Apple esitteli uuden Apple Watch Ultran - isompi akku, isompi näyttö

Apple on tänään esitellyt uudet Apple Watchinsa julkistustilaisuudessaan.

Julkistusten osana nähtiin myös ensimmäinen Apple Watch Ultra, yhtiön toistaiseksi kehittynein ja kestävin älykello.

Apple Watch Ultran toimitukset käynnistyvät 23. syyskuuta, Apple Watch Series 8 -älykellojen ja 2. sukupolven Apple Watch SE:n jo 16. syyskuuta. Ennakkomyynti on jo käynnissä.

Apple Watch Ultran suositushinta Suomessa on alkaen 1 009 euroa. Kellossa on aina myös sisäänrakennettu mobiiliverkkoyhteys.

Apple Watch Ultra eroaa tavanomaisista Apple Watcheista muutamalla tavalla. Ensinnäkin kello on suurempi, mikä tarkoittaa myös suurempaa näyttöä jopa 2 000 nitin tarkkuudella, joka on tuplasti muihin Apple Watcheihin verrattuna. Myös akku on vastaavasti isompi, ja perustilassa akunkesto kohoaa jopa 36 tuntiin verrattuna tavanomaisten Apple Watchien 18 tuntiin.

Myöhemmin syksyllä luvassa on myös uusi, vähävirtainen tila, joka nostaa Apple Watch Ultran käyttöajan jopa 60 tuntiin – siis yli kahteen vuorokauteen. Vähävirtainen käyttötila on luvassa kaikille Apple Watcheille Series 4:stä alkaen osana watchOS 9 -ohjelmistoa. Muilla Apple Watcheilla akunkesto nousee sillä 36 tuntiin.

Uusi pimeän käyttötila helpottaa kellon käyttöä, kun valoa ei ole.

Apple Watch Ultrassa on kooltaan 49 millimetrinen, titaanista valmistettu runko, ja näyttö on tavanomaisista Apple Watcheista poiketen täysin tasainen. Korotetun reunan suojaaman näytön pintana on kova safiirilasi. Apple Watch Ultra on vedenpitävä jopa 100 metriin asti, pölynkestävä (IP6X), ja kestävyys on testattu myös MIL-STD-810H-standardin mukaisesti. Kello on myös sukelluslaitteiden EN13319-standardin mukainen

Kellon kaikki painikkeet kruunupainike mukaan luettuna on suunniteltu käytettäväksi hanskat kädessä. Apple Watch Ultran vasemmalla sivulla on lisäksi kokonaan uusi oranssi toimintopainike, jolle voi määrittää haluamansa toiminnon.

Apple Watch Ultra on suunnattu etenkin urheiluun, ja Apple itse mainitsi esittelytilaisuudessa muun muassa maratoonarit ja triathlonistit. Kellolle on saatavilla myös erilaisia rannekkeita, jotka on eritoten suunniteltu tietynlaiseen liikuntaan.

Vasemmalla on kokonaan uusi, mukautettava toimintopainike.
Oikealla on perinteisesti kruunupainike sekä toimintopainike.
Erilaisia rannekkeita erilaisiin urheilumuotoihin.

Esimerkkinä Apple mainitsee venyvän rannekkeen, joka soveltuu hienosti sukelluspuvun kanssa käytettäväksi. Lisäksi kelloon on tulossa sukeltajille suunnattuja toimintoja. Apple Watch Ultrassa on myös syvyysmittari, joka mittaa reaali­aikaisesti veden lämpötilan ja syvyyden 40 metriin saakka. Syvyys-sovellus kertoo kellonajan, ajantasaisen syvyyden, veden lämpötilan, veden alla vietetyn ajan ja saavutetun enimmäis­syvyyden

Sukellustoiminnot käynnistyvät automaattisesti, kun Apple Watch Ultra havaitsee olevansa veden alla.
Apple Watch Ultra ja uusia sukellustietueita.

Lisäksi Apple kertoo kehittäneensä Apple Watch Ultraan uuden, kaksitaajuuksisen GPS:n. Tavanomaisen taajuuden (L1) ohella se tukee L5-taajuutta, mikä Applen mukaan parantaa paikannusta esimerkiksi korkeiden rakennusten tai kallioiden lähistöllä liikuttaessa.

Apple Watch Ultra sietää äärimmäisiä lämpötiloja -20 asteen pakkasesta 55 asteeseen kellon ollessa ranteessa. Yhtenä uudistuksena kellossa on sireeni, jonka voi aktivoida oranssin toimintopainikkeen pitkällä painalluksella. Tällöin älykello tuottaa kovan jopa 86 desibelin hälytysäänen, jolla käyttäjä voi yrittää herättää lähistöllä olevien huomion apua saadakseen. Applen mukaan ääni kuuluu jopa 180 metrin päähän.

Apple Watch Ultra on Apple Watch Series 8:n tavoin varustettu uudella lämpömittarianturilla, joka helpottaa kuukautiskierron seurantaa sekä tallentaa yön aikana ilmenevät lämpötilan muutokset, joita voi tarkastella iPhonen Terveys-sovelluksessa. Samoin Apple Watch Series 8:n tavoin Apple Watch Ultrassa on autokolarien tunnistus: kello tunnistaa käyttäjänsä olleen kolarissa ja aloittaa hätäpuhelun soittamisen.

Muista Apple Watcheista jo entuudestaan tuttuihin toimintoihin kuuluvat optinen sykemittaus, veren happipitoisuuden mittaus, EKG-sydänsähkökäyrämittaus, ilmoitukset epätavallisen matalasta tai korkeasta sykkeestä ja rytmihäiriöistä, kaatumisentunnistus sekä unen seuranta.

Luvassa on myös uusia kellotauluja, esimerkiksi tällainen.

Apple Watch Ultrassa on aina oma mobiiliverkkoyhteys ja integroitu eSIM, joten kelloa voi käyttää myös ilman iPhonea.

Kaiuttimia Apple Watch Ultra sisältää kaksi kappaletta äänenvoimakkuuden parantamiseksi ja mikrofoneja kolme kappaletta. Algoritmi valitsee tuulisissa olosuhteissa äänen kannalta parhaan mikrofonin.

Apple Watch Ultran ominaisuuksia.
Tietoja Apple Watch -älykellojen ympäristövaikutuksista.