Kokeilussa Samsungin sporttiset älyvermeet Gear Fit2 Pro ja Gear Sport

Samsungilla on ollut vuosien varrella monenlaisia puettavia älylaitteita markkinoilla. Tällä kertaa kokeiltavaksi pääsivät Samsungin uusimmat sporttiset älyvermeet, Gear Fit2 Pro -aktiivisuusranneke ja Gear Sport -älykello.

Gear Sport – sporttinen älykello

Samsung Gear Sport on nimensä mukaisesti sporttinen älykello. Ulkonäöltään kello muistuttaa paljon Samsungin aiempaa Gear S3 -älykelloa. Pyöreällä kellotaululla varustettu rannekello näyttää varsin tyylikkäältä, mutta silikoniranneke tuo esiin laitteen sporttisuuden. Rannekkeita voi kuitenkin myös vaihtaa niin halutessaan.

Vuosi sitten testissämme kävi Samsung Gear S3 -älykello ja suuria muutoksia Gear Sportiin ei ole nyt tullut – sen ulkomitat ovat kuitenkin pienentyneet ja painokin vähän pudonnut. Gear Sport on myös vedenkestävä 50 metriin asti.

Gear Sport kestää vettä 50 metriin asti.
Gear Sport kestää vettä 50 metriin asti.

Kello ranteeseen ja urheilemaan – se myös kannustaa liikkumaan

Gear Sport tarkkailee käyttäjän liikkumista ja elämää eri tavoilla. Kello mittaa päivän aikana otetut askeleet, minkä lisäksi se mittaa automaattisesti sykkeen ajoittain ja laskee noustut kerrokset. Gear Sport ilmoittaa myös käyttäjän kuluttamat kilokalorit päivän aikana, mutta nämä määrät eivät välttämättä ole kovinkaan tarkkoja.

Samsung Gear Sportin voi asettaa erikseen harjoitustilaan esimerkiksi juoksulenkillä, jolloin lenkistä saa paljon erilaista dataa. Mikäli aina ei muista kytkeä harjoitustilaa päälle, mutta selvästikin liikkuu aktiivisesti, Gear Sport (ja myös Gear Fit2 Pro) aloittavat automaattisesti Muu harjoitus -tilan.

Gear Sportissa on sisäinen GPS, jonka avulla myös lenkkien reitit saa tarvittaessa talteen. GPS:ää käytettäessä kello kuitenkin kuluttaa virtaa huomattavasti enemmän, joten lenkkien jälkeen se kannattaa kytkeä pois käytöstä.

Esimerkiksi sään ja kalenterin näkee Gear Sportista hieman kehää pyöräyttämällä.
Esimerkiksi sään ja kalenterin näkee Gear Sportista hieman kehää pyöräyttämällä.

Kätevä älykello, joka osaa älykellon kikat

Gear Sport on kuitenkin enemmän älykello kuin aktiivisuusmittarit, joten on tärkeää, että laite toimii hyvin älykellona. Gear Sport kytkeytyy Bluetoothin kautta puhelimeen ja näin ilmoitukset matkaavat mukavasti puhelimesta kelloon. Kellosta voi sitten vastata viesteihin, mikäli ei halua kaivaa puhelinta taskusta tai laukusta.

Spotify Offline -sovelluksen avulla musiikkia voi kuunnella, vaikkei puhelinta olisikaan mukana. Premium-tilauksen vaativa sovellus tallentaa musiikin Gearin neljän gigatavun sisäiseen tallennustilaan.

Älykello istuu mukavasti ranteeseen, vaikka se ei olekaan urheillessa yhtä miellyttävä pidettävä kuin Gear Fit2 Pro.
Älykello istuu mukavasti ranteeseen, vaikka se ei olekaan urheillessa yhtä miellyttävä pidettävä kuin Gear Fit2 Pro.

Kokonaisuutena hyvä älykello

Kokonaisuutena Samsungin Gear Sport on hyvä älykello, mutta hirveästi uusia juttuja se ei tarjoa verrattuna aiempiin Samsungin älykelloihin. Gear Sport toimii hyvin älykellona ja on hyvä lenkkikaveri. Se myös muistuttaa ihmistä liikkumaan ja esimerkiksi, jos työssä tulee paljon istuttua, kello muistuttaa nousemaan ylös aina tunnin välein.

Gear Sportin akunkesto on varsin kohtuullisella tasolla. Mikäli kellotaulua pitää jatkuvasti päällä, pärjää yhdellä akullisella noin kaksi päivää pienellä säästelyllä. Mikäli kellotaulun kytkee aktivoitumaan vain tarvittaessa, saa akunkeston pidennettyä 3-4 päivään.

Samsung hyödyntää Gear Sportin ohjauksessa yhtiön älykelloista tuttua pyörivää kehää, mikä on toimiva ratkaisu. Sen käytön oppii nopeasti ja ratkaisu on huomattavasti miellyttävämpi käyttää kuin pienen kosketusnäytön tökkiminen.

Gear Sport ladataan erillisen telakan avulla.
Gear Sport ladataan erillisen telakan avulla.

Gear Sportin tekniset tiedot

 • Näyttö: 1,2 tuuman Super AMOLED -kosketusnäyttö 360 x 360 pikselin tarkkuudella
 • Suoritin: Yhden gigahertsin tuplaydinsuoritin
 • Muisti: 0,75 gigatavua RAM-muistia, 4 gigatavua tallennustilaa (käytettävissä 1,5 gigatavua)
 • Yhteydet: GPS, GLONASS, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Akku: 300 milliampeerituntia
 • Mitat: 44,6 x 42,9 x 11,6 millimetriä
 • Paino: 50 grammaa
 • Käyttöjärjestelmä: Tizen
 • Hinta: 349 euroa
Gear Fit2 Pron kaareva rakenne vaatii kaarevan näytön.
Gear Fit2 Pron kaareva rakenne vaatii kaarevan näytön.

Gear Fit2 Pro – älyä kevyessä rannekkeessa

Samsungin Gear Fit2 Pro on vielä Gear Sportia astetta sporttisempi älylaite. Siinä missä Gear Sport on tyylikäs myös kellona, ei Gear Fit2 Pro ole ulkoisesti paljoa muuta kuin aktiivisuusranneke. Gear Fit2 Pro osaa kuitenkin pitkälti samat temput kuin Gear Sport: vastaanottaa ilmoituksia, seurata liikuntasuorituksia ja paljon muuta.

Huomaamaton kädessä – sopii hyvin urheiluun

Gear Fit2 Pro on muotoilunsa ja keveytensä ansiosta todella huomaamaton kädessä. Sen pyöristetty rakenne istuu mukavasti ranteeseen ja silikoniranneke tuntuu mukavalta ihoa vasten. Urheiluun Gear Fit2 Pro sopii hyvin – niin kuin aktiivisuusrannekkeen pitääkin – ja esimerkiksi sulkapalloa pelatessa Gear Fit2 Pro onkin mukava kaveri.

Gear Fit2 Pro on hyvin huomaamaton kädessä.
Gear Fit2 Pro on hyvin huomaamaton kädessä.

Akku kestää mukavasti

Vaikka pieneen aktiivisuusrannekkeeseen ei sovi isoa akkua, on Gear Fit2 Prossa varsin hyvä akunkesto. Kun kellotaulua ei pidä jatkuvasti päällä, yhdellä akullisella pärjää helposti kolme päivää – neljäkin pienellä säästelyllä. Samsung lupaa tyypilliseksi käyttöajaksi Gear Fit2 Prolle 3-4 päivää, mikä pitää hyvin paikkaansa.

Gear Fit2 Pron pohjassa on sykemittari.
Gear Fit2 Pron pohjassa on sykemittari.

Gear Fit2 Pro on kuin pieni, hieman karsittu Gear Sport

Gear Fit2 Pro on kieltämättä Gear Sportin miniversio parilla karsitulla ominaisuudella. Siinä missä Gear Sport sopii normaaliksi älykelloksi, on Gear Fit2 Pro enemmän pelkkä sporttilaite. Se toimii käyttäytyy samalla tavalla kuin älykello, mutta ulkonäön puolesta se sopii enemmän urheiluun. Suuria eroja laitteiden toiminnassa ei kuitenkaan ole. Suurimmat erot ovat vain teknisissä tiedoissa – ja tietenkin ulkonäössä.

Gear Fit2 Pro  sopii hyvin urheilevalle henkilölle, joka haluaa hyvin istuvan ja huomaamattoman kaverin ranteeseen.

 • Näyttö: 1,5 tuuman Curved Super AMOLED -kosketusnäyttö 432 x 216 pikselin tarkkuudella
 • Suoritin: Yhden gigahertsin tuplaydinsuoritin
 • Muisti: 0,5 gigatavua RAM-muistia, 4 gigatavua tallennustilaa (käytettävissä 2 gigatavua)
 • Yhteydet: GPS, GLONASS, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Akku: 200 milliampeerituntia
 • Mitat: 51,3 x 25,0 millimetriä
 • Paino: 34 grammaa
 • Käyttöjärjestelmä: Tizen
 • Hinta: 229 euroa
Gear Fit2 Pro ladataan Gear Sportin tapaan telakan avulla.
Gear Fit2 Pro ladataan Gear Sportin tapaan telakan avulla.