Epsonin uusin UST-projektori tarjoaa Android TV:n sekä Yamahan äänentoiston lisäksi selkeän kuvan myös valoisammassa katseluympäristössä.
Tykkäsimme
- Reippaan valotehon mahdollistama selkeä kuva
- Värientoistokyky
- Miellyttävän yksinkertainen design kahdessa eri värissä
Emme tykänneet
- Melko suppeat liitäntämahdollisuudet
Epsonin UST- eli Ultra Short Throw -projektoreiden mallisto sai tämän vuoden alussa lisäystä EH-LS300-mallin myötä. Näiden projektoreiden ideana on tarjota suurta kuvaruutua mahdollisimman lyhyellä heijastusetäisyydellä, ja tämä projektori voikin heijastaa 90-tuumaisen kuvan 30:n senttimetrin päähän. Juuri tämä tekeekin UST-projektoreiden sijoittamisesta vaivatonta, sillä sellainen voidaan asettaa esimerkiksi TV-tasolle seinän eteen, aivan kuten televisiokin.
LS300 on muilta ominaisuuksiltaan melko lailla tuttua Epson-projektoreiden tasoa. Muissakin Epsonin projektoreissa esiintyvä Android TV -käyttöjärjestelmä on sisäänrakennettuna myös tähän malliin, mikä takaa käyttäjälleen laajan valikoiman suoratoistopalveluita sekä muita sovelluksia jo pelkän projektorin voimin. Android TV tekee LS300:sta paitsi älykkään, myös helppokäyttöisen verrattuna monien muiden projektoreiden käyttöjärjestelmiin.
Näiden ominaisuuksien lisäksi LS300:sta löytyy paljon muutakin mielenkiintoista. Saimme kyseisen projektorin testattavaksi Teknaville päästäksemme tutustumaan siihen tarkemmin.
Upea design, suppeat liitännät
LS300 on suurehkosta koostaan huolimatta huomaamaton ja designiltaan sangen miellyttävä. Pyöreät kulmat sekä tyylikäs kangasviimeistely katsojaan päin osoittavalla puolella tekevät projektorista siistin ja elegantin. Projektorin liitännät ovat piilotettuna projektorin seinään osoittavalla puolella, ja sen hallintapaneeli ja tarkennuksen säädin ovat puolestaan piilossa muovikatteen alla. Kiitos tämän, projektori näyttää hyvältä ja tyylikkäältä riippumatta siitä, mistä suunnasta sitä katsellaan. Kaiken lisäksi LS300:a on saatavilla sekä mustana että valkoisena, minkä ansiosta se sopii ulkonäkönsä puolesta monenlaisiin ympäristöihin.
LS300:n liitännät ovat sinänsä kattavat, mutta tämän projektorin tapauksessa ei ole aiheetonta pitää niitä hieman puutteellisina. Esimerkiksi projektorin kaksi HDMI-liitäntää riittävät varmasti monelle, mutta kolmatta mokomaa voidaan joissakin tapauksissa tarvita. Toinen näistä HDMI-liittimistä tukee myös ARC:tä, mikä on toki hienoa, mutta käytettäessä sitä äänilähtönä, jää toinen HDMI ainoaksi fyysiseksi videoliitännäksi koko laitteessa. Tästäkään ei kuitenkaan kannata tehdä suurta ongelmaa, sillä LS300:ssa on myös optinen äänilähtöliitäntä, minkä ansiosta toinenkin HDMI-liitäntä saadaan valjastettua videosisääntuloksi. Optinen ääniliitäntä ei kuitenkaan tarjoa aivan samaa äänenlaatua, kuin ARC. Lohdutukseksi tästä menetyksestä LS300:n Android TV tarjoaa kuitenkin myös sisäänrakennetun Chromecastin, jonka avulla esimerkiksi Youtube-videoita voidaan suoratoistaa projektoriin langattomasti.
Android TV tarjoaa myös jo tutuksi tulleen, selkeän käyttöönottoasennuksen. Koko käyttöönottoprosessi onkin käyttöjärjestelmän osalta identtinen muiden Android TV -käyttöjärjestelmällä varustettujen laitteiden kanssa. Kuvan asetteleminen kohdilleen onkin hieman toinen juttu, sillä LS300:n kuvan muodot ovat enimmäkseen riippuvaisia projektorin asettelusta ja suuntaamisesta. Lisäksi perinteisen kaksisuuntaisen trapetsikorjauksen sijasta LS300:n trapetsikorjaus hoituu siirtelemällä kuvan kulmia, mikä tekee kuvan asettelemisesta tarkempaa, mutta samalla myös aavistuksen verran hankalampaa, ainakin joissain tapauksissa.
Käyttökokemuksena tuttua Android TV -laatua
Android TV:n suhteen LS300:ssa ei ole juuri erityistä mainittavaa; käyttöjärjestelmä pyörii sujuvasti myös tässä projektorissa, eikä siihen olla lisätty mitään ylimääräistä, mikä vaikuttaisi projektorin käyttökokemukseen. Netflix-sisältöä ei tälläkään projektorilla voida katsella edes sisäänrakennetun Chromecastin kautta, ainakaan tällä hetkellä, mutta kyseisen käyttöliittymän suoratoistopalvelutarjonnan ansiosta katseltava sisältö ei onneksi lopu ihan heti kesken.
L300:n äänentoistojärjestelmä on Yamahan käsialaa. Katsojaan päin suunnatut kaiuttimet ovat piilotettu kangasverhoilun taakse, minkä ansiosta projektorin ulkonäkö pysyy siistinä. Äänenlaadullisesti tämä järjestelmä ei kuitenkaan täysin vakuuta, ja suurimpana ongelmana tässä tuntuu olevan Android TV:n tarjoamat äänitilat. Oletuksena käytössä oleva Teatteri-tila toistaa matalat sekä keskitason äänet hyvin, mutta taajuudeltaan korkeampien äänien toisto ontuu hieman. Tämä on parhaiten huomattavissa musiikkia kuunnellessa, mikä toki ei ole näiden kaiuttimien ensisijainen käyttötarkoitus. Muissa äänitiloissa tuntuu olevan samaa ongelmaa eri muodoissa; tietyt äänentoiston osa-alueet kuulostavat hyvältä kaikissa äänitiloissa, mutta tietyt äänitaajuuden alueet kuuluvat hiljaisena tai tuntuvat puuttuvan miltei kokonaan. Yksikään näistä esiasetetuista äänitiloista ei täten tunnu miellyttävällä tavalla neutraalilta.
Elokuvia katsellessa äänentoisto kuulostaa hieman paremmalta. Ainakin puheääni kuuluu Yamahan äänentoistojärjestelmästä erittäin selkeästi, kuten sopii odottaakin. Oletusäänitilassa kaiuttimet eivät kuitenkaan suoriudu aivan niin hyvin elokuvien toimintakohtauksissa, kuin tällaiselta järjestelmältä voisi toivoa. Äänitiloja vaihtamalla tähän saadaan kuitenkin lisää uskottavuutta, ja oikeilla asetuksilla myös esimerkiksi räjähdykset kuulostavat jo melko vakuuttavilta. Silti, äänentoistojärjestelmältä voitaisiin odottaa ehkä hieman enemmän dynamiikkaa ja tehoa. Onneksi projektoriin saadaan liitettyä myös ulkoisia kaiuttimia.
Kuva, joka ei säikähdä päivänvaloa
LS300:n räikeä 3 600:n Lumenin valoteho niin valkoisten kuin värillistenkin kuvan osien kohdalla saa kuvaan todella paljon selkeyttä myös hyvin valaistuissa tiloissa. Nämä kuvien osat vaikuttavat itse asiassa parhaimmillaan jopa yhtä kirkkailta, kuin joissakin televisioissakin. Runsaskaan valaistus LS300:n katseluympäristössä ei siis ole sen kuvan näkymiselle este. Yksinomaan värien puolesta LS300 ansaitsee myös kehuja, osittain yllä mainitun valotehon suhteen. Lisäksi Epsonin projektoreista tuttu 3LCD-tekniikka auttaa pitämään värit hyvin eroteltuina ja selkeinä. Kaiken kaikkiaan LS300 tarjoaakin käyttäjälleen todella hyvän ja luonnollisen väriloiston.
Valotehonsa ansiosta LS300:n kontrasti on hyvin kohdillaan, vaikkei tummien värien erottelukyky tässäkään projektorissa pysty ihmeisiin. Liiketoistonsa puolesta LS300 on yhtä lailla samaa luokkaa, kuin monissa muissakin Epsonin projektoreissa; esimerkiksi 60:n kuvan sekuntinopeudella pyörivä videokuva näyttää liiketoiston puolesta tässä projektorissa juuri siltä, miltä pitääkin. Tässä Epsonin 3LCD-tekniikka tekee myös oman osansa.
Vaikka LS300 soveltuukin kuvansa puolesta pelikäyttöönkin, todellisuudessa sillä pelaamista ei voida pitää mielekkäänä. Suuri vasteaika ja peli-kuvatilan puuttuminen ovat sellaisia ominaisuuksia, jotka tämä projektori jakaa esimerkiksi Epson EF-12 -mallin kanssa. Näin ollen LS300:a ei voida suositella niille, jotka haluavat myös pelata esimerkiksi konsolipelejä projektorin suurta kuvaruutua hyväksi käyttäen. Toki tähän vaikuttaa myös HDMI 2.1 -tuen puuttuminen. Joka tapauksessa, pelaamista harrastavalle projektorin ostajalle LS300 ei välttämättä ole juuri se laite, mitä kauppojen hyllyltä kannattaa lähteä metsästämään.
Hyvä vaihtoehto televisiolle
LS300 on hyvä valinta esimerkiksi television korvaajaksi keskiverto-olohuoneeseen, sillä valotehonsa ansiosta sen kuva näkyy selkeänä ja hyvin värittyneenä myös valoisammissa olosuhteissa. Tällaisissa tilanteissa käyttäjä joutuu tottakai kuitenkin kestämään televisioruutua heikompaa mustan toistoa, sillä projektorit eivät yleisesti ottaen pysty erottelemaan tummien värien sävyjä yhtä hyvin, kuin televisiot, ainakaan nykyteknologian puitteissa. Tämä muodostuu kuitenkin huomattavissa olevaksi ongelmaksi lähinnä elokuvien ja sarjojen pimeimmissä kohtauksissa, ja katseluympäristön hämärtyessä kyseinen ongelma muuttuu huomattavasti lievemmäksi.
Käyttökokemuksen puolesta LS300:ssa ei ole juurikaan valittamista. Android TV pyörii erittäin sulavasti tässäkin projektorissa, ja sen tuomat lisäominaisuudet sekä sovellukset tekevät projektorin käyttämisestä monipuolista ja viihdyttävää. Liitäntöjen määrästä voidaan olla montaa mieltä, mutta vaikka LS300:aan esimerkiksi HDMI-liitäntöjä mahtuisi varmasti enemmänkin, kahdellakin sellaisella voidaan pärjätä. Yksi ominaisuus, joka vähentää tarvetta fyysisille liitännöille, on LS300:n sisäänrakennettu Chromecast.
Elokuvien ja sarjojen katseluun LS300:a voidaan siis suositella lämpimästi. Se on myös oiva vaihtoehto perinteiselle televisiolle vaikkapa olohuoneeseen, sillä toisin kuin televisio, se on sammutettuna hyvinkin huomaamaton katseluympäristössään. Pelikäyttöä ajatellen LS300 ei kuitenkaan välttämättä ole paras vaihtoehto, mitä markkinoilla on tarjota.
Tekniset tiedot:
- Hinta: 1 778 e (teknavi.com)
- Kuvan tarkkuus: FullHD (1920 x 1080 pikseliä)
- Kuvan koko: 61 – 120 tuumaa
- Projektiojärjestelmä: 3LCD
- Valoteho: 3 600 Lumen
- Valonlähde: Laser
- Ääni: 20 W
- Liitännät:
- 2 x HDMI (1 x ARC)
- 2 x USB (1 x Type-A, 1 x Type-B)
- Optinen äänilähtö
- WiFi
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.
Lue myös:
Testi: Epson EH-TW740 – halpa, mutta hyvä elokuvaprojektori
Testissä Epson EB-992F – suuri kuva pienessä paketissa
Epson EH-LS500 – suurempaa kuvaa olohuoneeseen
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED
Testissä Samsung Q80T – QLED-kuvaa pienemmällä hinnalla