Asus julkisti Windows 11:llä, AMD Ryzen Z1 -suorittimella ja 7 tuuman näytöllä varustetun ROG Ally -käsikonsolinsa hinnan ja aloitti ennakkomyynnin

Asus yllätti aprillipäivän tienoilla kertomalla ensimmäiset tiedot ROG Ally -käsikonsolistaan. Kyseessä ei ollut kuitenkaan aprillipila, vaan ROG Ally on todellinen tuote.

Huhtikuun lopulla Asus kertoi ROG Allysta jo tarkempia tietoja, ja nyt se on myös paljastanut laitteen hinnan ja aloittanut ennakkomyynnin.

ROG Ally tulee saataville aluksi AMD Ryzen Z1 Extreme -suorittimella varustettuna versiona 799 euron suositushinnalla 13. kesäkuuta alkaen. Ennakkomyynti on jo käynnistynyt. Asuksen oman verkkokaupan lisäksi jälleenmyyjistä ROG Ally tulee Gigantin, Powerin, Verkkokauppa.comin ja Telian valikoimiin.

Asuksen oma verkkokauppa tarjoaa 11. toukokuuta – 13. kesäkuuta välisen ajan ennakkotilaustarjouksen, jossa ROG Allyn kassa ostettaessa Asus XG Mobile AMD Radeon RX 6850M XT -näytönohjaimella saa Asus XG Mobilesta 300 euron alennuksen.

Edullisempi, suositushinnaltaan 699 euron AMD Ryzen Z1 -suorittimella ja 256 gigatavun tallennusmuistilla varustettu versio ROG Allysta on tulossa saataville myöhemmin vuoden 2023 kolmannen neljänneksen aikana.

ROG Allyssa on kyse Valven Steam Deckin tapaisesta kannettavasta pelilaitteesta, käsikonsolista, jossa on kuitenkin Windows 11 Home -käyttöjärjestelmä ja jolla voi pelata PC-pelejä suoraan tai pilvipelipalvelujen kautta, esimerkiksi Xbox Game Pass -tilauksella. ROG Allyn ostaja saa kaupan päälle kolmen kuukauden Xbox Game Pass -tilauksen. Yhteensopiva ROG Ally on myös Steamin, Epic Gamesin, EA Playn ja Ubisoftin Connect Battle.netin kanssa.

ROG Allyn teknisenä perustana on kustomoitu, 4 nanometrin prosessilla valmistettava vasta hiljattain julkistettu AMD Ryzen Z1 -sarjan suoritin, joka perustuu Zen 4 -arkkitehtuurille ja sisältää RDNA 3 -arkkitehtuurin grafiikkasuorittimen. Aluksi saataville tulee Ryzen Z1 Extreme -malli, jossa on kahdeksan ydintä ja 16 säiettä, 24 megatavua välimuistia ja jopa 5,1 gigahertsin kellotaajuus sekä grafiikkasuoritin 12 RDNA3 -CU-yksiköllä, 2,7 gigahertsin kellotaajuudella, 8,6 teraflopsin laskentakyvyllä ja 4 gigatavun RAM-muistilla.

Suoritinta viilentää ROG Intelligent Cooling -jäähdytysjärjestelmä, joka sisältää  esimerkiksi painovoimaa vastustavat lämpöputket ja kaksi pyörivää tuuletinta.

Suorittimen rinnalta löytyy 16 gigatavua LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia ja 512 gigatavua PCIe 4.0 NVMe M2.2230 -tallennusmuistia. Tallennusmuistia voi laajentaa UHS-II microSD -muistikorttipaikan kautta.

ROG Allyn 7 tuuman, 16:9-kuvasuhteen ja 1920×1080 pikselin Full HD -tarkkuuden IPS LCD -näytön virkistystaajuus on 120 hertsiä, kirkkaus yltää 500 nitiin ja kontrastisuhde on 1000:1. Vasteaika näytössä on 7 millisekuntia. Näytön pintana on Corningin Gorilla Glass Victus -lasi, ja Corningin DXC-pinnoite vähentää heijastuksia tavanomaiseen verrattuna. Näyttö tukee Dolby Vision HDR -laajasävyvärejä sekä 10 pisteen monikosketusta.

Äänentoiston osalta ROG Allyssa on stereokaiuttimet sekä Dolby Atmos -tilaäänituki.

Asus ROG Allyn rakenne.
Asus ROG Allyn rakenne.
Asus ROG Ally on suunniteltu mukavaksi laitteeksi pelaamiseen.
Asus ROG Ally on suunniteltu mukavaksi laitteeksi pelaamiseen.

Pelaamiseen ROG Ally sisältää monipuoliset painikkeet, jotka on järjestelty Xboxin ohjaimen mallin mukaisesti. Edestä löytyy muun muassa kaksi analogista joystick-ohjainta, suuntaohjain ja neljä toimintopainiketta. Yläreunassa ja takana on analogiset laukaisinpainikkeet, olkapainikkeet ja tarttumispainikkeet. Edestä löytyvät myös katselupainike, valikkopainike, ohjauskeskuspainike sekä Armoury Crate -painike. Painkkeiden toiminnallisuutta voi myös mukauttaa. Takapinta on viimeistelty otetta parantavalla tekstuurilla. Ominaisuuksiin kuuluu myös sormenjälkilukija.

Omaa mobiiliverkkoyhteyttä ROG Ally ei sisällä, vaan se tukeutuu Wi-Fi-yhteyksiin, joiden osalta mukana on myös Wi-Fi 6E -tuki (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2,4, 5 ja 6 GHz). Lisäksi tuettuna on Bluetooth 5.2. Liitäntöinä käytettävissä ovat 3,5 millimetrin ääniliitäntä sekä ROG XG Mobile Interface / USB-C -yhdistelmäportti USB 3.2 Gen 2 ja DisplayPort 1.4 -tuella.

Asus on varustanut ROG Allyn 40 wattitunnin akulla. Laturin teho on 65 wattia.

Painoa ROG Allylla on 608 grammaa ja mitat ovat 28,0 x 11,1 x 2,12-3,24 senttimetriä. Asuksen mukaan laitteen painon puristaminen näin vähäiseksi on vaatinut tarkkaa suunnittelua rakenneratkaisujen osalta.

Ohjelmistopuolella Asus on varustanut ROG Allyn Armoury Crate SE:llä, joka kokoaa yhteen pelaamiseen liittyvät asetukset ja toiminnot. Sen kautta voidaan esimerkiksi kustomoida pelipainikkeiden toimintaa ja hallita eri suorituskykyprofiileja, minkä lisäksi tarjolla on tarvittaessa avattava hallintapaneeli.

Lisävarusteina Asuksen valikoimista löytyy ROG Allylle muun muassa Travel Case -kantokotelo, ROG Gaming Charger Dock -telakka ja ROG Raikiri Pro -ohjaimet.

Lisäksi ROG Allyyn voi kiinnittää erillisen Asus XG Mobilen kautta jopa Nvidia GeForce RTX 4090 Laptop -grafiikkasuorittimen, ja myös ulkoiseen näyttöön ROG Allyn voi kytkeä jopa 4K-tasoista ulostuloa varten.

ROG Allyn ominaisuuksia.
ROG Allyn ominaisuuksia.