Testissä Huawei MateBook X – tällainen on Huawein ensimmäinen kannettava tietokone

Huawei on viime vuosina tullut vauhdilla tunnetuksi älypuhelinten tekijänä. Älypuhelinten, tablettien ja muiden mobiililaitteiden jatkoksi Huawei pyrkii nyt mukaan myös kannettavien tietokoneiden markkinoille.

Toukokuussa ensiesitelty MateBook X on Huawein ensimmäinen varsinainen kannettava tietokone. Se on jatkoa viime vuoden MateBookille, joka oli vielä Microsoftin Surface Pro -laitteiden tyyppinen hybridilaite – tabletti erillisellä näppäimistöllä.

Suomessa MateBook X on ainakin toistaiseksi yksinoikeudella myynnissä vain Gigantissa. Versioita on tarjolla kaksi:

 • 1 399 euroa: Intel Core i5-7200U-suoritin ja 256 gigatavua tallennusmuistia
 • 1 699 euroa: Intel Core i7-7500U-suoritin ja 512 gigatavua tallennusmuistia

Vaihtoehdoista edullisempi on saatavilla harmaan ohella myös ruusukultaisena värivaihtoehtona. Kalliimpi on saatavilla vain harmaana.

MateBook X:n tekniset tiedot

 • Windows 10 Home -käyttöjärjestelmä
 • Alumiinirunko
 • 13 tuuman LCD IPS -näyttö 3:2-kuvasuhteella ja 2160×1440 pikselillä (sRGB-väriskaala 100 %, kontrasti 1000:1, kirkkaus 350 nitiä), Corning Gorilla Glass -lasi
 • Sormenjälkitunnistin
 • Taustavalaistu näppäimistö
 • Intel Core i5-7200U (2,5 / 3,1 GHz) tai Core i7-7200U (2,7 / 3,5 GHz) -kaksiydinsuoritin (Kaby Lake -arkkitehtuuri)
 • Integroitu Intel HD Graphics 620 -näytönohjain
 • 8 gigatavua RAM-muistia Suomessa myytävissä malleissa (LPDDR3)
 • 256 tai 512 gigatavua SSD-tallennusmuistia (PCIe)
 • Stereokaiuttimet Dolby Atmos -tilaäänituella
 • 720p-tarkkuuden web-kamera ja kaksi mikrofonia
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2 MIMO (2,4 ja 5 GHz) ja Bluetooth 4.1 -yhteydet
 • Kaksi USB Type-C -porttia ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
 • Valoisuuden tunnistin / Kiihtyvyysanturi / Hall-anturi
 • 41,4 wattitunnin akku (5449 mAh, 7,6V)
 • Mitat 28,6 x 21,1 x 1,25 senttimetriä
 • Paino 1,05 kilogrammaa

Erinomaiset näyttö ja näppäimistö parasta MateBook X:ssä

MateBook X on kompakti ja myös melko kevyt alumiinirunkoinen kannettava tietokone. Esimerkiksi Microsoftin kilpailevaan Surface Laptopiin verrattuna MateBook X sekä pituudeltaan että leveydeltään noin kaksi senttimetriä pienempi, Applen MacBook toisaalta on MateBook X:ää vielä 0,5-1,5 senttiä pienempi ja 130 grammaa kevyempi. Kevyeltä tuntuu kuitenkin myös 1,05 kilogrammaa painava Huawei MateBook X.

Huawein kannettavan pientä kokoa auttaa hahmottamaan myös se, että MateBook X on A4-paperin pituutta ja leveyttä pienempi.

Huawei-logo on MateBook X:ssä näyttävästi esillä kannessa.
Huawei-logo on MateBook X:ssä näyttävästi esillä kannessa.
MateBook X:n näytönreunukset ovat pienet, sivuilla vain 4,4 millimetriä.
MateBook X:n näytönreunukset ovat pienet, sivuilla vain 4,4 millimetriä.
MateBook X on pienempi kuin sen alla vertailukohtana oleva Applen 13 tuuman MacBook Pro.
MateBook X on pienempi kuin sen alla vertailukohtana oleva Applen 13 tuuman MacBook Pro.

12 tuuman näytöllä varustettuun Applen MacBookiin verrattuna MateBook X:stä löytyy kuitenkin lähes samankokoisessa laitteessa tuumaa suurempi näyttö. MateBook X:n 13-tuumaisen, 3:2-kuvasuhteen näytön reunukset ovat hyvin kapeat. Laitetta keväällä julkistaessaan Huawei totesi MateBook X:n olevan pienin 13 tuuman näytöllä varustettu tietokone. Näytön suhde runkoon yltää erinomaiseen 88 prosenttiin.

Käytössä MateBook X:n näyttö on myös erittäin hyvä. Tarkkuutta on riittävästi (2160×1440 pikseliä), mutta erityisen hyvin näyttö pärjää väritoistossa ja kontrastissa. Lisäksi näytön katselukulmat ovat laajat ja heijastukset poikkeuksellisen vähäisiä. Rinnakkain vertaillessa esimerkiksi Applen MacBook Pron näytössä näkyy heijastuksia huomattavasti Huaweita enemmän. Monista muista Windows-kannettavista poiketen Huawein näyttö ei ole kosketusnäyttö.

Myös MateBook X:n näppäimistö on erittäin hyvä ja mukava tuntumaltaan. Näppäinten liikerata on laitteen ohut rakenne huomioiden yllättävän hyvällä tasolla, näppäimet kookkaita ja myös näppäinten väliin on jätetty mukavasti tilaa. Kokonaisuutena kirjoitustuntuma on moitteeton. Näppäimissä on myös valaistus, jonka voimakkuuden voi valita kahdesta vaihtoehdosta tai valot kytkeä kokonaan pois päältä. Näppäinvalot vuotavat erityisesti tietyssä kulmassa katsottaessa näppäinten reunoista, mikä ei ole aivan elegantein ratkaisu.

Näppäimistö on erinomainen 13 tuuman pienikokoiseen kannettavaan tietokoneeseen. Niin näppäinten liikerata, koko ja kuin myös välit on toteutettu onnistuneesti.
Näppäimistö on erinomainen 13 tuuman pienikokoiseen kannettavaan tietokoneeseen. Niin näppäinten liikerata, koko ja kuin myös välit on toteutettu onnistuneesti.

Näppäimistön yläpuolelta MateBook X:stä löytyy leveä kaiutinritilä, jonka takana ovat stereokaiuttimet. Ne tarjoavat huomattavasti keskivertokannettavaa paremman äänentoistoa.3 Mukana on myös Dolby Atmos -tilaäänituki.

Virtanäppäimestä löytyvä sormenjälkilukija toimii MateBook X:ssä erittäin hyvin.
Virtanäppäimestä löytyvä sormenjälkilukija toimii MateBook X:ssä erittäin hyvin.

Oikeasta yläkulmasta kaiutinritilän päästä löytyy sormenjälkilukijan sisältävä virtanäppäin. Huawei-puhelimet ovat tunnettuja nopeasta ja varmatoimisesta sormenjälkitunnistuksesta, ja MateBook X jatkaa onnistuneesti samaa linjaa. Tunnistautuminen toimii juuri niin hyvin kuin sen pitääkin, eli se tapahtuu jokapäiväisessä käytössä jatkuvasti lähes huomaamatta. Windows Hello -kasvontunnistusta MateBook X ei tue. Mukana on vain tavanomainen 720p-tarkkuuden web-kamera.

Kokonaisuutena MateBook X:n laatutuntuma on hyvä, mutta yksi heikkous laitteesta paljastui: alarunko on niin ohut, että rakenne joustaa nostettaessa konetta sitä vain jommastakummasta alakulmasta pidellen. Hieman voimakkaammalla liikkeellä saa näin myös aktivoitua klikkauksen kosketuslevyllä ikään kuin alakautta. Käytännössä rakenteen pieni jousto ei ole suuri ongelma, mutta pienen tahran se muuten laadukkaaseen tuntumaan väistämättä jättää.

Huono kosketuslevy syö käyttökokemusta

Näytön ja näppäimistön, jotka MateBook X:ssä ovat siis erittäin hyviä, ohella kolmas tärkeä tekijä kannettavan tietokoneen käyttökokemuksessa on kosketuslevy. Valitettavasti se on MateBook X:ssä huono. Kosketuslevy onkin selvästi MateBook X:n suurin heikkous.

MateBook X:n kosketuslevy on laitteen kokoon nähden riittävän suuri, mutta käytettävyydeltään muuten huono.
MateBook X:n kosketuslevy on laitteen kokoon nähden riittävän suuri, mutta käytettävyydeltään muuten huono.

MateBook X:n kosketuslevy ei käytössä anna tunnetta tilanteen hallitsemisesta. Kosketuslevyllä tehtävien sormenliikkeiden vasteet eivät tunnu lainkaan tarkoilta – kosketuslevyllä ohjattavan kursorin liike ikään kuin tuntuu päättyvän eri tavalla kuin mitä siltä odottaisi. Yli viikon mittaisella testiperiodilla kosketuslevyn käyttökokemus ei tottumallakaan merkittävästi parantunut.

Liikkeiden välittymisen epämääräisyyden ohella kosketuslevyn heikko toiminta aiheutti testin aikana myös paljon vääriä toimintoja, esimerkiksi jonkin kohteen vetämistä vahingossa pelkän hiiren liikuttamisen sijaan.

Akkukesto ei lunasta lupauksia

Testilaitteemme oli varustettu Intelin Core i5-7200U-suorittimella, 8 gigatavulla RAM-muistia sekä 256 gigatavulla SSD-tallennusmuistia.

Pelikäyttöön keskussuorittimeen integroidulla näytönohjaimella varustetusta MateBook X:stä ei ole, mutta muuten peruskäytössä kaikki toimii erinomaisen vikkelästi. Kun pyörivää tuuletinta ei ole lainkaan, toimii laite jatkuvasti täysin äänettömästi.

MateBook X:n kompakti koko on vaatinut uhrauksia akunkestossa. Laitteesta löytyy 41,4 wattitunnin akku, jolla toiminta-ajat tuntuvat jäävän säännönmukaisesti selkeästi MateBook X:n markkinoinnissa luvatusta 10 tunnin akunkestosta. Akkukesto on todellisuudessa lähempänä viittä kuin kymmentä tuntia. MateBook X:n kanssa lataamiseen joutuu kiinnittämään huomattavasti enemmän huomiota kuin esimerkiksi Applen MacBook Prossa, vaikka myös sille luvataan samaiset 10 tuntia käyttöaikaa yhdellä latauksella.

Liitäntöjä MateBook X:ssä on vain kaksi USB Type-C -porttia, yksi kummallakin kyljellä, sekä lisäksi vasemmalla 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Myös lataaminen hoituu USB-C:n kautta, mutta ainoastaan vasemmalta löytyvän portin kautta.

Huawei toimittaa MateBook X:n mukana melko kookkaan MateDock 2 -adapterin perinteisellä USB-A-portilla, USB-C:llä sekä VGA- ja HDMI-näyttöliitännöillä. Erityisesti perinteisellä USB-liitännällä varustetut lisälaitteet ovat vielä toistaiseksi sen verran yleisiä, että adapteri olisikin useimmille pakkohankinta, jollei sellaista mukana jo valmiiksi tulisi.

MateBook X:ssä on kaksi USB-C-porttia, yksi kummallakin sivulla.
MateBook X:ssä on kaksi USB-C-porttia, yksi kummallakin sivulla.
MateBook X:n lataaminen onnistuu ainoastaan vasemmalta löytyvän USB-C-portin kautta.
MateBook X:n lataaminen onnistuu ainoastaan vasemmalta löytyvän USB-C-portin kautta.
Mukana myyntipakkauksessa tuleva MateDock 2 -adapteri tarjoaa joukon lisäliitäntöjä.
Mukana myyntipakkauksessa tuleva MateDock 2 -adapteri tarjoaa joukon lisäliitäntöjä.

Yhteenveto: Paljon hyvää, mutta myös parannettavaa

Huawei on onnistunut kohtalaisesti ensimmäisen kannettavan tietokoneensa kanssa. MateBook X:ssä on paljon hyvää, kuten kompakti design, erinomaiset näyttö ja näppäimistö sekä Huawein älypuhelinten tavoin erittäin hyvin toimiva sormenjälkilukija.

Samanaikaisesti MateBook X:ssä on myös monia ilmiselviä parannuskohteita. Heikosti toimiva kosketuslevy laskee muuten hyvää käyttötuntumaa valtavasti ja jo yksittäisenä heikkoutena tekee MateBook X:n suosittelemisesta vaikeaa. Lisäksi tuntuu, että kompaktin koon tavoittelussa on menty liian pitkälle, mikä näkyy niin akkukestossa kuin myös lisää vahvuutta kaipaamaan jääneessä alarunkorakenteessa.

Hyvää MateBook X:ssä

+ Perustyylikäs, kompakti ja kevyt design
+ Laadukas näyttö
+ Tuntumaltaan erinomainen näppäimistö
+ Nopea ja varmatoiminen sormenjälkitunnistus

Huonoa MateBook X:ssä

– Kosketuslevyn toiminta
– Akkukesto
– Alarungon pieni joustavuus