Tässä on kestävin Nokia-älypuhelin - vettä, pudotuksia ja lämpötilavaihteluja kestävä Nokia XR20 julki

Nokia-puhelinyhtiö HMD Global on julkistanut Nokia XR20:n, joka on kaikkien aikojen kestävin Nokia-älypuhelin.

Nokia XR20:n ennakkomyynti alkaa heti 27. heinäkuuta toimitusten ja varsinaisen myynnin käynnistyessä elokuun ensimmäisellä viikolla. Värivaihtoehdot ovat sininen Ultra Blue ja harmaa Granite Grey. Suositushinnat Suomessa ovat muistimääristä riippuen 529 euroa (4+64 Gt) ja 599 euroa (6+128 Gt).

Nokia XR20 on IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis kestäen upotuksen 1,5 metrin syvyyteen tunnin ajaksi. Lisäksi sen luvataan kestävän lämpötilaeroja +55 asteesta –22 asteeseen ja pudotuksia 1,8 metristä.

Nokia XR20 on vedenkestävä.
Nokia XR20 on vedenkestävä.

Osittain Nokia XR20 on testattu myös Yhdysvaltojen puolustushallinnon standardiin perustuvan MIL-STD-810H-sertifioinnin mukaisesti (standardissa 1,5 metrin upotus veteen 30 minuutin ajan ja pudotukset 1,5 metristä).

Näyttölasina Nokia XR20:ssä on Corningin kestävin Gorilla Glass Victus. Näyttöä kiertävät myös hieman korkeammat reunat, mikä myös auttaa kestävyydessä. Samoin takana kamera-alue on upotettu parantaen kestävyyttä. Lisäksi takapinnan polymeerimateriaali on myös 3D-nanoteksturoitu otteen parantamiseksi.

Nokia XR20:n takakamera-aluetta kiertää korotettu reunus. Kuvassa näkyy myös yläreunassa sijaitseva painike, jonka toiminto on käyttäjän valittavissa.
Nokia XR20:n takakamera-aluetta kiertää korotettu reunus. Kuvassa näkyy myös yläreunassa sijaitseva painike, jonka toiminto on käyttäjän valittavissa.

HMD Globalin mukaan 72 prosenttia älypuhelimen käyttäjistä rikkoo jollakin tavalla laitteensa.

”Keskimääräisen käyttäjän älypuhelin vaurioituu 10 viikon kuluessa ostohetkestä. Olemme kehittäneet Nokia XR20:n myötä erittäin tyylikkään ja kestävän laitteen, joka myös pysyy käytössä pidempään”, sanoo HMD Globalin Suomen maajohtaja Kati Tammi.

Kestävyyden kannalta lisää mielenrauhaa tuo myös se, että HMD Global tarjoaa näytölle 1 vuoden takuun, jonka puitteissa rikkoutunut näyttö voidaan vaihtaa kerran. Muuten takuuaika Nokia XR20:ssä on aiempien X-sarjalaisten tavoin kolme vuotta, eli pidempi kuin tavanomaisesti älypuhelimissa.

”Nokia XR20:ssä kiteytyy suomalainen muotoilu: Pelkän designin sijaan puhelimen jokaisella elementillä on jokin tarkoitus. Halusimme luoda uudentyyppisen älypuhelimen, joka kestää kaikkia elämän haasteita mutta on silti upea, ohut ja tyylikäs – ja joka ei tarvitse kuorta suojakseen. Ja siinä myös onnistuimme”, sanoo HMD Globalin päämuotoilija Miika Mahonen.

Verrattuna moniin muihin kestäväksi suunniteltuihin älypuhelimiin, Nokia XR20:n suunnittelussa on HMD Globalin mukaan pyritty siis painottamaan myös tyylikästä ulkonäköä, joka ei eroa liikaa tavanomaisista älypuhelimista. Näin kestävä älypuhelin sopii myös jokapäiväiseen käyttöön laajalle käyttäjäkunnalle.

HMD Globalin mukaan Nokia XR20 on käynyt läpi kaikkiaan yli 50 erilaista ankaraa testiä. Edellä mainittujen luokitusten ja sertifiointien lisäksi puhelimen markkinointikampanjassa sen nähdään kestävän myös iskut jalkapallolegenda Roberto Carlosin ja freestyle-jalkapallon maailmanmestari Lisa Zimouchen potkuista pitkin sorakenttää.

Nokia XR20:n markkinointikampanjassa nähdään Roberto Carlos ja Lisa Zimouche.
Nokia XR20:n markkinointikampanjassa nähdään Roberto Carlos ja Lisa Zimouche.
Roberto Carlos antaa potkulla kyytiä Nokia XR20:lle.
Roberto Carlos antaa potkulla kyytiä Nokia XR20:lle.

Rakenteellisen kestävyyden lisäksi Nokia XR20:n pitkäikäisyyttä käytössä tukee 3+4 vuoden päivityslupaus. HMD Global lupaa Nokia XR20:lle kolme vuotuisin julkaistavaa Android-versiopäivitystä sekä kuukausittaiset tietoturvapäivitykset neljän vuoden ajan.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Nokia XR20 muistuttaa aiempia X-sarjan vähemmän kestäviä sisarmallejaan Nokia X10 ja Nokia X20.

Nokia XR20:ssä on 6,67 tuuman IPS LCD -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselin tarkkuudella. Näytön kirkkaus yltää 550 nitiin. Katselukokemusta täydentävät stereokaiuttimet, joiden äänenvoimakkuuden kerrotaan yltävän jopa 96 desibeliin.

Sormenjälkilukija on sijoitettu virtapainikkeeseen puhelimen oikealla kyljellä. Lisäksi Nokia XR20:stä löytyy myös Google Assistant -painike sekä yläreunasta lisäpainike, jonka toiminto on käyttäjän valittavissa.

Takaa löytyvät kaksi kameraa ovat 48 megapikselin pääkamera f/1,79-aukolla sekä 13 megapikselin 123 asteen kuvakulman tarjoava ultralaajakulmakamera f/2,4-aukolla. Käytössä on ZEISS-optiikka, minkä lisäksi videokuvauksessa Nokia XR20 tukee Nokian OZO Audio -äänialgoritmeihin perustuvaa tilaäänitallennusta ja tuulesta aiheutuvan kohinan vaimennusta. Kamerasovelluksessa on myös suuremman 60 fps -nopeuden ja vakauden action cam -kuvaustila sekä SpeedWarp-toiminto, joka nostaa esiin videon kohokohdat.

Mielenkiintoisesti takana kameroiden alapuolella on kaksi erillistä LED-kuvausvaloa, joista toinen on kaksisävyinen ja toinen sisältää yhden LED-valon. Yhdessä ne toimivat myös superkirkkaana taskulamppuna.

Näytön yläreunan keskellä sijaitsevasta reiästä löytyvä etukamera on 8-megapikselinen f/2,0-aukolla.

Nokia XR20:n värivaihtoehdot ovat sininen Ultra Blue ja harmaa Granite Grey.
Nokia XR20:n värivaihtoehdot ovat sininen Ultra Blue ja harmaa Granite Grey.

Sisuksista Nokia XR20:stä löytyy Qualcomm Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri, joka sisältää integroidun 5G-modeemin. Suorituskyvyltään Snadragon 480:n myötä Nokia XR20 sijoittuu alempaan keskiluokkaan. RAM-käyttömuistia on 4 tai 6 gigatavua, ja sisäistä 64 tai 128 gigatavun tallennusmuistia voi laajentaa jopa 512 gigatavun microSD-muistikortilla.

5G-verkkoja Nokia XR20 tukee kymmenellä eri alle 6 gigahertsin taajuudella. 5G-yhteyksien lisäksi mukana on tuki myös Wi-Fi 6 -yhteyksille.

4 630 milliampeeritunnin akku tarjoaa Nokia XR20:lle HMD Globalin mukaan kahden päivän käyttöajan. Akun lataus käy teholtaan korkeintaan 18 watin pikalatauksella tai myös 15 watin langattomalla latauksella (Qi).

Aiempien Nokia X10:n ja X20:n tavoin myöskään Nokia XR20:n mukana ei elektroniikkaromun vähentämiseksi tule myyntipakkauksessa lainkaan laturia, vaan laturi myydään tarvittaessa erikseen. HMD Global on kertonut ohjaavansa laturien myyntituotot suoraan CLEAR RIVERS -järjestölle, joka pyrkii siivoamaan muovia maailman joista ja puroista.  Lisäksi Nokia-puhelinten omasta verkkokaupasta ostettujen Nokia XR20 -puhelinten mukana tarjotaan lahjakortti, jolla istutetaan 50 puuta yhteistyössä kumppanina toimivan Ecologin kanssa.

Vahvennetun rakenteen myötä Nokia XR20 on varsin kookas ja painava: mitat ovat 171,64 x 81,5 x 10,64 millimetriä ja paino 248 grammaa. Osana rakennetta on myös kiinnityssilmukka kantohihnalle.

Nokia XR20:n tekniset tiedot

 • 6,67 tuuman IPS LCD -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella, tyypillinen kirkkaus 550 nitiä, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
 • Sormenjälkilukija kyljellä virtapainikkeessa
 • Stereokaiuttimet
 • Kaksi takakameraa
  • 48 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/2,25 tuuman Samsung S5KGM1 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,79-aukolla
  • 13 megapikselin kiinteätarkenteinen 123 asteen ultralaajakulmakamera 1/3 tuuman Samsung S5K3L6 -kennolla 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
  • ZEISS-optiikka
  • Kaksi erillistä LED-kuvausvaloa: kaksisävyinen LED-kuvausvalo ja yksittäinen LED-kuvausvalo
  • Nokia OZO Audio -tilaaänitallennus ja -kohinanvaimennus
 • 8 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 1/4 tuuman Samsung S5K4H7 -kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
 • Qualcomm Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri
 • 4 tai 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 64 tai 128 gigatavua sisäistä talennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavun korteille)
 • Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
  • 5G: taajuudet n1, n2, n3, n5, n7, n28, n41, n66, n77, n78
 • Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
 • GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS / NavIC -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
 • USB-C- (USB 3.0, 5 Gbit/s) ja 3,5 mm -liitännät
 • 4 630 milliampeeritunnin akku tuella 18 watin pikalataukselle ja 15 watin langattomalle lataukselle (Qi)
 • Mitat 171,64 x 81,5 x 10,64 millimetriä ja paino 248 grammaa
 • IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne (1,5 metrin syvyys 1 tunnin ajan), MIL-STD-810H-testattu kestävyys muun muassa 1,5 metrin pudotusten osalta
 • Android 11 -käyttöjärjestelmäversio (päivityslupauksena kolme versiopäivitystä)