pienestä koosta on jälleen kerran pelkkää hyötyä. Puhelin pysyy hyvin kädessä selfie-kuvia otettaessa.

Melkein lippulaiva

Apple ei ole tehnyt juurikaan kompromisseja SE:n suunnittelussa verrattuna iPhone-malliston nykyiseen huippumalliin 6s:ään. Näytön resoluutio on aavistuksen pienempi mutta näytön pienemmästä koon takia pikselitiheys on samaa luokkaa kuin 6s-mallissa. Tässä mielessä eroa ei siis ole.

Takakamera on 6s:n tasoa. Takaa löytyy 12 megapikselin kennolla varustettu kamera, jolla voi kuvata 4K-videota. Optista kuvanvakaajaa ei ole, se on jätetty iPhone 6 Plus ja 6s Plus -mallien ostajien etuoikeudeksi. Isompaan näyttöön tottunut kuvaaja voi kokea ongelmaksi sen, että pieneltä ruudulta on välillä vaikea erottaa kuvan yksityiskohtia ilman zoomausta.

SE:n etukamerasta Apple on pudottanut megapikseleitä 1,2:een. IPhone 6s:ssä niitä on viisi. SE:ssä on kuitenkin Retina Flash -toiminto, joka väläyttää näyttöä kirkkaasti ja parantaa selfie-kuvan laatua hämärässä. Tarjolla on myös Live Photos, joka tuo valokuvaan pienen videollisen elementin.

Kameraominaisuuksiltaan SE on huippuluokkaa. Vertasimme puhelinta viime viikolla esiteltyyn Huawein P9-lippulaivamalliin, jonka parasta antia on kaksoiskameratekniikka. P9:n ja SE:n kuvanlaadussa ei ollut mainittavia eroavaisuuksia.

Tehopakkaus

Pihtauslinjaa ei ole käytetty myöskään prosessorivalinnoissa. SE:ssä on iPhone 6s:stä tuttu A9-prosessori ja kahden gigatavun keskusmuisti. Näillä spekseillä SE soveltuu enemmän kuin hyvin mobiilipelaamiseen, jos näytön pieni koko ei häiritse.

Kotipainikkeen sormenjälkitunnistin on vanhaa vuosikertaa.

IPhone 6s:n sormenjälkitunnistinta käyttänyt huomaa tunnistimen nopeudessa eron käytettäessä SE:tä. SE:n tunnistin on vanhaa mallia eikä se reagoi sormen kosketukseen yhtä nopeasti.

Akun kestosta kiitokset

IPhone 6:n ja 6s:n kohdalla tuntui siltä, että Apple on lähtenyt väärään suuntaan akun kestoa mitattaessa. Puhelinta on ladattava pahimmillaan kahdesti yhden päivän aikana.

SE:ssä akun kesto on yllättäen huipputasoa, vaikka akku on pienempi. Toisaalta se on hieman isompi kuin 5S:ssä.

Yhdellä latauksella SE:tä käyttää helposti yhden päivän. Jos päälle kytkee virransäästötilan, potkua riittää selvästi pidempään.

Kilpailukykyinen hinnoittelu

Apple on vetänyt oikeasta narusta tehdessään SE:stä hinnaltaan erittäin kilpailukykyisen. Teknisiltä ominaisuuksiltaan sitä voi pitää jopa edullisena 499 euron alkaen-hinnalla. Vastaavassa hintaluokassa on vaikea löytää kilpailijoita yhtä edullisella hintalapulla. Toisaalta 32 gigan mallista joutuu pulittamaan 100 euroa lisää. Tällöin kannattaa jo harkita, onko SE investoinnin arvoinen, sillä syksyllä Apple esittelee teknisesti edistyksellisemmän iPhone 7:n ja esimerkiksi LG ja Huawei tarjoavat noin 600 euron hintaan kilpailukykyisiä vaihtoehtoja, tosin isommalla näyttökoolla.

SE ei ole missään nimessä liian kallis, ainakaan 16 gigan muistilla varustettuna.

Kenelle?

Apple iPhone SE on oiva valinta käyttäjälle, joka haluaa teknisilrä ominaisuuksiltaan huippupuhelimen, mutta ei halua maksaa siitä lippulaivamallin hintaa. SE soveltuu hyvin esimerkiksi naiselle, joka kokee isot näytöt hankaliksi käyttää. Puhelinta voi suositella myös kakkospuhelimeksi käyttäjälle, joka haluaa pysyä iOS-maailmassa.